Ελλάδα

27/11/2014 - 13:11

Αποβιβάζονται από το «Baris» οι 700 μετανάστες

style="text-align: justify;">Στο στάδιο της αποβίβασης των μεταναστών από το φορτηγό πλοίο «Baris», που αγκυροβόλησε ανοιχτά της Ιεράπετρας, μετά τη ρυμούλκησή του από τη φρεγάτα «Ύδρα», βρίσκεται η επιχείρηση των Αρχών.
 
Οι γιατροί, που πραγματοποίησαν τον πρώτο υγειονομικό έλεγχο, έχουν -μέχρι στιγμής- διαπιστώσει ότι κανείς από τους μετανάστες δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα της ασθένειας.
 
Νωρίτερα, κομάντο του Λιμενικού Σώματος ανέβηκαν στο πλοίο για τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων μεταξύ των επιβαινόντων, που στην πλειονότητά τους είναι γυναικόπαιδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προχωρήσει και σε συλλήψεις.
Οι γιατροί, συνοδευόμενοι από στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθώς και αστυνομικούς προχώρησαν στον αρχικό έλεγχο των μεταναστών, για να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες αλλά και να εξακριβώσουν αν εμφανίζουν σημάδια κάποιας λοιμώδους νόσου.
 
Τώρα, οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Εξάλλου, από τον δήμο Ιεράπετρας και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των μεταναστών στην πόλη, υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.
Για τον λόγο αυτό, στον χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου υπάρχει χώρος, όπου θα συγκεντρώνονται το τρέχον διάστημα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής.
 
Σημειώνεται ότι χθες, ελικόπτερο Super Puma παρέλαβε απο το πλοίο μια 34χρονη έγκυο η οποία διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Στην Ιεράπετρα έχει καταφθάσει από την Τρίτη και ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Σεραφείμ Τσόκας προκειμένου να αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών για την υποδοχή και φιλοξενία των μεταναστών.
 
Παλεύοντας με τα κύματα
Υστερα από πολύωρη μάχη με κύματα που έφθαναν τα 3 μέτρα ύψος και ισχυρούς ανέμους εντάσεως μέχρι και 8 μποφόρ, άντρες του πολεμικού ναυτικού της φρεγάτας «Υδρα», που βρέθηκε επιτόπου στο σημείο, κατόρθωσαν το απόγευμα της Τρίτης να προσεγγίσουν το πλοίο και να ξεκινήσουν τη διαδικασία ρυμούλκησης.
Το φορτηγό πλοίο «Baris» με σημαία Κιριμπάτι πιθανότατα έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης χθες το πρωί σε απόσταση 60- 70 μιλίων νοτιανατολικά της Ιεράπετρας, μεταφέροντας περίπου 700 μετανάστες. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από χώρα της Αφρικής με προορισμό την Ιταλία.
Κοντά στο πλοίο βρέθηκαν η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και τέσσερα παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πετούσε και ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.
Υστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια ενός από τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο σκάφος, τον συντονισμό των ενεργειών για την επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου ανέλαβε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού με εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
 
 
πηγή: www.ethnos.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!