Ελλάδα

11/11/2013 - 01:10

Ενωμένοι (;) οι γονείς των πρόσφατων θυμάτων της βίας

Ενωμένοι (;) οι γονείς των πρόσφατων θυμάτων της βίας

yle="text-align: justify;">Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να απαλύνει τον πόνο του γονιού που χάνει το παιδί του. Οι δολοφονίες των τριών νεαρών, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και βύθισαν στο πένθος το Κερατσίνι, το Νέο Ηράκλειο και την Αρτέμιδα, έριξαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στις οικογένειες των θυμάτων, χωρίς αυτές να το θέλουν.

Ωστόσο, ο πόνος είναι και το μόνο που ενώνει την οικογένεια του Παύλου Φύσσα με τους γονείς του Μανώλη Καπελώνη και του Γιώργου Φουντούλη.

Καθεμία βιώνει διαφορετικά την τραγωδία που τους χτύπησε την πόρτα. Όπως όλα δείχνουν, οι πληγές που άνοιξε ο Γιώργος Ρουπακιάς στην οικογένεια του 34χρονου ράπερ από το Κερατσίνι, αλλά και οι δύο άγνωστοι δράστες στις οικογένειες Καπελώνη και Φουντούλη δεν θα κλείσουν ποτέ...

Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα προσπαθεί αυτήν την περίοδο να ηρεμήσει, έχοντας αποφασίσει, τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα, να απέχουν πλέον από τηλεοπτικές εμφανίσεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ. Θεωρούν ότι είπαν όσα είχαν να πουν και δεν έχει νόημα να ανακυκλώνουν στοιχεία που είναι πλέον γνωστά.

Οι επαφές τους έχουν περιορισθεί σε στενά συγγενικά και φιλικά πρόσωπα και πέραν αυτών, οι άνθρωποι που έχουν τακτική επαφή μαζί τους είναι οι δικηγόροι Γιώργος Μαραγκός και Ανδρέας Τζέλης, που χειρίζονται τη νομική διάσταση της υπόθεσης.

Αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι το γεγονός ότι η οικογένεια Φύσσα, χωρίς να το έχει πει δημόσια, φαίνεται ότι διαφωνεί με την ιδέα να εμφανισθεί από κοινού με τους γονείς του δολοφονηθέντος Γ. Φουντούλη και να ενώσουν τις φωνές τους κατά της βίας.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο πατέρας του Γ. Φουντούλη ισχυρίστηκε ότι ήρθε σε επαφή με την οικογένεια του Μάνου Καπελώνη και του Παύλου Φύσσα, ώστε να πραγματοποιήσουν κοινή τηλεοπτική εμφάνιση. Ο ίδιος δημοσιοποίησε την απάντηση της μητέρας του 34χρονου μουσικού από το Κερατσίνι, η οποία, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, ήταν αρνητική, όπως και της οικογένειας Καπελώνη.

Το παράπονο

Στις ίδιες δηλώσεις εξέφρασε μάλιστα και το παράπονό του, λέγοντας: «Το δικό μου παιδί τι είναι, μίασμα;». Επίσης, έκανε λόγο για «ψυχρή αντιμετώπιση» από τους γονείς του Π. Φύσσα, επειδή αρνήθηκαν να βγουν μαζί του στην τηλεόραση, ενώ δημοσιοποίησε και τις απόψεις τους. Οι οποίες είναι αντίθετες στο να συμπλεύσουν επικοινωνιακά οι τρεις οικογένειες, επειδή έχασαν τα παιδιά τους από χέρια αδίστακτων δολοφόνων.

Άνθρωποι που βρίσκονται στο ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας Φύσσα αναγνωρίζουν ότι ο πόνος των γονιών για τον χαμό των παιδιών τους είναι ίδιος, ωστόσο θεωρούν ότι τα δύο γεγονότα, η δολοφονία του Παύλου στην Αμφιάλη από το χέρι του χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά και η τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής με θύματα τον Γιώργο Φουντούλη και τον Μάνο Καπελώνη, είναι παντελώς άσχετα. «Δεν είχαν τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια όνειρα», λένε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι γονείς του Παύλου Φύσσα δεν διακατέχονται από κανενός είδους επιθυμία για εκδίκηση. Ζητούν δικαίωση για τη μνήμη του παιδιού τους με την απόδοση δικαιοσύνης, στο πλαίσιο που προβλέπουν οι νόμοι, να είναι παραδειγματική για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας.

Κωνσταντίνος Καπελώνης: «Θα μιλήσω αφού ηρεμήσουν τα πράγματα»

Συντετριμμένος είναι ο Κωνσταντίνος Καπελώνης, πατέρας του 22χρονου Μανώλη. Σ επικοινωνία που είχε μαζί του το «Εθνος της Κυριακής», αρκέστηκε σε λίγες μόνο λέξεις, καθώς βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «Δεν είμαι ήρεμος ακόμα, δεν έχω ηρεμήσει. Δε θέλω να πω τίποτα», είπε, σχεδόν ψελλίζοντας. Ο πόνος ήταν εμφανής στη φωνή του, όπως και η εξάντληση.

