Ελλάδα

15/03/2016 - 07:07

Η απεγνωσμένη έξοδος της Ειδομένης

Μεγάλη έξοδο επιχείρησαν το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας εκατοντάδες πρόσφυγες, μην αντέχοντας τις άθλιες συνθήκες και τον παραλογισμό του καταυλισμού της Ειδομένης.


Μια φήμη που ήθελε τα σύνορα ανοιχτά κοντά στο χωριό Χαμηλό, κινητοποίησε μεγάλο αριθμό προσφύγων. Κατά μια εκδοχή η φήμη διαδόθηκε μέσω φυλλαδίων που παρότρυναν τους πρόσφυγες να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η απεγνωσμένη έξοδος των προσφύγων προς τα Σκόπια.



Γυναίκες, άντρες και παιδιά βρέθηκαν γρήγορα αντιμέτωποι με ένα φουσκωμένο χείμαρο, τα αφρισμένα νερά του οποίου αψήφησαν με την ελπίδα πάντα να περάσουν τα σύνορα.Την όλη προσπάθεια παρακολουθούσαν από κοντά ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προσπάθησαν να τους μεταπείσουν για το μάταιο της απόπειρας.

Ηταν αμετάπειστοι ωστόσο και έπειτα από δύσκολη πορεία περίπου δέκα χιλιομέτρων πέρασαν μεν τα σύνορα, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με στρατιώτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο κλοιός έσπασε προσωρινά αλλά στη συνέχεια οι ένοπλες δυνάμεις της γείτονος συνέλαβαν πρόσφυγες, εθελοντές και φωτορεπόρτερ για να τους οδηγήσουν αργότερα στη Γευγελή με προφανή σκοπό την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Κατά τα φαινόμενα το πρωί της Τρίτης θα επιχειρηθεί η επανεισδοχή τους στη χώρα μας. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει περίπλοκες, ικανές να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών.

Τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί πλέον. Το προσφυγικό μεταφέρει τέτοια ένταση που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το ζήτημα είναι οτι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να απουσιάζει απο την ζώνη τω γεγονότων και να αφήνει τη διαχείριση του κρίσιμου αυτού προβλήματος σε δυνάμεις και θεσμούς που δεν έχουν νομιμοποίηση ή τέλος πάντων οι σκοποί τους δεν ειναι μόνο αυτοί που φαίνονται.

 

tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!