Skip to main content

Καινούρια χρονιά με Υγεία! - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Καινούρια χρονιά με Υγεία! - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη
Καινούρια χρονιά με Υγεία! - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Λέξεις Κλειδιά :
Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη*

Το 2013 είδη έκανε τα πρώτα του βήματα στη ζωή μας και εμείς όλοι το υποδεχτήκαμε ανταλλάσοντας ευχές ο ένας στον άλλον προσδοκώντας το καινούριο έτος να μας φέρει ότι επιθυμούμε και το σημαντικότερο, την Υγεία μας. Μόνο οι ευχές όμως δεν αρκούν << Συν Αθηνά και χήρα κίνει>>, έτσι συνηθίζουμε να λέμε, επομένως το 2013 δώστε την ευκαιρία της αλλαγής προς το καλύτερο, μην αναλώνεστε σε πράγματα και καταστάσεις που δεν μπορείτε, να αλλάξετε αλλά, αλλάξτε τον τρόπο σκέψης προς όφελος σας.

Ενέργειες για υγεία….

Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί, ότι  η υγεία του ανθρώπου επηρεάζετε από τις παρακάτω ενέργειες:

  • Η άσκηση
  • Η σωστή διατροφή
  • Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους
  • Η κάλυψη των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά
  • Η λήψη επαρκής ποσότητας νερού καθημερινά
  • Ο καλός ύπνος
  • Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής με διαχείριση τους στρες   

Όλα τα παραπάνω λίγο έως πολύ τα γνωρίζουμε όλοι μας, αυτό που μας δυσκολεύει είναι να τα εφαρμόσουμε – πετύχουμε. Η λύση όμως δεν βρίσκετε σε σπασμωδικές και προσωρινές αλλαγές, βρίσκετε στο να προσαρμόσουμε αυτές τις αλλαγές στο τρόπο ζωής μας,  χωρίς να νιώθουμε καταπίεση.

  1. Με την άσκηση ξεκινήστε απλά και σταθερά

Η άσκηση θα πρέπει να είναι μια δραστηριότητα που μας φέρνει χαρά και η οποία αυξάνετε σταδιακά. Για παράδειγμα για τα άτομα τα οποία δεν γυμνάζονται καθόλου, μια καλή αρχή είναι να εντάξουν την άσκηση στη καθημερινότητα τους. Δηλαδή να ανεβαίνουν τα σκαλιά για τη δουλειά ή το σπίτι, να μην χρησιμοποιούν μεταφορικό μέσω για τις κοντινές αποστάσεις και να παρκάρουν το αυτοκίνητο στην μακρινή πλευρά του παρκινγκ. Χρησιμοποιήστε λοιπόν, την ενέργεια που δίνετε στο σώμα σας καθημερινά μέσω της τροφής, αλλά και το μυϊκό σας σύστημα που είναι τόσο άρτια φτιαγμένο γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό, για να κινούμαστε!

  1. Η σωστή διατροφή είναι με μια λέξη << Ισορροπία>>

 Ισορροπήστε την ποσότητα – ποιότητα του φαγητού, μοιράζοντας την σε πολλά και συχνά γεύματα. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες πρωινό (σύνθετους υδατάνθρακες π.χ ψωμί, δημητριακά, πρωτεΐνες π.χ γάλα, τυρί, αυγό, φρέσκα φρούτα ή φυσικό χυμό) το οποίο θα  σας δώσει ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της δουλείας σας (πνευματικές ή σωματικές). Στο διάλλειμα από τη δουλειά σας, εφοδιάστε τον οργανισμό σας με ενέργεια (φρούτο ή χυμό με ένα μικρό σνακ π.χ τοστ, κριτσίνια, ξηρούς καρπούς) ανεβάζοντας τα επίπεδα γλυκόζης, η οποία θα σας κρατήσει μέχρι την ώρα του μεσημεριανού, το οποίο θα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα (πρωτεΐνες π.χ κρέας, τυρί, αυγό, υδατάνθρακες π.χ ρύζι, πατάτα, ψωμί, όσπρια και λαχανικά). Ολοκληρώστε την ημέρα σας με άλλο ένα μικρό γεύμα το απόγευμα και ένα πλήρες γεύμα τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

  1. Για την διατήρηση του φυσιολογικού βάρους

Για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους χρειάζεται να πετύχουμε ενεργειακό ισοζύγιο, αυτό σημαίνει να προσλαμβάνουμε την ενέργεια που δαπανάμε, διότι η περιττή  ενέργεια αποθηκεύεται με τη μορφή σωματικού λίπους.

