Ελλάδα

28/03/2021 - 20:41

Η ιστορία του 24χρονου που αυτοκτόνησε το Σάββατο στο προσφυγικό κέντρο κράτησης

O 24χρονος Ι.Ε. που αυτοκτόνησε το Σάββατο στο προσφυγικό κέντρο κράτησης στην Κόρινθο δύσκολα θα απασχολήσει τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας.

 

Η ιστορία του είναι από αυτές που όπως χαρακτηριστικά ισχυρίζονται οι διευθυντές των τηλεοπτικών δελτίων είναι από αυτές που δεν "πουλάνε". Τι τον νοιάζει άλλωστε το μέσο Ελληνα για έναν 24χρονο Κούρδο που ήρθε στην Ελλάδα και εν τέλει αυτοκτόνησε; Ας καθόταν στην πατρίδα του θα πουν κυνικά.

Ο Ι.Ε. ήταν ένας νέος άνθρωπος με όνειρα τα οποία δεν μπορούσε να πραγματώσει στην Τουρκία. Δεν είναι άλλωστε και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να ζεις ως Κούρδος στην Τουρκία του Ερντογάν για πολλούς και διάφορους λόγους.

Οπως τόσοι και τόσοι συμπατριώτες του ο Ι.Ε. επιχείρησε να βρει το όνειρό του έξω από την Τουρκία. Χωρίς χαρτιά επιχείρησε και κατάφερε να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο προς το τέλος του 2019, πριν αρχίσουν δηλαδή οι αψιμαχίες μεταξύ των καραβανιών προσφύγων και των ελληνικών αρχών στη συνοριακή γραμμή.

Αφού βρέθηκε εντός ελληνικού εδάφους, ο 24χρονος αποφάσισε να βάλει σε λειτουργία το δεύτερο μέρος του πρόχειρου σχεδίου. Μετέβη στην Ηγουμενίτσα και επιχείρησε να περάσει παράνομα στην Ιταλία. Αυτή τη φορά όμως δεν τα κατάφερε. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Ολα αυτά έγιναν στις αρχές του 2020.

Εκτοτε, ο Ι.Ε. έγραψε το όνομά του στον κατάλογο των μεταναστών που δεν μπορούν να πάνε ούτε πίσω ούτε μπρος. Χωρίς χαρτιά ούτε να επιστρέψει στην Τουρκία μπορούσε ούτε φυσικά να μεταβεί στη Γερμανία η οποία ήταν και ο τελικός του στόχος.

Σε επικοινωνία που είχε με συγγενικό του πρόσωπο έλεγε πολύ συχνά ότι οι συνθήκες κράτησης στην Κόρινθο ήταν πολύ σκληρές. Εκτός αυτού δεν υπήρχαν άλλοι ομοεθνείς του για να μοιραστεί δυο στιγμές, εδώ και μήνες πιεζόταν πολύ ψυχολογικά.

Τις τελευταίες ημέρες είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι τελικά θα έφευγε. Αλλά μόλις του μετέφεραν (το Σάββατο) ότι αυτό δεν μπορούσε να συμβεί ακόμα (μετά από 16 και πλέον μήνες παραμονής στην Ελλάδα) έχασε κάθε έλεγχο και αμέσως έδωσε τέλος στη ζωή του. Ηταν μόλις 24 ετών και είχε όλη τη ζωή του μπροστά του...Ποια ζωή όμως;

Οι γονείς του πίσω στην Τουρκία παραμένουν σοκαρισμένοι, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο γιος τους αυτοκτόνησε σε μία ξένη χώρα στην προσπάθειά του να βρει για τον ίδιο μία Γη της Επαγγελίας. Τελικά όχι μόνο δεν την βρήκε αλλά θυσίασε τον εαυτό του και τα νιάτα του.

 

πηγη:

https://www.news247.gr/  Νίκος Γιαννόπουλος

Μοιράσου το άρθρο!