Βιβλίο

08/08/2022 - 20:30

Μανταμαδιώτικες «μνήμες του μέλλοντός μας» - Τετάρτη 10 Αυγούστου

Προκοπης Τζιμής

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου στο Πολύκεντρο Μανταμάδου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου -λευκώματος “Μνήμες του μέλλοντός μας. Συνταγές από τη γαστρονομία και τα έθιμα του Μανταμάδου, Λέσβου”.

Ωρα: 20:30

 

Προλογίζουν 

 

Χουρμουζιάδη Νάσια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. 

Μπούρατζη Βασιλική, Διδάκτορας τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Διδάσκουσα επί συμβάσει τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΠΕ06

Χατζηδανιήλ Κλειώ, Υποψήφια Διδάκτορ τμήματος Κοινωνιολογίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ

 

Μουσική πλαισίωση

Παναγιώτης Κάιτατζης, ούτι

Γιώργος Παπιώτης, κιθάρα, φωνή

 

Αφήγηση

Αργύρης Χατζημαλής, Μυρσίνη Δούκα

 

Θεατρικά Δρώμενα από τη θεατρική ομάδα Μανταμάδου

 

«Μνήμες του Μέλλοντός μας», ένα βιβλίο-λεύκωμα με συνταγές από τη γαστρονομία και τα έθιμα του Μανταμάδου Λέσβου, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Φυσιολατρικού-Ανθρωπιστικού τοπικού Συλλόγου Ηλιαχτίδα. 

Οι συνταγές που καταγράφονται συλλέχτηκαν με επιμέλεια από τις νοικοκυρές του τόπου και συνοδεύουν όλο τον κύκλο της ζωής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, ακολουθώντας την εναλλαγή των εποχών. Με το τέχνασμα των πλαστών επιστολών που ξεπηδούν από τη ντουλάπα της γιαγιάς, η φανταστική ηρωίδα Μυρσίνη ανακαλύπτει τον κόσμο της παράδοσης και τις γεύσεις της ειδυλλιακής παιδικής ηλικίας, όταν με νοσταλγική διάθεση ξεφυλλίζει τις σκονισμένες σελίδες του τετραδίου της γιαγιάς της. Το ανεκτίμητο μυστικό, σωστός θησαυρός, που κρύβεται στο τετράδιο, δεν είναι άλλο από τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου, που διασώζονται με τη δύναμη της μνήμης και την αξιοποίηση της προφορικής μαρτυρίας. 

 

Μοιράσου το άρθρο!