Εκπαίδευση

13/06/2022 - 07:54

Στιγμές από την ιστορία της Θερμής.... ψηφιακά αρχεία από το Δημοτικό Σχολείο Λ. Θερμής

Από το Δημοτικό Σχολείο Λ. Θερμής

ΨΗΦΙΟΠΟΙΟΥΜΕ  ΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ  ΜΑΣ 

# Στιγμές από την ιστορία της Θερμής 

                Μια ενδιαφέρουσα συλλογή παλιών φωτογραφιών 

                λειτουργεί από προχθές στο Δ. Σ. Λουτρόπολης Θερμής 

                με τη στήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου 

 

Μια ενδιαφέρουσα συλλογή φωτογραφιών για την ιστορία της Θερμής (και της Λέσβου) λειτουργεί από προχθές στο Δημοτικό Σχολείο της Λουτρόπολης Θερμής. Είναι φωτογραφίες που ήρθαν στα χέρια μας μέσω του προγράμματος «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου», που υλοποιεί το σχολείο από το 2019 σε συνεργασία με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης. 

 

Στους τοίχους του σχολείου είναι αναρτημένα γύρω στα 80 ταμπλό από  kappa fix (διαστάσεων 50Χ40), που αναφέρονται στα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορία της Θερμής. Η έκθεση αυτή δεν θα γινόταν χωρίς την βοήθεια της κ. Αναστασίας  Αντωνέλλη, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, που όταν της δείξαμε τις πρώτες φωτογραφίες,  ενθουσιάστηκε και  μας πρότεινε  να μεγεθύνουμε τις  καλύτερες από αυτές και να τις κρεμάσουμε στους τοίχους του σχολείου  έτσι που το διδακτήριο να γίνει και ένα μικρό μουσείο με την ιστορία της κωμόπολης.

 

Έτσι η Περιφερειακή Αρχή, προς την οποία εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, κάλυψε τα έξοδα μεγέθυνσης και εκτύπωσης των φωτογραφιών, βοηθώντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου. Ανάλογη βοήθεια για μικρότερο αριθμό φωτογραφιών είχαμε δεχτεί και   από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Αργυρίου , τον οποίον επίσης ευχαριστούμε.  

 

Στα ταμπλό που εκτίθεται υπάρχουν φωτογραφίες (από επισκέψεις τους στη Θερμή) με τους: Στράτη  Μυριβήλη , Πατριάρχη Αλεξανδρείας Mελέτιο, Χουσεϊν Χιλμή Πασά (τον Θερμιώτη Πρωθυπουργό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), Φώτη Κόντογλου (πρόσφυγα τη θερμή το 1922), τον Μίκη Θεοδωράκη, (που ουρούσε σε τενεκεδάκια για να αραιώνει ο Θεόφιλος τις μπογιές του), Δανάη Αμανίτου (Μις Λέσβος το 1930), Ελευθέριο  Βενιζέλο (που μίλησε δυο φορές στη Θερμή το 1915), Γ. Ψυχάρη, Παύλο Κουντουριώτη, Ίλυα Λιβυκού (σύζυγο του μεταξικού Νομάρχη Λέσβου Αγ. Κοζύρη), Γιώργο Βασιλείου (τον «Μυτιληνιό» πρώην Πρόεδρο της Κύπρου), Γ. Παπανδρέου (βουλευτή νομού Λέσβου στο μεσοπόλεμο), Κυρό  Νικόδημο Αναγνώστου (τον Μητροπολίτη που συντέλεσε στην εύρεση των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ, τον Βασιλιά  Παύλο, την αρχαιολόγο Winnifred Lamb (που έφερε στο φως την προϊστορική Θερμή το 1933) και πολλούς άλλους.

 

Η υλοποίηση του προγράμματος  «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου» δεν έγινε τυχαία, αλλά υπήρξε απότοκος της αντίληψης του σχολείου για το πώς  πρέπει να διδάσκεται το μάθημα της Ιστορίας σήμερα. Η προσέγγιση του σχολείου, (που χρησιμοποιεί μοντέρνα τεχνολογικά εργαλεία και δίνει μεγάλη σημασία στον παράγοντα της τοπικότητας  στην διδασκαλία των ιστορικών γεγονότων),  απέσπασε το 2ο βραβείο στον 1ο μαθητικό διαγωνισμό Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τον Μάϊο του 2021.

 

 Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές του σχολείου εκπαιδεύονται να ψηφιοποιούν παλιό αρχειακό υλικό, να το καταγράφουν, να το αρχειοθετούν και να του τοποθετούν υδατογράφημα.  Μέχρι τώρα τα τεκμήρια που έχουν ψηφιοποιηθεί  είναι γύρω στα 1200.

 

Δείτε  περισσότερα δείγματα από το υλικό που έχει ψηφιοποιηθεί 

Μοιράσου το άρθρο!