Editorial

23/11/2015 - 21:09

Μονς και Πίλζεν! Ξέρεις τι είναι ;

yle="text-align: justify;">Θέλουμε η Μυτιλήνη να είναι Πολιτιστική  Πρωτεύουσα της Ευρώπης;  Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις  πολιτικών προσώπων αλλά και από τα σχόλια των πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα.

 
Η ιδέα να είναι η Μυτιλήνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 ξεκινάει με πρωτοβουλία της Δημοτικής  Αρχής του Σπύρου Γαληνού. Δεν είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από φορείς  ούτε από κάποια παραταξιακή πρωτοβουλία. Αφορμή για την υποψηφιότητα ήταν η προσπάθεια της Λέσβου να δώσει μια άλλη εικόνα στην Ευρώπη πέρα από την εικόνα ενός νησιού για την υποδοχή προσφύγων. Μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να βγάλει τη Λέσβο μπροστά πέρα από τα όρια τις μίζερης διαχείρισης προσφυγικών ροών.  Όμως αυτό μπορεί να είναι μόνο η αφορμή.  Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο εκεί γιατί μιλάμε για πολιτιστική πρωτεύουσα και όχι «πρωτεύουσα της αλληλεγγύης».
 
Με σειρά ανακοινώσεων  επικεφαλής δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων κατηγορούν το Δήμαρχο Λέσβου για απουσία ενημέρωσης και ότι χρησιμοποίησε το όνομά τους  στα πλαίσια της δημιουργίας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας διαχείρισης της πολιτιστικής πρωτεύουσας χωρίς να έχουν ενημερωθεί.   Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μυτιλήνης δεν υπάρχει σε καμία επιτροπή  …. Σα να μην αφορά η υποψηφιότητα την πόλη της Μυτιλήνης.  "Πολεμάνε για κάθε τι που πάει να γίνει στο νησί” απαντά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ. Υπερασπιζόμενος τις ενέργειες της δημοτικής αρχής τόνισε ότι μέχρι την κατάθεση του φακέλου της υποψηφιότητας που θα γίνει τέλος του μήνα δεν υπήρχε λόγος σύγκλησης του συμβουλίου διεκδίκησης ενώ το Μάρτη θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του φακέλου. Όλα αυτά στα οποία προχωρά η δημοτική αρχή πέρασαν μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ υπεραμύνθηκε της τακτικής να προτάσσεται το προσφυγικό στη διεκδίκηση του τίτλου προκειμένου το νησί να τύχει της προσοχής που του αρμόζει.
 
Επίσης στην ομάδα που πλαισιώνει τον υπεύθυνο προετοιμασίας του φακέλου κ. Βασίλη Αναστασίου (που όπως έχουμε γράψει είχε σχέση και με την υποψηφιότητα του Βόλου) δεν υπάρχει ούτε ένα άτομo από τη Λέσβο ( λες και η Λέσβος δεν έχει αξιόλογους δημιουργούς)
 
Αν θέλουμε να καταγράψουμε μερικά συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πορεία του θέματος: α)  η υποψηφιότητα δείχνει να είναι προσωπική επιλογή  του Δημάρχου Λέσβου, β) απουσία ενημέρωσης πολιτικών προσώπων σε Δήμο και Περιφέρεια και της κοινής γνώμης, γ) προχειρότητες και υποψίες για μεθοδεύσεις στην επιλογή των προσώπων και δ) εκμετάλλευση της «προσφυγικής» επικαιρότητας.
Και επειδή σε όλα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι ας πούμε και μια σκληρή αλήθεια: ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας εδώ και χρόνια έχει απαξιωθεί. Αλήθεια ποιος ξέρει ποια είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2015;  Κανείς ε;  (Απάντηση: η τσέχικη πόλη Plzeň (Πίλζεν), μαζί με την πόλη Mons (Μονς) του Βελγίου) . Αν και γίνονται προσπάθειες να ενισχυθεί ο θεσμός  καλύτερα να μην τρέφουμε ελπίδες ότι θα αλλάξει η Μυτιλήνη ή θα «τρέξουν» χρήματα σε περίπτωση που κερδίσει το τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021». Μάλλον μιλάμε για εσωτερική κατανάλωση σε εθνικό επίπεδο και όχι σε ευρωπαϊκό. Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι η προκήρυξη για την επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν έχει καμία σχέση με αλληλεγγύη στους πρόσφυγες κτλ!!!
 
Η Μυτιλήνη, η Λέσβος ότι είχε να κερδίσει από προβολή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το έχει κερδίσει… και το κέρδισε χωρίς να το επιδιώκει  μέσα από την αλληλεγγύη που έδειξε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού θέματος.  Επομένως η Λέσβος δεν έχει ανάγκη κανένα τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσας» για να γίνει γνωστή στην Ευρώπη.
 
Να διεκδικήσουμε τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης» αν έχουμε να δώσουμε κάτι άλλο στον πολιτισμό και στο θεσμό. Αυτό όμως θέλει ετοιμασία ετών και σκληρή δουλειά. Μπορούμε για κάτι τέτοιο; Προλαβαίνουμε; 
 
Ας δώσει ο καθένας τις απαντήσεις του. 
 
 

φωτο 1: Το Δημαρχείο και η κεντρική πλατεία στη Μονς.

φωτο 2: Το Δημαρχείο του Πίζλεν

 

Μοιράσου το άρθρο!