Γράφουν για την υγεία

19/08/2015 - 08:15

Διατροφικές οδηγίες για την ρύθμιση της γλυκόζης

Γ

ράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *    Ο ρόλος της σωστής διατροφής κυρίως από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας για τα άτομα με υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα τους είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.

Οδηγίες που συμβάλουν στη ρύθμιση της γλυκόζης:

 

1. Επιλογή υγιεινών υδατανθράκων

Περίπου το 50% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά, πρέπει να προέρχονται από τους υδατάνθρακες. Είναι σημαντικό να επιλέγονται οι πλέον υγιεινοί υδατάνθρακες οι οποίοι απαντώνται σε φρούτα (μήλα, ακτινίδια, νεκταρίνια, βερίκοκα, βανίλιες, αχλάδια), λαχανικά (κολοκυθάκια, αγγούρι, βλίτα), δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια (φασόλια, μπιζέλι, φακή) και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη.

2. Φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης του αίματος. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι : η βρώμη, το μπιζέλι, τα φασόλια, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα καρότα, το κριθάρι και άλλα φρούτα και λαχανικά.

3. Περιορισμός των κορεσμένων, τρανς λιπών και της χοληστερόλης

Η ποσότητα θερμίδων που καταναλώνουν καθημερινά που προέρχεται από τα κορεσμένα λίπη (συνήθως λίπη ζωικής προέλευσης), δεν πρέπει να ξεπερνούν το 7% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά. Ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση πρόσληψης κορεσμένων και τρανς λιπών, είναι η μείωση ή αποφυγή της ποσότητας στερεών λιπών (βούτυρο, μαργαρίνη και μείγματα βουτύρου για γλυκά) που επαλείφονται στο ψωμί ή που προστίθενται κατά το μαγείρεμα των φαγητών ή μετά στο σερβίρισμα. Από τα λίπη είναι προτιμότερο να καταναλώνονται μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, τα πολυακόρεστα λίπη που περιέχονται σε ξηρούς καρπούς και σπόρους. Για να ελέγχεται καλύτερα η χοληστερόλη αίματος, δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα από 200 mg χοληστερόλης ημερησίως. Τα πλουσιότερα σε χοληστερόλη τρόφιμα είναι ο κρόκος του αυγού, τα γαλακτοκομικά ολικής περιεκτικότητας σε λίπη και τα εντόσθια των ζώων.

5. Κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Τα ψάρια είναι μια πολύ καλή επιλογή για αντικατάσταση των κρεάτων με ψηλό περιεχόμενο σε λίπος. Πολλά είδη ψαριών όπως ο μπακαλιάρος και ο τόνος  έχουν λιγότερο συνολικό ή κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη από ότι το κρέας και τα πουλερικά.

6. Η κατανάλωση συχνών γευμάτων

Συνιστάτε επίσης για τη ρύθμιση της γλυκόζης να καταναλώνεται πάντα το πρωινό σας και να συνεχίζεται την ημέρα σας με μικρά και συχνά γεύμα ανά τρείς ώρες.

Και να θυμάστε ότι ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνει την τροφή (ενέργεια –γλυκόζη) συχνά και από λίγο.


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!