Skip to main content

Μητρικός θηλασμός και διατροφή

Μητρικός θηλασμός και διατροφή - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη (Διατροφολόγος - Διαιτολόγος)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη  *

Ο θηλασμός είναι η πιο όμορφη πράξη αγάπης μιας μητέρας προς το μωράκι της, είναι η συνέχεια της ενδομήτριας φροντίδας μετά την γέννηση του! Κάθε μανούλα οφείλει να δώσει, έστω και σταλαγματιές, από αυτόν τον θησαυρό που κρύβεται στο στήθος της και θα προσφέρει απίστευτα εφόδια στον οργανισμό και στην μετέπειτα ζωή του βρέφους.

Διατροφή της Μητέρας

Συνήθως η μητέρα είναι αγχωμένη για τη διατροφή της κατά τη διάρκεια του θηλασμού διότι ανησυχεί για τη θρεπτικότητα και την καταλληλότητα του γάλακτος που θα εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του μωρού της αλλά και τη αποφυγή δυσπεψίας – κολικών του μωρού της.  Δεν υπάρχει τέλεια διατροφή για το θηλασμό. Το μόνο που απαιτείται είναι η διατροφική ποικιλία και όχι συνεχής ανησυχία.

Η ποικιλία στη διατροφή της μητέρας μεταφράζεται σε ποικιλία στη γεύση του μητρικού γάλακτος , σε μεγαλύτερη ευκολία για το παιδί να δεχτεί διαφορετικές τροφές όσο μεγαλώνει.

Οι 5 ομάδες τροφίμων που χρειάζονται για μια ισορροπημένη διατροφή και κατά την περίοδο του θηλασμού είναι:

  1. Ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα
    Τρώτε αμυλούχα τρόφιμα, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, με κάθε γεύμα και μερικά αμυλούχα σνακ όπως παξιμάδια, κράκερς.
  2. Φρούτα και λαχανικά
    Συμπεριλαμβάνετε φρούτα ή/και λαχανικά σε όλα τα γεύματα και προσπαθήστε να καταναλώνετε 5 μερίδες την ημέρα.
  3. Γάλα και Γαλακτοκομικά προϊόντα
    Καταναλώνεται τουλάχιστον 2-3 μερίδες την ημέρα γάλα, τυρί και γιαούρτι .
  4. Κρέας, ψάρι, αβγά, ξηροί καρποί και όσπρια
    Να καταναλώνονται σε 2 γεύματα την ημέρα.
  5. Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά
    Αποφεύγετε όσο μπορείτε αυτά τα τρόφιμα, προσφέρουν ένα πρόσκαιρο αίσθημα κορεσμού και ενέργειας αλλά δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά.

 

Υγρά
Οι μητέρες θα πρέπει να πίνουν σύμφωνα με το πόσο διψάνε - τουλάχιστον 8 ποτά την ημέρα σε νερό, χυμό φρούτων, γάλα και σούπες, διότι οι ανάγκες του οργανισμού τους σε υγρά είναι αυξημένες κατά την περίοδο του θηλασμού.   

Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού  

  • Η ποιότητα της διατροφής είναι εξασφαλισμένη. Το μητρικό γάλα παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό σε σωστή αναλογία και στην καταλληλότερη μορφή.
  • Το μητρικό γάλα περιέχει μοναδικά συστατικά, όπως:
    1. αντισώματα που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού
    2. προβιοτικούς μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στην εγκατάσταση φυσιολογικής χλωρίδας στο έντερο
    3. αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν στην ωρίμανση του εντερικού βλεννογόνου
    4. αντιφλεγμονώδεις ουσίες και παράγοντες με βακτηριοστατική δράση.

Όλα αυτά θωρακίζουν την υγεία του βρέφους και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού του.

  • Ο θηλασμός προστατεύει το βρέφος και στη μετέπειτα ζωή του. Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου, άσθματος, καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, προστατεύει και τη μητέρα από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, από οστεοπόρωση, υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία, καθώς και από διαβήτη τύπου II.
  • Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη θερμοκρασία του γάλακτος ή για το εάν έχει γίνει σωστή αραίωση, κάτι για το οποίο συχνά ανησυχούν οι μητέρες που δίνουν επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη στα παιδιά τους, καθώς το μητρικό γάλα βρίσκεται στην κατάλληλη θερμοκρασία και έχει τη σωστή πυκνότητα. Επιπλέον, είναι φυσικά αποστειρωμένο!
  • Είναι γεγονός ότι σε παιδιά που έχουν θηλάσει, όταν ήταν βρέφη, δεν παρατηρείται το φαινόμενο εμμονής σε κάποιες τροφές ή αποφυγής άλλων. Αυτό συμβαίνει γιατί το μητρικό γάλα έχει κάθε μέρα διαφορετική γεύση, ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας. Έτσι, το παιδί συνηθίζει στις διάφορες γεύσεις και στην ποικιλία και καθώς μεγαλώνει είναι ήδη εξοικειωμένο με αυτές.
  • Όσων αφορά το οικονομικό μέρος, μπορεί εύκολα να αναλογιστεί κανείς το πόσα χρήματα εξοικονομούνται με την επιλογή του θηλασμού, καθώς η αγορά βρεφικών γαλάτων, μπιμπερό, αποστειρωτών και λοιπών αντικειμένων θα ανέβαζε κατά πολύ τον προϋπολογισμό της οικογένειας.

Επομένως, μέσω της ισορροπημένης διατροφής και της μεγάλης σας επιθυμίας να προσφέρεται στο μωρό σας ό,τι καλύτερο μπορείτε για την σωστή του ανάπτυξη και υγεία σωματική και πνευματική θα τα καταφέρεται να θηλάσετε το μωρό σας όσο γίνεται περισσότερους μήνες στο πρώτο και ποιο βασικό στάδιο της ζωής του.


 

* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία