Ελλάδα

20/11/2015 - 07:33

Η κυβερνητική πλειοψηφία σε οριακό σημείο

Ψαλιδισμένη κατά δύο έδρες βγαίνει η κυβερνητική πλειοψηφία από την διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Η κοινοβουλευτική ισχύς της κυβέρνησης, περιορισμένη πλέον στις 153 έδρες, έπειτα από τις διαφοροποιήσεις και διαγραφές του Στ. Παναγούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Ν. Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ, μετρά όμως σημαντικότερα πλήγματα εν γένει, καθώς είχε προηγηθεί την Πέμπτη το πρωί η αιφνιδιαστική παραίτηση του Γαβρ. Σακελλαρίδη, κατόπιν μίας ασυνήθιστης παρέμβασης του ιδίου του κ. Τσίπρα.  



Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα, δια του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, δημοσιοποίησε την πρωτοβουλία του - επίσης κατά παρέκκλιση από την πάγια κοινοβουλευτική και πολιτική τακτική.

Κατόπιν όλων αυτών, η κυβέρνηση συνεχίζει μεν την πορεία της προς τις αξιολογήσεις και τις εκταμιεύσεις των δόσεων της χρηματοδότησης, πλην όμως σε ένα πεδίο σκοτεινό και χωρίς να είναι σε απόλυτη θέση να ελέγξει απολύτως τις εξελίξεις.

Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες και ώρες το στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού είχε επιχειρήσει να ασκήσει πιέσεις προς συγκεκριμένους βουλευτές, τους οποίους θεωρούσε επίφοβους παρά την απουσία δημοσίων δηλώσεων.

Στην περίπτωση του κ. Παναγούλη, σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώχθηκε μία μεθόδευση ανάλογη με εκείνη της περίπτωσης Σακελλαρίδη, καθώς ζητήθηκε από τον βουλευτή της Β΄Αθήνας να παραδώσει εκ προοιμίου την έδρα του, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε.

Σημειωτέον ότι εκ μέρους του κ. Παναγούλη είχε διατυπωθεί έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του είχε υποβαθμιστεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς είχε τοποθετηθεί σε πολύ χαμηλότερη θέση στο ψηφοδέλτιο από εκείνη που είχε εκλεγεί τον Ιανουάριο.

Αποτέλεσμα ήταν η οριακή εκλογή του και η έκτοτε έντονη δυσπιστία του έναντι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνηση και για αυτόν τον λόγο.

Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση βλέπει με αγωνία το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τουλάχιστον δύο σημαντικές δοκιμασίες:

- κατ' αρχάς, την ψήφιση του Ασφαλιστικού, όπου οι επικείμενες αλλαγές θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά βήματα ακόμη, μακριά από τις προεκλογικές του εξαγγελίες και

- το κλείσιμο του προϋπολογισμού, το οποίο ίσως αποδειχθεί μία πολύ σύνθετη και δυσχερής διαδικασία.

 

tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!