Βιβλίο

16/11/2019 - 17:30

Στη Λέσβο με ένα κουτί θάλασσα κι έναν χαμένο μύθο του Αισώπου

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 5.30 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Ένα κουτί θάλασσα» του Κώστα Στοφόρου, αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τον θάνατο του Στράτη Μυριβήλη

Τη Κυριακή 17 Νοεμβρίου:

-Στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ένα κουτί θάλασσα», του οποίου μεγάλο μέρος διαδραματίζεται στο Πλωμάρι

-Στις 4 το απόγευμα στο Ελαιοτριβείο -Μουσείο Βρανά (Παπάδος) , θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ο χαμένος μύθος του Αισώπου»

Τα παιδιά μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού, ακολουθώντας έναν χάρτη και στοιχεία που θα υπάρχουν σε διάφορα σημειώματα, προσπαθούν να βρουν που έκρυψαν οι «κακοί» της ιστορίας τον «Χαμένο μύθο του Αισώπου» που άρπαξαν από τη Σάμο.

Έτσι θα ξεναγηθούν μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο στο Μουσείο.

Μέσα από τον «χαμένο μύθο» που θα βρουν θα ανακαλύψουν την αξία της αλληλεγγύης και της τέχνης.

Ένα κουτί θάλασσα

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας στη σειρά Ερευνητές Μυστηρίων και διαδραματίζεται στη Λέσβο.

Όταν ο πατέρας του Μάριου και της Λυδίας παίρνει ξαφνικά μετάθεση για το Πλωμάρι της Λέσβου, τα δυο αδέρφια, αντιδρούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο: το αγόρι χαίρεται αλλά το κορίτσι οργίζεται. Ωστόσο είναι καλοκαίρι και οι εκπλήξεις στο νησί, που έχει υμνηθεί από τόσους ποιητές και πεζογράφους, διαδέχονται η μια την άλλη.

Σύντομα θα ανακαλύψουν τη φύση και την ιστορία της Λέσβου, θα μάθουν για τη Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Θεόφιλο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ηλία Βενέζη και θα βαδίσουν στα χνάρια του Δάφνι και της Χλόης.

Με σημείο αναφοράς την Παναγιά τη Γοργόνα του Στρατή Μυριβήλη, ξετυλίγεται μια σύγχρονη ιστορία γεμάτη μυστήριο και περιπέτεια.

Ποιοι εκμεταλλεύονται τη θάλασσα, καταστρέφοντας το περιβάλλον;

Τι είναι η ήπια αλιεία και το πρόγραμμα της Greenpeace «Ένα κουτί θάλασσα»;

Είναι δυνατόν μέσα στο σκοτάδι να ανθίσει και η πρώτη, αξέχαστη αγάπη;

 

Ο χαμένος μύθος του Αισώπου

Η Ρόδη και ο Λυκούργος πηγαίνουν για διακοπές στη Σάμο με τους γονείς τους. Φθάνοντας  στο Καρλόβασι στον θείο Πυθαγόρα και στη  θεία Διαμαντούλα τους περιμένει ένα σπίτι «χωρίς σύνδεση με το ίντερνετ, γεμάτο παλιατζούρες, με τηλεόραση για το μουσείο, και με μπάνιο από το 1821»!

Κι ενώ η απογοήτευσή τους είναι μεγάλη, όλα αλλάζουν όταν γνωρίζουν καινούργιους φίλους και με οδηγό τον …θεότρελο θείο τους ανακαλύπτουν την ιστορία και τη μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής. Δάση, παραλίες, ποτάμι, καταρράκτες, τόποι άγνωστοι και γεμάτοι μαγεία.

Η εμφάνιση ενός μυστηριώδους δημοσιογράφου θα φέρει νέες ανατροπές. Θα πρέπει να λύσουν ένα γρίφο που θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη του μυστικού του Λυκούργου Λογοθέτη, «μεγάλου προγόνου τους» και ηγέτη της Επανάστασης του ’21 στη Σάμο.

Όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κι ένας χαμένος μύθος του Αισώπου θα σταθεί η αιτία να ζήσουν την πιο επικίνδυνη περιπέτεια.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στη σειρά «Λογοτεχνικές εξερευνήσεις» των εκδόσεων Μίνωας και απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών

Μοιράσου το άρθρο!