Ελλάδα

29/07/2013 - 11:50

8 λεπτά ή 5 ερωτήσεις προς τον Τσίπρα

Για τη διακοπείσα συνέντευξη που έδωσε ο Α. Τσίπρας στην κυριακάτικη έκδοση της έγκυρης FAZ έχει γίνει πολύ λόγος στα ελληνικά ΜΜΕ. Σήμερα η εφημερίδα φιλοξενεί το άρθρο, τις 5 ερωτήσεις και τους λόγους της διακοπής.
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung δημοσιεύει σήμερα τη διακοπείσα συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον ανταποκριτή της εφημερίδας Mίχαελ Μαρτενς, η οποία προαναγγέλλεται στην πρώτη σελίδα με κείμενο υπό τον τίτλο «Διαμάχη στην Αθήνα για την F.A.S. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας διακόπτει συνέντευξη».
«Ο αρχηγός του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ έδιωξε τον δημοσιογράφο μετά από οκτώ λεπτά συνέντευξης, διότι οι ερωτήσεις του δεν ήταν ευγενικές» σημειώνει ο γερμανός ανταποκριτής. «Λίγες ημέρες αργότερα η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα Αυγή ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν οι ερωτήσεις ο λόγος για τον οποίο εκδιώχθηκε ο δημοσιογράφος, διότι είναι γνωστό ότι ο Τσίπρας δεν φοβάται ποτέ τις συνεντεύξεις. Περισσότερο ήταν το „αλαζονικό και αναιδές“ ύφος των ερωτήσεων που οδήγησε τον κ. Τσίπρα ΄από σεβασμό στον εαυτό του και στο θεσμικό του ρόλο΄ να διακόψει τη συνέντευξη». Το κείμενο της διακοπείσας συνέντευξης και η εκδοχή του δημοσιογράφου για τα γεγονότα δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Και αν δε θέλεις να είσαι αδερφός μου...» και υπότιτλο «Οκτώ λεπτά ή πέντε ερωτήσεις διάρκεσε. Μετά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τη συνέντευξη και με πέταξε έξω. Η ιστορία μιας επικοινωνιακής σύγχυσης», όπως την χαρακτηρίζει.
 
Μέιλ διαμαρτυρίας
Αρχικά ο δημοσιογράφος παραπέμπει σε δημοσίευμα της Αυγής της 21ης Ιουλίου που ανέφερε ότι «η FAZ είναι μία από τις πιο μεγάλες και έγκριτες γερμανικές εφημερίδες και είναι λογικό να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να τις καλύπτει. Πλην όμως, ο ανταποκριτής της για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, Μ. Μάρτινς, έχει μάλλον επηρεαστεί από το ύφος ανθύπατου, με το οποίο κυκλοφορούν στα κυβερνητικά γραφεία οι συμπατριώτες του πολιτικοί και τα στελέχη της τρόικας, και νόμιζε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανεκτή και από τους υπόλοιπους. Έτσι θεώρησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γενικώς διαθέσιμος ακόμη και για πολιτικώς ανεύθυνες συνεντεύξεις. "Αυτό όμως που δεν πληροφορήθηκαν οι αναγνώστες» συνεχίζει ο αρθρογράφος, «είναι ότι ο Τσίπρας διέκοψε τη συνέντευξη και έδιωξε τον δημοσιογράφο. Στη συνέχεια η υπεύθυνη Τύπου Δανάη Μπαδογιάννη απέστειλε μειλ στη σύνταξη της εφημερίδας με θέμα ΄Επιστολή διαμαρτυρίας εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα για τη διακοπείσα συνέντευξη με την FAZ΄, όπου ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος υπερέβη κατά πολύ τα όρια της δημοσιογραφικής ηθικής, ότι εργάζεται βάσει «φημών, δηλώσεων τρίτων προσώπων και ανεξακρίβωτων πληροφοριών». Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας δεν παραχωρεί συνεντεύξεις στον «κίτρινο τύπο», ήταν «υποχρεωμένος» να διακόψει τη συνέντευξη.
 
Στη συνέχεια η FAZ δημοσιεύει το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, μεταφρασμένο από τα ελληνικά. Ο Μ. Μάρτενς παραδέχεται ότι η πρώτη ερώτηση για το άν ο Τσίπρας διαθέτει χιούμορ είναι λίγο περίεργη, αλλά εξηγείται από τη πορεία των επόμενων ερωτήσεων. Όμως η επίμαχη ερώτηση που προκάλεσε την έκρηξη του Αλέξη. Τσίπρα ήταν η εξής: «Τον Ιούνιο του 2012 είπατε, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Άγκελα Μέρκελ. Εάν πρόκειται για σωστό παράθεμα, πράγμα που φυσικά δεν γνωρίζω, τι σημαίνει»; «Δεν θυμάμαι να έχω πει κάτι τέτοιο». Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας τελειώνει τη συνέντευξη. Διαμαρτύρεται για κακόβουλες ερωτήσεις και λέει ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως οι κυβερνήσεις στην Αθήνα παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην Α. Μέρκελ. Ο γερμανός συντάκτης όμως παραπέμπει σε ένα βίντεο από την τελευταία προεκλογική του ομιλία τον Ιούνιο του 2012 που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση και που αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο: Στις 14 Ιουνίου ο Τσίπρας μίλησε στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα και είπε, ενώπιον χιλιάδων οπαδών επί λέξει, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν ως λάφυρο στην Άγκελα Μέρκελ». Δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει την ίδια δήλωση, χωρίς τη λέξη «λάφυρο». "Η συνέχεια παίχτηκε από την υπεύθυνη τύπου Δανάη Μπαδογιάννη που απαιτούσε να πληροφορηθεί με ποιους έλληνες δημοσιογράφους συναντήθηκα εκείνη την ημέρα και ποιοι ήταν οι πληροφοριοδότες μου για την προετοιμασία των ερωτήσεων», αναφέρει ο γερμανός ανταποκριτής.
 
Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
 
Πηγή: tanea,gr

Μοιράσου το άρθρο!