  1. Η κάλυψη των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι οι βιταμίνες και  τα ιχνοστοιχεία – μέταλλα. Είναι τα υλικά του μεταβολισμού για τη δομή  και τη λειτουργία του εργοστάσιου που λέγετε ανθρώπινο σώμα! Η ποικιλία φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και γενικότερα όλων των τροφίμων που μας προσφέρει η φύση βοηθούν στην κάλυψη αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών. Όταν όμως έχουμε σημαντική έλλειψη π.χ σιδήρου, ασβεστίου (σιδηροπενικής αναιμίας, οστεοπόρωσης) συστήνονται συμπληρώματα τα οποία θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού.

  1. Πιείτε νερό εις υγειάς

Το νερό αποτελεί το 70% της σύστασης του σώματος μας και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά μέσα στα κύτταρα καθώς επίσης αποβάλει τα περιττά συστατικά από το σώμα. Αρχίστε με πρόγραμμα,  πίνετε νερό πριν από κάθε γεύμα- μικρογεύμα, με αυτό τον τρόπο θα συνηθίσετε να πίνετε τουλάχιστον 5 ποτήρια νερό την ημέρα και στη συνέχεια το αίσθημα της δίψας θα ενεργοποιηθεί και θα καταλήξετε να πίνεται όσο χρειάζεται το σώμα σας ανάλογα με τις ανάγκες του.

  1. Καλός ύπνος

Σε ό,τι αφορά τη σημασία του ύπνου, δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση της καλής υγείας. Η σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία, αλλά και η προστασία από ορισμένα νοσήματα και από ατυχήματα, εξαρτώνται από την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

Ο νυχτερινός ύπνος δεν πρέπει να είναι λιγότερος από 6 ώρες και περισσότερος από 9 ώρες. Όσο για την ποιότητα του ύπνου, εξαρτάται από την έλλειψη θορύβων, την κατάλληλη θερμοκρασία, τα ελαφρά γεύματα, τη φυσική άσκηση. Επίσης, ρυθμιστικά στην ομαλή λειτουργία του ύπνου δρουν η άνεση και η σταθερότητα του χώρου κατάκλισης, καθώς και η τήρηση τακτικού ωραρίου.

  1. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής με διαχείριση τους στρες   

Η έννοια του στρες είναι κυρίως συνδεδεμένη με το ψυχολογικό στρες.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οτιδήποτε τείνει να απειλήσει την επιβίωση μας είναι στρες.

Στρες είναι η απάντηση του οργανισμού σε μια δύσκολη κατάσταση. Για παράδειγμα:

μια απειλή για την επιβίωση μπορεί να είναι είτε πραγματική, όπως η έκθεση στο κρύο, η σωματική κόπωση, η έλλειψη τροφής,  μια κάκωση ή κάποιος άλλος άμεσος και πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή μας, είτε φαινομενική: φοβόμαστε ότι θα πεινάσουμε στο μέλλον, ότι θα μας απολύσουν από τη δουλειά μας, ότι δεν θα τα καταφέρουμε σε κάτι που θεωρούμε σημαντικό, ή βιώνουμε ένα πρόβλημα στη ζωή ως άμεση απειλή για την επιβίωση.

Είτε λοιπόν απειλούμαστε πραγματικά είτε νομίζουμε ότι απειλούμαστε, ενεργοποιούνται στο σώμα μας μηχανισμοί που προσπαθούν να αυξήσουν την πιθανότητα επιβίωσης.

Επίσης οι σκέψεις μας δημιουργούν συναισθήματα (θλίψη, φόβος, οργή, αδιαφορία, χαρά, ευθυμία) και αυτά με τη σειρά τους μεταφράζονται σε ορμονικές εκκρίσεις.

Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας, μπορούμε όμως πιο εύκολα να ελέγξουμε τις σκέψεις μας.

Αυτά που διαβάζουμε, αυτά που ακούμε, οι άνθρωποι που επιλέγουμε να είναι στη ζωή μας επηρεάζουν αυτά που σκεφτόμαστε.

Δοκιμάστε να …

  • Αποφύγετε για 2 εβδομάδες οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.
  • Προσπαθήστε να λαμβάνετε και να μεταφέρετε καλές ειδήσεις και να εκφράζετε θετικά σχόλια.

Έτσι, παρατηρείστε την ψυχική σας διάθεση να αλλάζει ριζικά.

Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τις αλλαγές που μπορούμε να επιφέρουμε στη ζωή μας και στη ζωή των γύρω μας ξεκινώντας από αυτά που μπορούμε να επηρεάσουμε.

Δεν έχει σημασία πόσο μικρό μπορεί να είναι αυτό που μπορείτε να βελτιώσετε ή να  αλλάξετε στη ζωή σας.

Ξεκινήστε να κάνετε κάτι για την υγεία σας, από σήμερα

Καλή χρονιά με υγεία ! ! ! 

 


 

  * Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία