Skip to main content

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη  *

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι το σύστημα ασφαλείας του οργανισμού μας, γι’  αυτό και σε μια περίοδο όπως είναι ο χειμώνας είναι σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην θωράκισή του.
Εάν φροντίσουμε να το ενισχύσουμε και να το ισχυροποιήσουμε μέσω της κατάλληλης διατροφής, τότε δεν θα φοβόμαστε ούτε ιούς ούτε μολύνσεις ούτε γρίπη.

Τι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα;

H συνεργική σχέση της διατροφής και των λοιμώξεων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη εδώ και δεκαετίες. Η φτωχή ποιότητα της διατροφής έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπαρκειών μικροθρεπτικών συστατικών όπως αυτές του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α καθώς και της βιταμίνης C. Επίσης η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε, πέρα από το να φροντίζουμε την υγεία μας και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, είναι να προσθέσουμε ορισμένες τροφές στο διαιτολόγιό μας οι οποίες θα επαναφέρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε καλή λειτουργία και σε μια φυσική ανοσία.

Ποια θρεπτικά συστατικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό;  

  1. Βιταμίνη Α

Η έλλειψη της καταστέλλει την φυσική ανοσία και επιβραδύνει την ταχύτητα αντίδρασης του οργανισμού σε περίπτωση λοιμώξεων. Προσοχή όμως όσον αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος η βιταμίνη Α δεν περιορίζει την συχνότητα και την διάρκεια των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Φυσικές πηγές Βιταμίνης Α όπως είναι ο κρόκος αυγού, γλυκοπατάτα, σπανάκι , καρότα, μπορούν να καταναλώνονται, όμως η συμπληρωματική Βιταμίνης Α μέσω σκευασμάτων δεν συνίσταται.

  1. Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Η έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του θύμου αδένα (Β6), οξεία επεισόδια διάρροιας (φυλλικό οξύ και Β12) αλλά και σε μεγαλοβλαστική αναιμία (Β12).Το φυλλικο οξύ, η Β12 και η Β6 βοηθούν τόσο στην διατήρηση της ομαλής λειτουργιάς τόσο της φυσικής όσο και επίκτητης ανοσίας. Φυσικές πηγές βιταμινών συμπλέγματος Β είναι το μοσχάρι, πέστροφα, δημητριακά, σολομός, μύδια, γάλα και γιαούρτι. Η υπεραναπλήρωση Βιταμινών συμπλέγματος Β μέσω σκευασμάτων βελτιώνουν την λειτουργικότητα αντισωμάτων.

  1. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C κινητοποιείται άμεσα κατά την διάρκεια της φλεγμονής και αποδίδει αυξημένη αντιμικροβιακή δραστηριότητα. Φυσικές πηγές βιταμίνης C είναι το μπρόκολο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθα, ντομάτες ενώ από φρούτα το πορτοκάλι, οι φράουλες, η παπάγια και τα ακτινίδια. Η Βιταμίνη C είναι καλό να καταναλώνεται προληπτικά (και μέσω σκευασμάτων μιας και είναι υδατοδιαλυτή και είναι απίθανο να εμφανίσει τοξικά επίπεδα στον οργανισμό).

  1. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε αποτελεί τον πρωταρχικό αντιοξειδωτικό παράγοντα του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για τη προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση των λιπιδίων που είναι βλαβερή για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Φυσικές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα), το γάλα και τα γαλακτοκομικά (όταν είναι χαμηλά λιπαρά η ποσότητα της βιταμίνης Ε μειώνεται μιας και είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη), δημητριακά ολικής άλεσης, σπανάκι, ντομάτα, μάνγκο, παπάγια .

  1. Σίδηρος

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο ευρέως γνωστή ανεπάρκεια μετάλλου στον κόσμο και οι συνέπειες περιλαμβάνουν την αναιμία, εξασθενημένη απόδοση στην εργασία, την ανεπαρκή ανάπτυξη των παιδιών και μεγάλο παράγοντα κινδύνου για το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλα αυτά η συμπληρωματική χορήγηση του σιδήρου θα πρέπει να γίνεται μόνον ύστερα από διαγνωσμένη αναιμία. Φυσικές πηγές σιδήρου είναι τόνος, σολομός, γαρίδες, μοσχάρι, χοιρινό, συκώτι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, όσπρια και λαχανικά όπως σπαράγγια, μπρόκολο.

  1. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται σε ποικίλες κυταρρικές λειτουργίες όπως την άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, ρύθμιση πολυάριθμων γονιδίων ενώ μπορεί και επηρεάζει την ενδοκρινική λειτουργία. Διάφοροι ερευνητές μάλιστα έχουν αναφέρει κυτταρική ανοσία και μείωση της παιδικής νοσηρότητας από μολύνσεις. Φυσικές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν τους σπόρους από κολοκύθα, φυστίκια, τυρί, πατάτα, μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, γαλοπούλα και σολομό.

Επίσης τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο και μαγγάνιο παίζουν επίσης διαδραστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά η ανεπάρκεια τους είναι σπάνια.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να συνίσταται μόνο αν κρίνεται απαραίτητο από τον επαγγελματία υγείας μιας και η σχέση μεταξύ ανοσοποιητικού συστήματος και μετάλλων ή βιταμινών είναι αρκετά σύνθετη και ο μεταβολισμός τους μπορεί και επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες.

Τα ροφήματα βοτάνων  συμμετέχουν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού

  1. φασκόμηλο : το ρόφημα για τον βήχα και το κρυολόγημα, το καταναλώνουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα την περίοδο του χειμώνα για να μας προστατεύει από τα παραπάνω.
  2. εχινάτσεα : περιέχει μια δραστική ουσία την εχινακίνη η οποία καταπολεμά τα βακτήρια και τις λοιμώξεις που οφείλονται στον στρεπτόκοκκο και στον σταφυλόκοκκο.
  3. πράσινο τσάι : κρυώματα. και πυρετός παραμένουν μακριά μας.
  4. θυμάρι : το ρόφημά για όλες τις παθήσεις του θώρακα του λαιμού και των αυτιών.

Συμπερασματικά λοιπόν η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες μπορεί να προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια για την ομαλή ανάπτυξη και την διατήρηση της υγείας μας.


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία