Editorial

21/10/2013 - 05:57

Editorial - Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα για την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στο διαδίκτυο. Και στη Λέσβο αν και δεν υπάρχει μέτρηση σε τοπικό επίπεδο με μια πρώτη ματιά ισχύουν τα ευρήματα. Παράλληλα η έρευνα παρουσιάζει και έναν αξιόπιστο τρόπο για την μέτρηση και αξιολόγηση των ιστοσελίδων.
Με ένα δεύτερο, ακόμη πιο ολέθριο «Βατερλό», μετά τις δημοσκοπήσεις στις οποίες καταποντίζεται σταδιακά, έρχεται αντιμέτωπη η Χρυσή Αυγή στο Διαδίκτυο.
Αναγνώστες σάιτ, επισκέπτες πόρταλ, «φίλοι» του Facebook, followers του Twitter και «σκιές» των μπλόγκερ, που μέχρι τη 17η/9 (δολοφονία Π. Φύσσα) παρέμεναν έως και διαδικτυακά «παθητικοί» προς τη Χρυσή Αυγή, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και προσχωρούν στο στρατόπεδο των ορκισμένων εχθρών της. Από την άλλη, ο σκληρός πυρήνας των χρυσαυγιτών διαθέτει στο οπλοστάσιό του το Νο1 σε επισκεψιμότητα σάιτ (xrysiavgi.gr) μεταξύ των κομμάτων και το 84ο συνολικά στη χώρα. Ως εκ τούτου, οι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο οπαδοί της ΧΑ δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, μιας και εντείνουν τη διαδικτυακή τους προπαγάνδα, προκειμένου να συντηρήσουν το μερίδιο της φωνής τους. Εξ ου και η διατήρηση της τάσης «ουδέτερα - αρνητικά - θετικά» δημοσιεύματα (89% - 9% - 2%) στα επίπεδα προ της δολοφονίας Φύσσα και των συλλήψεων Ν. Μιχαλολιάκου και των πρωτοπαλίκαρών του. Ωστόσο μαζί με τους απόλυτους αριθμούς αυξάνεται αναλογικά και η αρνητική έκθεση της Χρυσής Αυγής στο Ιντερνετ.
Η μέτρηση
Με τη χρήση του λογισμικού New Media Track, που στηρίζεται σε τεχνολογία Brandwatch, η εταιρεία New Media Concept μέτρησε και παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» στοιχεία που αποτυπώνουν τη διόγκωση των αρνητικών δημοσιευμάτων αναφορικά με τη ΧΑ, την περίοδο από 17/9 έως 10/10. Στο διάστημα αυτό, δημοσιεύτηκαν 293.000 κείμενα για τη ΧΑ, εκ των οποίων τα 27.000 ήταν εντόνως αρνητικά, ενώ τα 6.716 είχαν θετική χροιά. Τι συνέβαινε πριν ο Γ. Ρουπακιάς αφαιρέσει τη ζωή του Π. Φύσσα; Οι χρυσαυγίτες είχαν τρόπους να χρησιμοποιούν χάκερ και ρομπότ με στόχο τον πολλαπλασιασμό του κοινού τους. Το διάστημα από 1ης έως τις 17/9 σε σύνολο 29.000 δημοσιευμάτων για τη ΧΑ, τα 2.041 ήταν αρνητικά και τα 807 θετικά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «αιχμές θορύβου» που εμφανίζονται αμέσως μετά τη δολοφονία Π. Φύσσα και στον χρόνο της ποινικής προδικασίας. Ο αριθμός των αναφορών κορυφώνεται με τις αποκαλύψεις του «Εθνους». Φαίνεται ότι πριν από το περιστατικό στην Αμφιάλη, η ΧΑ δημιουργούσε έναν ανιχνεύσιμο «θόρυβο» σε διαδικτυακά μέσα της τάξεως των 2.000-2.500 αναφορών, οι οποίες στην αιχμή όσων ακολούθησαν υπερδεκαπλασιάστηκαν, ενώ και εκτός αιχμής κινούνται σε τετραπλάσια τουλάχιστον μεγέθη (κοντά στις 10.000). Σε ένα σύνολο που αγγίζει τις 300.000 αναφορές, το Twitter κυριαρχεί με 118.000 tweets, μπλογκ και ειδησεογραφικά σάιτ κινούνται κοντά στις 70.000, το Facebook υπερβαίνει τις 23.000 αλλά μόνο σε δημόσιες αναφορές (αυτές μόνο μετρώνται), ενώ οι υπόλοιπες ανήκουν σε μικρότερες κατηγορίες.
Web monitoring
Ελέγχει και διαχωρίζει το Διαδίκτυο

Η πλατφόρμα web monitoring, ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης και ανάδειξης απο-τελεσμάτων με εξειδικευμένους δείκτες New Media Track (ανεπτυγμένη από κοινού με την Brandwatch), παρακολουθεί οτιδήποτε είναι ελεύθερο στο Διαδίκτυο: σάιτ, πορταλ, μπλογκ, ελεύθερα προφίλ στο Facebook, tweets στο Twitter. Στη συνέχεια, τα ξεχωρίζει σε θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα και σχηματίζει ένα ξεχωριστό «word cloud» για κάθε εταιρεία, πρόσωπο ή κόμμα. Αυτό το monitoring εργαλείο βοηθά στη συλλογή δεδομένων, χρήσιμα για τον υπολογισμό του ROI (Return On Investment). Επίσης με αυτό το εργαλείο οι εταιρείες, τα κόμματα, οι πολιτικοί, ακόμη και οι καλλιτέχνες, μπορούν να μελετούν σε πραγματικό χρόνο το κατά πόσο είναι αναγνωρίσιμοι στο κοινό ή αν οι καμπάνιες τους έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τα συμπεράσματα
Αρνητική «αύρα» και στις ουδέτερες αναφορές
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα προκύπτει από ένα «ψυχρό» εργαλείο που δεν έχει λάβει υπόψη αναφορές ύστερα από συμπλήρωση ερωτηματολογίου. Επίσης, ο συγγραφέας ή ο συντάκτης ή ο σχολιαστής δεν έχει χαρακτηρίσει το κείμενό του ως «θετικό» ή «αρνητικό» προς τη Χρυσή Αυγή, τους βουλευτές, τους οπαδούς ή τις πράξεις της.
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η στυγερή δολοφονία αυτή καθαυτή, οι υπόλοιπες εγκληματικές πράξεις, οι συλλήψεις και οι αποκαλύψεις για τη δράση της ΧΑ συνιστούν από μόνα τους άκρως «αρνητικά» γεγονότα, για τα οποία ο συντάκτης ή ο σχολιαστής θεωρεί περιττό να πει κάτι παραπάνω. Εξ ου και το υψηλό ποσοστό του 88% των «ουδετέρων» αναφορών στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μπολάνη της New Media Concept, που χειρίζεται το εν λόγω εργαλείο και επιστημονικού συνεργάτη του Μεταπτυχιακού Τμήματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες QJNT» του Πανεπιστημίου Donau της Αυστρίας, «ακόμη και ένα εργαλείο που μετράει και αποτυπώνει θετικό ή αρνητικό διαδικτυακό θόρυβο βλέπει την έκρηξη της αρνητικής αύρας της ΧΑ χωρίς να έχει σχέση αυτό με τα νούμερα. Αν και δεν είναι η λογική αυτή του εργαλείου, είναι προφανής και έκδηλη η αρνητική στάση της κοινής γνώμης».


πηγη: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!