Ελλάδα

29/11/2022 - 13:29

Ασκήσεις ετοιμότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα

Τα «δόντια» τους δείχνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και απαντούν στις προκλήσεις της Άγκυρας με συνεχείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις σε κάθε γωνιά της ελληνικής Επικράτειας. Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, εκμηδενίζοντας κάθε υποψία αιφνιδιασμού, ακόμη και τη νύχτα. Από σήμερα μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας, θα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση των τριών Κλάδων, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν προβολή ισχύος ακόμη και στις εσχατιές του Αιγαίου, μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

Κι ενώ οι γείτονες απειλούν ότι θα έρθουν «ξαφνικά μια νύχτα», ο Στρατός Ξηράς ετοιμάζεται να κάνει τη νύχτα μέρα με την άσκηση «ΒΕΛΛΕΡΕΦΟΝΤΗΣ» που ξεκινάει απόψε στη Λέσβο. Άρματα Μάχης, Τεθωρακισμένα, Επιθετικά Ελικόπτερα και Μονάδες του Πυροβολικού και του Πεζικού, υπό την κάλυψη της νύχτας, θα εκτελέσουν σύνθετα σενάρια αντιμετώπισης απειλών με χρήση πραγματικών πυρών ενώ στην άσκηση θα συμμετέχουν και τα αμερικανικής κατασκευής Τεθωρακισμένα Μ1117 που έχουν ενταχθεί πλέον στις ακριτικές Μονάδες, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

 

Τη σκυτάλη παίρνει η διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» στη Ρόδο, όπου οι Μονάδες της Εθνοφυλακής και του Στρατού Ξηράς θα κάνουν επίδειξη δύναμης σε αντικείμενα αμυντικών επιχειρήσεων, εκτέλεσης αντεπιθέσεων και εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος. Θα ακολουθήσει ομοβροντία πυρών με βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων σε συνδυασμό με πυρά από ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, με κατάδειξη από ομάδες ειδικών επιχειρήσεων JTAC της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Αστραπή στο Αιγαίο

Κι ενώ στα ακριτικά νησιά ο Στρατός Ξηράς θα επιδεικνύει τις αποτρεπτικές του δυνατότητες, στο Αιγαίο θα ξεσπά «καταιγίδα» με την άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» του Πολεμικού Ναυτικού. Φρεγάτες, Πυραυλάκατοι, Υποβρύχια, Ελικόπτερα, Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και Στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών θα αναπτυχθούν στο Αρχιπέλαγος προβάλλοντας την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα αλλά και την ισχύ πυρός του ελληνικού Στόλου. Για δύο ημέρες, οι «αστραπές» του Πολεμικού Ναυτικού θα κατακλύσουν το Αιγαίο με τις πλώρες του Στόλου να στήνουν αδιαπέραστο τείχος αποτροπής.

 

Κυριαρχία στον αέρα

Απάντηση στις παράνομες τουρκικές επιδιώξεις αποτελεί και η άσκηση «ΑΕΤΟΣ 22» που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Πρόκειται για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR), στην οποία συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία με ένα ελικόπτερο, ενώ η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει ένα SUPER PUMA και το Πολεμικό Ναυτικό μία Μονάδα Επιφανείας.

Η άσκηση, αν και μικρής κλίμακας, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα καθώς όπως τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές «εκείνος που προσφέρει υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης είναι και ο κυρίαρχος στην περιοχή».

Η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει την παρουσία της και στο εξωτερικό, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τέσσερα F-16 της 347 Πολεμικής Μοίρας «Περσέας» παραμένουν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της «Μέδουσας» για την αμιγώς αεροπορική άσκηση «ΜΕΝΑ» η οποία ολοκληρώνεται αύριο.

Πηγή: cnn.gr

Μοιράσου το άρθρο!