Βιβλίο

20/12/2023 - 08:51

Με τράτες, ανεμότρατες και περάματα μας ταξιδεύει φέτος «το Κιόστε»

Το φετινό ημερολόγιο του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» είναι αφιερωμένο στις θαλασσινές επαγγελματικές δραστηριότητες των Αγιοπαρασκευούσηδων.

     Πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στην Αγιά-Παρασκευή ή Κιόστε, τη σπουδαία και μεγάλη, ακραιφνώς ελληνική, κωμόπολη της Μικρασιατικής Ερυθραίας, μέσα από την αποκλειστική σχεδόν απασχόληση των κατοίκων της με τη θάλασσα, που επηρέαζε καίρια και καθοριστικά όλη τη ζωή του «χωριού». Με τον άριστα οργανωμένο αλιευτικό τους στόλο, οι Αγιοπαρασκευούσηδοι ψαράδες –γνωστοί σε όλους τους Έλληνες ως Τσεσμελήδες– ανέπτυξαν την αλιεία βυθού σε βαθμό αξιοζήλευτο, όσο κανείς άλλος στο Αιγαίο.

     Ανεμότρατες και περάματα, έργα του Βολιώτη λαϊκού ζωγράφου Νικ. Χριστόπουλου, ασημένια καϊκάκια, πραγματικά καλλιτεχνήματα, τάματα στην εκκλησιά της Αγ. Παρασκευής, παλιές χαρακτηριστικές  φωτογραφίες, αλλά και βίντεο με QR κωδικούς από αρχειακό υλικό του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ μπορεί να απολαύσει κανείς σ’ αυτό το ημερολόγιο, μαζί με τα αντίστοιχα κείμενα του Γιώργου Κατσούπη, που πλαισιώνουν τις φωτογραφίες.  

Το ημερολόγιο διατίθεται από τα μέλη του Συλλόγου και μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 6973 336 564.

Γενική επιμέλεια και κείμενα: Γιώργος Κατσούπης

Ιδέα θεματικής αφιέρωσης: Νάσια Χουρμουζιάδου

Συγκέντρωση και επιμέλεια αρχειακού υλικού: Γιώργος Κατσούπης – Δημήτρης Μπουρνούς

Φιλολογική επιμέλεια: Θοδωρής Κοντάρας

Πηγές φωτογραφιών και αρχείων: ΚΣΔΜ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 Σκάλας Λουτρών Λέσβου, Ι. Ν. Αγίας Μαρίνας Μυτιλήνης, Λαογραφικό Μουσείο Μακρινίτσας Βόλου και διαδικτυακές πηγές.

Τεχνική υποστήριξη: Focus – Digital Marketing Agency – Μιχάλης Αικατερίνης

Σχεδιασμός εντύπου: Αντωνία Σάββα

Μοιράσου το άρθρο!