Γ. Οικονόμου: Θα ακούσουμε τους ειδικούς για το αν θα πάμε σε παράταση ή χαλάρωση των μέτρων
Για την εφαρμογή του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 και τη διάρκεια που θα έχει το μέτρο, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας ότι είναι, ως γνωστόν, 100 ευρώ το μήνα, θα επιβάλλεται την 16η κάθε μήνα και θα ισχύει για όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι αν κάποιος κλείσει ραντεβού σήμερα για εμβολιασμό θα πληρώσει το πρόστιμο για τον Ιανουάριο γιατί η προθεσμία έχει λήξει αλλά βεβαίως όχι για τον επόμενο μήνα και αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη σε εφαρμογή οι διαδικασίες, ώστε ακόμη κι αν επιβληθεί από λάθος κάποιο πρόστιμο να διορθωθεί και να μην καταβληθεί.
Υπογράμμισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε οι μισοί τουλάχιστον ή κοντά στους μισούς εκείνων που ήταν ανεμβολίαστοι, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πάνω από 200.000 συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Περιμένουμε, προσδοκούμε, ευχόμαστε παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η προθεσμία και οι υπόλοιποι να κάνουν το ίδιο».
Επανερχόμενος στη διάρκεια, εξήγησε ότι αυτό θα προσδιοριστεί ανάλογα με το πόσο θα υπάρχει ανάγκη να αυξάνουμε διαρκώς την εμβολιαστική κάλυψη, πόσο θα είναι σε ισχύ μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και δεν είναι κάτι που μπορεί να προσδιοριστεί τώρα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κάτι που θα κρατήσει για έναν, δύο τρεις μήνες. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας ήταν η μοναδική χώρα που επέβαλε υποχρεωτικότητες ηλικιακές και η μοναδική που επιβάλλει και πρόστιμο και από τις πρώτες χώρες που έβαλε το πάσο το covid-free, που επέβαλε διαχωρισμούς ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Τόνισε ότι τα μέτρα αυτά απέδωσαν και ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίηση παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.
Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή, θα σταθμίσει και τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που είμαστε τώρα στην πανδημία. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας.
Επεσήμανε ακόμη πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει γιατί παρά το γεγονός ότι η «Ο» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη υπάρχει παράλληλα και η «Δ» που κάνει βαριές νοσήσεις, οδηγεί σε διασωληνώσεις. Επίσης δυστυχώς το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις.
Σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης είπε ότι πολλές φορές έχει αναφερθεί το τι έκανε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, όπως είπε, η χώρα μας είναι στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και κάτω αλλά αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «για μένα δεν είναι το σημαντικό, διότι όλες οι ανθρώπινες απώλειες είναι ένα πολύ δυσάρεστο στοιχείο, χωρίς αμφιβολία μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.
Για να μιλήσει κανείς για εγκληματική διαχείριση, για ευθύνες ή για οτιδήποτε, οφείλει να ιχνηλατήσει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο ΕΣΥ από την ώρα που το παρέλαβε, τι έγινε στο μεσοδιάστημα, πού ήταν η κατάσταση και πού έφθασε».
Σχετικά με την απόφαση για μη επέκταση της υποχρεωτικότητας απάντησε ότι αυτή την ώρα τα ποσοστά εμβολιασμού με την πρώτη δόση είναι πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και σε ό,τι αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Το δυστύχημα είναι ότι αν αυτό είχε συμβεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο προφανώς και η πίεση στο ΕΣΥ θα ήταν πολύ μικρότερη και θα είχαμε πολύ λιγότερους θανάτους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 'Αρα η επέκταση της υποχρεωτικότητας πρέπει να σταθμιστεί με τη χρονική φάση που βρισκόμαστε με τα μεγέθη που έχουμε σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των εμβολιασμών κι αυτό να συνυπολογιστεί σε όποια απόφαση ληφθεί».
