Ελλάδα

03/02/2013 - 17:18

ΕΛ.ΑΣ. της βίας και του φωτομοντάζ - Σάλος για την απόπειρα να καλυφθεί η πασιφανής βία που ασκήθηκε στους τέσσερις συλληφθέντες

ΕΛ.ΑΣ. της βίας και του φωτομοντάζ -  Σάλος για την απόπειρα να καλυφθεί η πασιφανής βία που ασκήθηκε στους τέσσερις συλληφθέντες

yle="text-align: justify;">Καταγγελίες για βασανιστήρια κάνουν συνήγοροι και συγγενείς των τεσσάρων κατηγορουμένων για τη διπλή ληστεία της Παρασκευής στο Βελβεντό Κοζάνης. «Τα παιδιά δεν είναι απλά κακοποιημένα αλλά έχουν υποστεί βαριά βασανιστήρια, με εμφανείς βαριές σωματικές βλάβες», καταγγέλουν δικηγόροι και γονείς.

 
Εμφανή είναι τα τραύματα στο πρόσωπο των τεσσάρων και στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία, με εισαγγελική διάταξη.
 
Αλγεινές εντυπώσεις, με διεθνή αντίκτυπο, έχει προκαλέσει και το χοντροκομμένο φωτομοντάζ που έχει γίνει στις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Μεγάλο κομμάτι της εικόνας έχει σβηστεί στον λαιμό ενός εκ των κατηγορουμένων (θα μπορούσε να απεικονίζει κάποιο τραύμα ή κάτι άλλο) αλλά και κάτω από το χτυπημένο και πρησμένο μάτι ενός δεύτερου. Ενας τρίτος είναι φωγραφημένος μορφάζοντας με τραβηγμένο το κεφάλι του και φαίνεται να έχει σβηστεί το χέρι που τον τραβάει.
 
Και οι τέσσερις μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στη ΓΑΔΑ και το απόγευμα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την εκτέλεση των ενταλμάτων.
 
Κατά την αστυνομία, σε βάρος δύο εκ των συλληφθέντων υπάρχουν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή τους στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς.
 
Ενας εξ αυτών θα οδηγηθεί αύριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στον Κορυδαλλό σχετικά με την υπόθεση της οργάνωσης. Ο νεαρός είχε εμφανιστεί ενώπιον του ειδικού ανακριτή και, καθώς ήταν γνωστής διαμονής, δικάζεται ως ωσεί παρών και γι'αυτό θα πρέπει να εμφανιστεί τη Δευτέρα στην ακροαματική διαδικασία.
Δεύτερος κατηγορούμενος, σε βάρος του οποίου υπήρχε ένταλμα σύλληψης για την ίδια υπόθεση, δεν θα μεταχθεί στον Κορυδαλλό, καθώς έχει ανασταλεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τον ίδιο, επειδή είναι αγνώστου διαμονής.
 
Οι συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί το Σάββατο ενώπιον της δικαιοσύνης στον Κοζάνη, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστείας από κοινού κατά συρροή, αρπαγή από κοινού και παράνομη οπλοφορία. Κατηγορούνται επίσης για διακεκριμένες φθορές, χρήση πλαστού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, αντίσταση, διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών και απλή σωματική βλάβη.
Οι κατηγορούμενοι  πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν στην Κοζάνη.
 
Όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα οι αρχές, τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων είναι καθαρά. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργαστηριακές έρευνες της αστυνομίας για τα αυτοκίνητα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
 

 

 
ΣΥΡΙΖΑ: «Οι βασανισμοί κρατουμένων αποτελούν ντροπή για την Ελληνική πολιτεία»
Με ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του αντέδρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δημοσιοποίηση των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης. Σε αυτήν έκανε λόγο για εμφανή σημάδια «άγριας κακοποίησης» και υπενθύμισε ότι δεν είναι το μόνο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά «έχουμε να κάνουμε με γενικευμένο φαινόμενο». Η ανακοίνωση καταλήγει ζητώντας δικαστική διερεύνηση του περιστατικού.
 
 
Ολόκληση η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τα σημάδια κακοποίησης των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης
Οι βασανισμοί κρατουμένων αποτελούν ντροπή για την Ελληνική πολιτεία
 
Στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης που δημοσίευσε η ΕΛΑΣ, είναι εμφανή τα σημάδια της άγριας κακοποίησης. Τόσο  εμφανή μάλιστα, που δεν μπόρεσε να τα κρύψει η προφανής (άτεχνη γαρ…) αλλοίωση των φωτογραφιών. Είναι πια εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και για τον πλέον ευνοϊκά διακείμενο στην ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να πιστέψει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Το πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian για τους βασανισμούς των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, καθώς και η ακόμα πιο πρόσφατη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για περιστατικό κακοποίησης νεαρών από αστυνομικούς, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με γενικευμένο φαινόμενο.
 
Δυστυχώς, θα πρέπει να επαναλάβουμε τα αυτονόητα. Ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων. Τα βασανιστήρια είναι ντροπή για μια δημοκρατική πολιτεία.
 
Απαιτείται η άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση του περιστατικού.
 
Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 3/2/201
 
πηγη: Ελευθεροτυπία
φωτο: athens.indymedia.org

Μοιράσου το άρθρο!