Βιβλίο

26/11/2022 - 18:30

Παρουσίαση βιβλίου: "Μόρια ανάμεσα στο χτες και το σήμερα" - Σάββατο 26 Νεομβρίου

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, η Χ.Α.Ν. Αθηνών, Παράρτημα Νίκαιας, οι εκδόσεις Αγγελάκη και το πολιτιστικό σωματείο "Culture4All-Πολιτισμός για Όλους" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Παπαδημητρίου με τίτλο: "Μόρια ανάμεσα στο χτες και το σήμερα" το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:30

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία της Μόριας της Λέσβου, το χωριό που δεινοπάθησε με το προσφυγικό και συνδέθηκε ακόμη και το όνομά του με αυτό εξ' αιτίας της γειτνίασης με τον καταυλισμό "ΚΥΤ της Μόριας". Με σύντομα κεφάλαια, ευαισθησία, προσωπικές απόψεις, σκέψεις, φιλική επικοινωνία, συλλογή πληροφοριών, προσεγγίζει το θέμα της χωρίς να το εξαντλεί, μέσα από πτυχές της τοπικής ιστορίας, του οικισμού και των ανθρώπων που το κατοικούν επί αιώνες. Οφείλουμε την δημόσια αναγνώριση της υπόστασής του, μέσα από κοινές δράσεις ανθρώπων του πολιτισμού. 

Το βιβλίο διακρίθηκε με το Α’ βραβείο στην κατηγορία δοκιμίου σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό.

Μετά την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, μας υποδέχεται αυτή τη φορά η Χ.Α.Ν. (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων) στη Νίκαια, στην πόλη που ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη πόλη της Μ. Ασίας σε ανάμνησή της από τους πρόσφυγες του 1922 (προηγουμένως ονομαζόταν Κοκκινιά). Μια πόλη που έχει κοινή ιστορία με τη Μόρια με φόντο το προσφυγικό ζήτημα. 

Η Χ.Α.Ν. Αθηνών, το παράρτημα της Νίκαιας και η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης ιδρύθηκαν από κοινού από μέλη των αμερικανικών Χ.Α.Ν. (Y.M.C.A.), φέρνοντας πρώτη φορά στην Ελλάδα το άθλημα του μπάσκετ. Στη Νίκαια ιδρύεται το 1936 με σκοπό την "προαγωγή της συμμετρικής-ηθικής, πνευματικής, σωματικής και κοινωνικής ανάπτυξης, κυρίως των παιδιών και των νέων, σύμφωνα με τα ιδεώδη της χριστιανικής πίστεως και την θεμελιώδη αρχή των Χ.Α.Ν." (Άρθρο 6, ΙΙΙ, 2).

Η Χ.Α.Ν. κλείνει 86 χρόνια παρουσίας και παρέχει πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και μεγάλους, ανάμεσα στα οποία είναι ελληνικοί χοροί, μπαλέτο, εκμάθηση μουσικών οργάνων, ωδείο και ομάδες μπάσκετ. 

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα!

Μοιράσου το άρθρο!