Υπογράμμισε πως «ποτέ δεν είπαμε ότι ο κορονοϊός έφυγε ή ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση με χαλαρότητα. Λέμε ότι κανείς πρέπει να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός και προσεκτικός και να εξακολουθεί να παραμένει σε εγρήγορση. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο δεν έχουμε σταματήσει να προσθέτουμε δυνάμεις αλλά συνεχώς γίνονται κινήσεις ενίσχυσης ανάλογα με την πίεση που δεχόμαστε».
«Πρώτα απ' όλα δεν κλείνει το Παίδων Πεντέλης», απάντησε εν τω μεταξύ σε σχετική ερώτηση. «Αυτό που συμβαίνει με το Παίδων Πεντέλης είναι ότι πρακτικώς οι εφημερίες δύο ή τρεις που θα γινόντουσαν απογευματινές κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα δεν θα γίνονται για ένα διάστημα τεσσάρων-πέντε εβδομάδων. Δεν θα κάνεις τρεις εφημερίες μέσα στην εβδομάδα και αυτές οι εφημερίες θα υποστηρίζονται από άλλα αντίστοιχα νοσοκομεία. Δεν κλείνει το Παίδων Πεντέλης αλλά θα λειτουργεί κανονικά. Ο σχεδιασμός και η πληροφόρηση από το υπουργείο Υγείας είναι ότι μέσα σε 4-5 εβδομάδες θα επανέλθουν και αυτές οι εφημερίες».
Είπε ακόμη ότι υπάρχει γενικότερα μία ανησυχία ότι θα κλείσει το Παίδων Πεντέλης. «Η απάντηση είναι ότι δεν κλείνει το Παίδων Πεντέλης», είπε κατηγορηματικά και η αναστολή των εφημεριών που γίνεται τώρα θα διαρκέσει για περίπου τέσσερις με πέντε εβδομάδες προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο σε σχέση με όσα είχαμε ζήσει στο παρελθόν είναι να υπάρχει τόσο απόλυτη και τόσο προσηλωμένη στο χρόνο εφαρμογή των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτό που είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο και βάσει του οποίου είχαμε ζητήσει την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα σε ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό υλοποιεί η κυβέρνηση και αξιοποιεί κάθε μέρα που περνά όχι με το να αναλώνεται με το πότε θα γίνουν εκλογές, με το αν θα γίνουν εκλογές και τι ζητάει ο καθένας αλλά με το πώς θα προχωράει η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, πώς θα εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και πώς θα δημιουργούνται συνθήκες προκοπής για όλους. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πολιτική μας σε όλα τα επίπεδα».
Είπε χαρακτηριστικά: «η δουλειά μας είναι να αξιοποιούμε κάθε μέρα που περνά για να προσθέτουμε στη χώρα και να δημιουργούμε μέρισμα ανάπτυξης για όλους».
Πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Εμείς πιστεύουμε στις σταθερές κυβερνήσεις. Σταθερές κυβερνήσεις ακόμη κι όταν είναι μονοκομματικές δε σημαίνει ότι αξιοποιούν ή εν πάση περιπτώσει ότι εκπροσωπούνται από στελέχη ενός μόνο κόμματος. Κι αυτό ο πρωθυπουργός και η συγκεκριμένη κυβέρνηση το έχει αποδείξει αξιοποιώντας ανθρώπους που μπορούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να υλοποιήσουν τη μεταρρυθμιστική, την πατριωτική μας ατζέντα προς όφελος της χώρας. Από κει και πέρα η ΝΔ είχε επισημάνει από τότε που ψηφιζόταν η απλή αναλογική τα προβλήματα και τις δυσκολίες που το σύστημα αυτό έχει στην κυβερνησιμότητα, στην αποτελεσματική διακυβέρνηση μιας χώρας κατά τη δική μας εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος κι οι πολίτες είναι εκείνοι που με την ψήφο τους θα διαμορφώσουν σε κάθε εκλογική διαδικασία αυτού του εκλογικού κύκλου -και τις απλής αναλογικής και του επόμενου - τις προδιαγραφές και τις συνθήκες με τις οποίες θα προχωρήσουμε».