Γράφουν για την υγεία

16/01/2013 - 08:16

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε πρόγραμμα διατροφής ! Πόσο έτοιμοι είσαστε; - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε πρόγραμμα διατροφής ! Πόσο έτοιμοι είσαστε;

pan style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 19.5px; orphans: 2; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px; display: inline !important; float: none;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη*

Μετά από τις γιορτές συνήθως παίρνουμε την μεγάλη απόφαση να ξεκινήσουμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής για να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματος μας. Οι λόγοι που μας οδηγούν σ αυτή την απόφαση συνήθως ποικίλουν :

  • Αύξηση του βάρους τις ημέρες των γιορτών.
  • Νιώθουμε πλέον, χορτασμένοι από γλυκά και λιπαρά φαγητά και πιστεύουμε ότι είμαστε πλέον έτοιμοι να τα αποχωριστούμε μέχρις ότου φτάσουμε στο επιθυμητό μας βάρος .
  • Προσπαθήσαμε να φορέσουμε στις γιορτές ρούχα που είχαμε καιρό να τα δοκιμάσουμε και δεν τα καταφέραμε.
  • Σκεφτόμαστε ότι τώρα πλέον έχουμε μπροστά μας χρόνο να κάνουμε την δίαιτα μέχρι να έρθει το Πάσχα .
  • Ίσως κάποιοι από εσάς έχετε προγραμματίσει μια κοινωνική εκδήλωση (π.χ γάμος και βάπτιση) όπου συνήθως επιθυμούμε να είμαστε περισσότερο κομψοί.

Είναι αποδεδειγμένο όμως, ότι όλα τα παραπάνω μας δίνουν απλά την ώθηση για να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε. Είμαστε όμως έτοιμοι πραγματικά να μπούμε σε μια διαδικασία όπου θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και της συνήθειες μας; Αυτός ο οποίος επιθυμεί να χάσει βάρος μοιάζει με κάποιον ο οποίος επιθυμεί να ανεβεί ένα βουνό. Μπορεί να τα καταφέρει αλλά θέλει σκληρή δουλειά και κατάλληλες συνθήκες. Αν προσπαθήσεις να ανεβείς το βουνό μια καλή μέρα είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις ενώ, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας η αποτυχία είναι δεδομένη. Μ αυτό τον παραλληλισμό κατανοούμε ότι η αλλαγή διατροφικών συνηθειών είναι μια διαδικασία που επηρεάζετε από τις συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μας.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλουν στην επιτυχία της προσπάθειας μας είναι η ετοιμότητα για δίαιτα και το πόσο κινητοποιημένοι είμαστε. Για να χάσει κάποιος βάρος και να καταφέρει να το διατηρήσει χρειάζεται σταθερή κινητοποίηση και δέσμευση σ αυτή. Η δέσμευση έχει να κάνει με τη βαθειά συνειδητοποίηση ότι από τις παλιές αγαπημένες διατροφικές συνήθειες θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε εκείνες που προάγουν την υγεία μας. Την δέσμευση αυτή μπορεί να την επηρεάσει το περιβάλλον μας, που είναι οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι οικογένεια. Επίσης πρέπει να υπολογίσουμε και τις συνθήκες ζωής αν έχουμε πολύ στρες ή παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα (π.χ διαζύγιο, προβλήματα υγείας συγγενικών προσώπων, δυσκολίες στη δουλειά) τα οποία αποτελούν παραδείγματα συνθηκών ζωής που μειώνουν την ικανότητα του ατόμου να παραμείνει εστιασμένο στο στόχο του και να  αντισταθεί  στις δυσκολίες.

Εάν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας τις  παραπάνω παραμέτρους θα  καταφέρουμε να πάρουμε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Ενώ αντιθέτως το να ξεκινήσει κανείς να χάνει βάρος, ενώ δεν είναι έτοιμος, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα και να τον οδηγήσει στο να ξαναπάρει το βάρος. Το να χάνει και να ξαναπαίρνει κανείς βάρος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και να κάνει κάποιους να νιώθουν αποτυχημένοι. Ένα άλλο σημαντικό θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επανάκτηση του βάρους έχει μια επιπλέον αρνητική επίδραση σε επόμενες προσπάθειες για δίαιτα. Αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη του διαιτώμενου στην ικανότητα του να τα καταφέρει στο μέλλον. Μετά την αρχική ευφορία με την απώλεια των πρώτων κιλών, η επανάκτηση τους μπορεί να επιφέρει βαρύ πλήγμα στη ψυχική υγεία και αυτοπεποίθηση του ατόμου.

 

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»

  1. Ξεκινήστε λοιπόν με διάθεση για αλλαγές οι οποίες είναι προτιμότερο να είναι :
  • Ρεαλιστικές
  • Κατάλληλες
  • Να αυξάνονται προοδευτικά
  • Συγκεκριμένες
  • Θετικές
  1. Σχεδίασε,  τι θα φάς αύριο, τι θα ψωνίσεις, πως θα καταφέρεις να καθιερώσεις τα τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Δεξιότητες διαχείρισης προβλημάτων : Σε καταστάσεις πρόκλησης όπως γάμοι, Χριστούγεννα, επισκέψεις κ.α

        Οι  δεξιότητες για τη διαχείριση προβλημάτων είναι αναγκαίες και έχουν να

        κάνουν με :

  • Την ικανότητα να αναγνωρίζουμε καταστάσεις ρίσκου (χωρίς να χρησιμοποιούν άρνηση)
  • Ειλικρινή αξιολόγηση του τρόπου ζωής τους
  • Την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και να τα  χρησιμοποιούμε εποικοδομητικά.
  • Την ικανότητα να χρησιμοποιούμε ευέλικτες στρατηγικές π.χ να μην πηγαίνουμε ποτέ νηστικοί σε προσκλήσεις.
  1. Καθιέρωση του πρωινού γεύματος φέρνει τα εξής αποτελέσματα :
    1. Σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης μέσα στη ημέρα
    2. Μείωση της κορτιζόλης  (που εμποδίζει τη μεταφορά θερμότητας στα κύτταρα)
    3. Μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας, καλύτερη συγκέντρωση και μείωση των συμπτωμάτων της πείνας
  2. Στόχος για απώλεια βάρους, αλλά ΟΧΙ συγκεκριμένο βάρος (κυρίως, αλλαγή της σύστασης του σώματος με στόχο στη μείωση του ποσοστού λίπους και αύξηση της μυϊκής μάζα).
  3. Κατανάλωση καθημερινά των << Σούπερ τροφών>> :
  4. Σπυρουλίνα
  5. Γύρη
  6. Βασιλικός πολτός
  7. Παστέλι με μέλι
  8. Ξηροί καρποί
  9. Βρώμη

 

    Η εφαρμογή αυτών των αρχών στα θέματα της διατροφής, του τρόπου ζωής και της συμπεριφοράς, γενικότερα είναι το κλειδί της επιτυχίας ! ! !

Λοιπόν, είστε έτοιμοι;


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!