Ελλάδα

09/08/2015 - 20:00

«Εκλεισαν» προαπαιτούμενα-Νέα συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους θεσμούς

yle="text-align: justify;">Άρχισε το απόγευμα της Κυριακής ο δεύτερος κύκλος συνάντησης των υπουργών, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε κοινό έδαφος σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για την πρώτη εκταμίευση και τις επόμενες κρίσιμες ώρες θα φανεί αν κλείνει η συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου το νέο μνημόνιο να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

«Εκλεισαν» προαπαιτούμενα-Νέα συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους θεσμούς 
Οι δύο πλευρές είχαν μαραθώνια συνάντηση χθες το απόγευμα που κράτησε περισσότερες από έξι ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τις δύο πλευρές.
 
Νωρίτερα σήμερα, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση που ξεκίνησε γύρω στις 6.00 το απόγευμα στον χώρο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι ''η συμφωνία με τους εταίρους κλείνει άνετα πριν τις 18 Αυγούστου''.
Στην εν λόγω μαραθώνια σύσκεψη φαίνεται ότι "έκλεισαν" τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου και τα οποία θα αποτελέσουν ειδικό άρθρο στο κείμενο της συμφωνίας που θα πρέπει να επικυρώσει εντός της εβδομάδας το ελληνικό κοινοβούλιο.
 
Τι συμφωνήθηκε
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, έχει ήδη κλειδώσει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και από τα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο θα πάει σταδιακά και σε δύο δόσεις στα 330 ευρώ.
Σίγουρες θεωρούνται επίσης οι αλλαγές στις 100 δόσεις καθώς αναμένεται η αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5%, ενώ οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ θα παραμένουν άτοκες.
Επιπλέον αναμένεται να υπάρξει μείωση του αριθμού των δόσεων για τους “έχοντες” ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα εισοδηματικά κριτήρια που θα περιλαμβάνονται στη νέα διάταξη.
 
Τα αγκάθια
Εκτός προαπαιτούμενων παραμένουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς το θέμα θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκο, έχει διάφορες παραμέτρους αλλά και πολιτικό κόστος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις θα συζητηθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.
Στη σημερινή συνάντηση, κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να συζητήσουν το θέμα των "κόκκινων δανείων" που αποτελεί αγκάθι καθώς συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πηγές αναφέρουν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση θα έχει όλες τις παρεμβάσεις και αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει το ποιος θα είναι ο φορέας της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων. Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων επεσήμαινε πάντως ότι οι δανειστές χθες έκαναν πίσω στην απαίτησή τους για άρση της προστασίας της α' κατοικίας, ωστόσο παραμένει υπό συζήτηση ένα πλαφόν στην αξία της α' κατοικίας που ίσως φτάσει τις 300.000 ευρώ.
Αναφορικά με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του κουαρτέτου και των Ελλήνων διαπραγματευτών για τον τρόπο λειτουργίας του, τη δομή του αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που θα διαχειριστεί. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί μόνο πώληση, αλλά και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
 
Πιέσεις ασκούνται και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει κυβερνητική πηγή. Το θέμα αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο για την υλοποίησή της πρέπει να αποφασιστούν οι φάσεις της αλλά και το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η απελευθέρωση αυτή.
Το χρονοδιάγραμμα
Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή, η επεξεργασία των τεχνικών κειμένων θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη, οπότε και το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη 13 Αυγούστου.
Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18/8 να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια κρατών-μελών, στις 19 Αυγούστου να γίνει η πρώτη εκταμίευση και στις 20 του μήνα να πληρωθεί η ΕΚΤ.
 
 
πηγή: www.ethnos.gr

Μοιράσου το άρθρο!