Αποτραβηγμένος από τα φώτα της δημοσιότητας, βιώνει την απώλεια του γιου του βουβά, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα, αλλά ο πατέρας του 22χρονου πενθεί και δεν θέλει να μοιραστεί τον πόνο του. «Δεν θέλω να πω τίποτα προς το παρόν. Θα περιμένω κι αφού ηρεμήσουν τα πράγματα, τότε θα μιλήσουμε. Αφού ηρεμήσω κι εγώ. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ», είπε.

Η οικογένεια Καπελώνη ζει στην Αρτέμιδα (Λούτσα) κι είναι χαμηλών τόνων. Ο πατέρας ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ανθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του, μιλούν για έναν άνθρωπο ήπιων τόνων, με δημοκρατικές αντιλήψεις. Οσοι γνωρίζουν την οικογένεια, αναρωτιούνται πώς «έμπλεξε ο Μανώλης» με τη Χρυσή Αυγή. «Δεν ξέρω, τι να πω» απαντά ο πατέρας, σύμφωνα με πρόσωπο που ανήκει στο περιβάλλον της οικογένειας και μετέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» τη συνομιλία.

Ο Κ. Καπελώνης κατάγεται από το χωριό Κουρούτες Ρεθύμνου, όπου μεγάλωσε και πήγε δημοτικό σχολείο. Σπούδασε στην Αθήνα πολιτικός μηχανικός και αργότερα γνώρισε τη σύζυγό του, η οποία είναι δικηγόρος.

Παιχνίδια της μοίρας

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα, το χωριό είναι συγκλονισμένο από την είδηση. Μάλιστα, τοπική εφημερίδα της Κρήτης αναφέρει το παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα στην οικογένεια, 70 χρόνια μετά.

Ο Μιχάλης Καπελώνης, συγγενής του προπάππου του 22χρονου, είχε εκτελεστεί τον Σεπτέμβρη του 1943, από τους Γερμανούς σε ηλικία 20 χρόνων.

Ο Κ. Καπελώνης διετέλεσε πρόεδρος εργαζομένων του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, όταν υπουργός ήταν ο Κώστας Λαλιώτης. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης. Σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας επιχείρησης ΔΕΠΑΝΟΜ, η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή νοσοκομείων.

Λάμπρος Φουντούλης: «Κανείς δεν θα σπιλώσει τη μνήμη του παιδιού μου»

Με διαφορετικό τρόπο προσπαθεί να ξεπεράσει η οικογένεια Φουντούλη τον χαμό του 27χρονου παιδιού της. Ο πατέρας του, Λάμπρος, πραγματοποιεί αρκετά συχνά δημοσιεύσεις στο Facebook, όπου έρχεται σε επικοινωνία με τους φίλους του γιου του και από τη Χρυσή Αυγή.

Ανάμεσα στις τελευταίες του αναρτήσεις είναι και ένα βίντεο από τα γενέθλια του 27χρονου, δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του. Τα είχε γιορτάσει στο σπίτι με τους γονείς του και την αδερφή του, η οποία έχει σύνδρομο Ντάουν. «Δολοφόνοι... Δείτε το κατόρθωμά σας. Αυτό το παλικάρι μας στερήσατε», ήταν τα λόγια του πατέρα που συνόδευσαν την ανάρτηση.

Αιχμηρά σχόλια

Ο Λ. Φουντούλης εξαρχής είχε εκφραστεί με αιχμηρά σχόλια για τη διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο. «Τον εκτέλεσαν σαν αρνί» είχε δηλώσει λίγες ώρες μετά. Αρχικά είχε φανεί πως κρατούσε αποστάσεις από την οργάνωση που ανήκε ο γιος του. Είχε ζητήσει να μη παρευρεθούν πολιτικοί στην κηδεία του Γιώργου και είχε γράψει «ότι δεν θέλουν αίμα, ούτε τιμή», φωτογραφίζοντας το γνωστό σύνθημα της Χρυσής Αυγής.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σοκαριστικού βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται καθαρά η εξ επαφής δολοφονία του γιου του, ο κ. Φουντούλης είχε δηλώσει στο«Εθνος» ότι δεν θέλει να ξαναμιλήσει ποτέ, σε κανένα κανάλι και σε καμία εφημερίδα. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες ανεβάζει κείμενα και πραγματοποιεί τηλεοπτικές εμφανίσεις, στις οποίες μιλά για την εθνικιστική ιδεολογία του γιου του, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αφήσει κανέναν να σπιλώσει τη μνήμη του.

Σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε ότι είναι περήφανος για τις ιδέες του γιου του και ότι τον μεγάλωσε με τις αξίες και τις αρχές που μεγάλωσε και τον ίδιο ο πατέρας του. Ο Λ. Φουντούλης είναι δημόσιος υπάλληλος και εργάζεται στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Μένει στο Ηράκλειο Αττικής, όπου μεγάλωσε και πήγε σχολείο και ο γιος του. Οι γείτονες κάνουν λόγο για μια ήσυχη οικογένεια, ενώ ο δολοφονηθείς ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην περιοχή, αφού εργαζόταν σε νυχτερινό κλαμπ.

 

Πηγή: www.ethnos.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!