Ελλάδα

05/06/2021 - 10:48

Έφυγε από τη ζωή ο καπετάνιος Μανώλης Λόλιας - Οι Τούρκοι του είχαν βυθίσει το αλιευτικό σκάφος πριν από 60 χρόνια

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη  2 Ιουνίου 2021  σε ηλικία 90  ετών ο Μανώλης Λόλιας (Σάρακας).

Ο Μανώλης Λόλιας ήταν ο  καπετάνιος του αλιευτικού «ΜΑΡΙΤΣΑ» που βυθίσθηκε δι’ εμβολισμού από το τουρκικό περιπολικό στις 22 Νοεμβρίου 1962 ενώ αλίευε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων όπως αποδεικνύεται από το εντοπισθέν στον βυθό ναυάγιο του σκάφους, μεταξύ Κω και Ψερίμου.

Στο σκάφος επέβαιναν 7 ναυτικοί, 6 από Κάλυμνο και ένας με καταγωγή από Μυτιλήνη. Ο Μανώλης Λόλιας (Σάρακας) 30 ετών τότε, ήταν ο καπετάνιος του αλιευτικού, κατάφερε πέφτοντας στη θάλασσα να διαφύγει και να διασωθεί παρότι οι Τούρκοι «γάζωναν» με πολυβόλα στη θάλασσα για να τον σκοτώσουν. Ο καπετάν-Μανώλης κολυμπώντας για περίπου 5 ώρες κατάφερε και βγήκε στις ακτές της Ψερίμου ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθήσαν και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Ο καπετάν Μανώλης συνέχισε τη ναυτική ζωή ως καπετάνιος σε αλιευτικά.

Παντρεμένος με τη Νομική Γάτη Λόλια δημιούργησαν μία όμορφη οικογένεια και απέκτησαν τρία εξαιρετικά παιδιά. Το Στέλιο έμπορο ναυτιλιακών ειδών, τον Μιχάλη Ναυτικό που πρόωρα έφυγε από τη ζωή και τον Νικόλα Ιατρό Γαστρεντερολόγο. Επίσης 7 εγγόνια και δύο δισέγγονα. Ο καπεταν-Μανώλης υπήρξε ένας έμπειρος και ικανός ναυτικός, λεβέντης, παθιασμένος με τη θάλασσα και εργατικός. Άριστος οικογενειάρχης, καλός πατέρας και σύζυγος, αγαπητός, με το χαμόγελο στα χείλη, καλοσυνάτος.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2021, στις 3.00 το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας και η ταφή στο Κοιμητήριο του Αγίου Μάμμαντος.

 Στις 11 Ιανουαρίου 2021, πριν πέντε μήνες το kalymnos-news.gr είχε παρουσιάσει ένα ιστορικό για την εγκληματική καταβύθιση από τους Τούρκους του αλιευτικού «Μαρίτσα» πριν από 58 χρόνια στο οποίο ήταν καπετάνιος ο εκλιπών Μανώλης Λόλιας (Σάρακας).

 

Πηγή: Kalymnos-news.gr 

Μοιράσου το άρθρο!