Ελλάδα

04/09/2014 - 19:29

Γάλλος αρχαιολόγος: Η Αμφίπολη είναι τόσο σπουδαία όσο η Βεργίνα

 
Μεγαλώνει το ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο για το μυστικό που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης με αρχαιολόγους απ' όλο τον κόσμο να προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» τα πρώτα ευρήματα στο Λόφο Καστά.
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ο Γάλλος αρχιτέκτονας της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής Τόνι Κοζέλι δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Αμφίπολη «τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος. Είναι ένα πολύτιμο έργο, επομένως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να μην βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά».
 
Ο κ. Κοζέλι που μετέχει στις ανασκαφές της Θάσου είχε επισκεφθεί πέρυσι την Αμφίπολη έπειτα από πρόσκληση της Κατερίνας Περιστέρη. Λέει για εκείνη την επαφή του με τον τύμβο: «Είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα».
 
Ο Τόνι Κοζέλι, ειδικός σε αναστυλώσεις, σημειώνει: «Ό,τι και να βρούμε εκεί μέσα θα είναι σπουδαίο. Θα είναι ένας θησαυρός για εμάς. Η Κατερίνα (Περιστέρη) είναι καταπληκτική και ξέρει τι πρέπει να γίνει».
 
Εν τω μεταξύ, την ενίσχυση της φρούρησης ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στα γραφεία της Περιφέρειας και ο υπουργός είπε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά του.
 
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση της αστυνομικής φρούρησης, καθώς το ενδιαφέρον για την εν λόγω ανασκαφή έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η κοινή γνώμη ζητούν συνεχή ενημέρωση και περιμένουν με αγωνία να μάθουν ποιος, ποια ή ποιοι έχουν ταφεί στον τύμβο.
 
 
πηγή: www.imerisia.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!