Skip to main content
|

«Δοκίμιο για το Ελληνικό Σαντούρι» του Δημήτρη Β. Κοφτερού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
1'

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φίλιππος Νάκας η νέα έκδοση του Δοκιμίου για το Ελληνικό Σαντούρι του γεννημένου στον Νεοχώρι (Μπορό) Λέσβου και κατοίκου Μυτιλήνης Δημήτρη Β. Κοφτερού.

Πρόκειται για έκδοση εμπλουτισμένη με αρχειακό φωτογραφικό υλικό και συμπληρωμένη με πληροφορίες και νέα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά τις προηγούμενες εκδόσεις.

Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται πληροφορίες για την ιστορική εξέλιξη του σαντουριού, ενώ το κύριο μέρος αφιερώνεται στο σαντούρι στον ελλαδικό χώρο. Η εικόνα που σχηματίζεται για την παρουσία και χρήση του σαντουριού βασίζεται αφ’ ενός σε γραπτές πηγές (κυρίως από τον ημερήσιο τύπο από το τέλος του 19ου αιώνα και μετά), και αφ’ ετέρου σε πρωτογενή έρευνα του συγγραφέα. Ιδιαίτερη θέση στο βιβλίο καταλαμβάνει η σχετική με το σαντούρι μουσική παράδοση της Λέσβου, αφού δίνεται έμφαση στους παλιούς σαντουριέρηδες του νησιού.

Στο βιβλίο παρατίθεται μία εμπλουτισμένη λίστα με όλους τους γνωστούς παίχτες του σαντουριού των χωριών της Λέσβου, ενώ παρατίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιογραφικά σημειώματα για τους σημαντικότερους από αυτούς (Ν. Καλαϊτζής «Μπινταγιάλας» από τον Μεσότοπο, Γ. Κωνσταντέλιας από τη Γέρα, Π. Ε. Παντελέλης από τον Μπορό, Γ. Σουσαμλής «Κακούργος» από την Αγιάσο, Γ. Χατζέλλης από το Ακράσι, Κ. Ζαφειρίου από την Αγιάσο, κ.λπ.).

Ο Δημήτρης Β. Κοφτερός, ως δεξιοτέχνης του σαντουριού και έχοντας πολύχρονη εμπειρία στη διδασκαλία του οργάνου, αναφέρεται επιπλέον σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη θεμελιώδη γνώση του οργάνου, τον τρόπο παιξίματος, τον ρόλο του στη συνύπαρξή του με άλλα όργανα, τον αυτοσχεδιασμό, το κούρδισμα και την κατασκευή κ.λπ.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία