Ελλάδα

27/05/2014 - 21:41

Ανασχηματισμός προ των πυλών

style="text-align: justify;"> 
Το σήμα της εκκίνησης για τα σενάρια του ανασχηματισμού έδωσε, ίσως και άθελά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τις διαρροές μέσω συνεργατών του, σήμερα το απόγευμα, που τον έφεραν να είναι έντονα δυσαρεστημένος από την κριτική που του ασκούν «γαλάζια» στελέχη, λόγω της ήττας της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι συνεχίζει κανονικά τη δουλειά του στο υπουργείο.
Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών είναι συνεχείς, καθώς χρειάζεται η προετοιμασία των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση των δύο δόσεων που απομένουν, ύψους 1 δισ. ευρώ η καθεμία, οι οποίες αναμένεται να αποδεσμευτούν από την ευρωζώνη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα, έλεγαν χαρακτηριστικά οι στενοί συνεργάτες του κ.Στουρνάρα.
Οι προαπαιτούμενες αυτές δράσεις περιλαμβάνονται σε 12 νομοσχέδια που θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ο υπουργός «συνεχίζει κανονικά τη δουλειά του», πρόσθεσαν οι συνεργάτες του, ενώ, παράλληλα, γίνεται μεγάλη προετοιμασία και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την αξιολόγηση του Αυγούστου.
Με αυτές τις δηλώσεις, οι συνεργάτες του κ.Στουρνάρα διέψευσαν τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα σε μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός φέρεται να είναι έντονα ενοχλημένος από την κριτική που του ασκούν στελέχη της ΝΔ για την ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές και να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο. «Κριτική, πάντα γίνεται, αλλά μερικές φορές είναι άδικη» είναι το σχόλιο που αποδίδεται στον κ. Στουρνάρα από τους ίδιους συνεργάτες του.
Οι ίδιοι κύκλοι του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι ο κ. Στουρνάρας φέρεται να υπενθυμίζει ότι εκλήθη στον θώκο του υπουργού Οικονομικών από τρία διαφορετικά κόμματα για να αναλάβει, στα πρόθυρα κατάρρευσης της οικονομίας, ένα καθήκον που ουδείς άλλος επιθυμούσε. Δεν μπορούν, λοιπόν, τώρα, προσθέτει, να του αποδίδουν άλλες ευθύνες όπως, για παράδειγμα, την πτώση της εκλογικής δύναμης.
Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που ανασκεύασαν τις «διαρροές» αυτές περί των σκέψεων για αποχώρηση του κ. Στουρνάρα, τον έφεραν προηγουμένως να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο, υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν του αποδίδονται ευθύνες από στελέχη της ΝΔ, αμφισβητώντας το έργο του, πόσω μάλλον όταν έχει μπροστά του να διαπραγματευτεί κρίσιμα ζητήματα με την τρόικα, αλλά και για την ελάφρυνση του χρέους.
Οπως έλεγαν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών πριν να «διορθώσουν» τα περί αποχώρησης, ο κ.Στουρνάρας φέρεται να δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το δημόσιο χρέος βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που επιτρέπει το χειρισμό του θέματος και από άλλο πρόσωπο, «ακόμη και ένα κομμτικό στέλεχος». «Δεν θα γίνω σάκος του μποξ και δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί το έργο μου» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ.Στουρνάρας.
Οι ίδιοι συνεργάτες του υπουργού άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετακίνησής του στη Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τη λήξη της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου, επισημαίνοντας πάντως ότι είναι μια απόφαση που θα τη λάβει ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η συζήτηση αναζωπύρωσε τα σενάρια του ανασχηματισμού, που ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, με αφορμή την απώλεια μέρους της εκλογικής δύναμης της ΝΔ, όπως φάνηκε στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2012.
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για την αλλαγή του υπουργού Οικονομικών αλλά και την τοποθέτηση σε κυβερνητικές θέσεις στελεχών που ήταν υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν εξελέγησαν. Ακόμη, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα διεκδικήσει μεγαλύτερη παρουσία το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται η ένταξη τεχνοκρατών στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους», η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο - πιθανότατα στο δεύτερο 15νθήμερο - ένας ευρύς ανασχηματισμός. Στο πλαίσιο αυτό και για να δοθεί η εικόνα της ανανέωσης και να σηματοδοτηθεί η νέα αφετηρία της κυβέρνησης, μπορεί να αλλάξει και ο υπουργός των Οικονομικών, που θεωρείται θέση-κλειδί στην παρούσα φάση, έτσι ώστε να γίνει στροφή στην ανάπτυξη και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχαν σήμερα την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη συζήτηση στο αεροπλάνο που τους μετέφερε στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Το προγραμματισμένο ραντεβού τους στο Μέγαρο Μαξίμου έχει οριστεί για την Πέμπτη στις 3 μετά το μεσημέρι. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο κ.Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, αύριο Τετάρτη.
 
πηγή: www.ethnos.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!