Ελλάδα

25/03/2019 - 06:47

«Η Παναγία είναι η γέφυρα που θα ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό»

«Η Παναγία σφουγγίζει τα δάκρυα του καθενός μας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο από τον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, όπου χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό.

Εν συνεχεία, συνέκρινε την Παναγία με την Εύα: «Η Εύα ζούσε προνομιακά στον Παράδεισο. Την πλησίασε ο όφις και κατάφερε να την παρασύρει χάνοντας την κοινωνία που είχε με τον Θεό και αποξενώθηκε, γιατί ήθελε να είναι ανεξάρτητη. Και σύμφωνα με τον ψαλμωδό, έκατσε απέναντι και έκλαψε. Η Παναγία μεγάλωσε στην Ναζαρέτ, σε ένα χώρο δύσκολο. Την επισκέφθηκε ο Αρχάγγελος και δεν της είπε εύκολα λόγια. Εκείνη ταράχτηκε, αλλά δεν αρνήθηκε. Έγινε η γέφυρα, να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό. Αυτές οι δύο γυναίκες όσο κι αν απέχουν χρονικά ή τοπικά, έχουν σχέση με τη ζωή μας. Συνδέονται με μας. Η Παναγία θεραπεύει την παρανομία και ανοίγει το δρόμο για τον Παράδεισο. Γι' αυτό οι γενεές των ανθρώπων κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Εύας θα λένε "ουαί τη αθλία", ενώ κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Παναγίας θα λένε "Μακαρία, Ευλογημένη"», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε ότι «κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από την κοινωνία με τον Θεό και πατέρα, όχι τον Θεό ως εκδικητή, αλλά τον Θεό της αγάπης, είμαστε παιδιά της Εύας, ενώ κάθε φορά που είμαστε κοντά στον Θεό είμαστε τα παιδιά της Θεοτόκου».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, επισήμανε ότι «αν υπήρχε ένας καλλιτέχνης ζωγράφος ή αγιογράφος σήμερα και του δίναμε μόνον τη φράση ‘'χαίρε των δακρύων της Εύας η λύτρωσις'', δηλαδή ‘'Παναγία εσύ είσαι που σκούπισες τα δάκρυα της Εύας'', θα είχαμε έναν πίνακα που θα μας έδειχνε την κουρασμένη, την απομακρυσμένη από το Θεό Εύα και την Παναγία να της σφουγγίζει τα δάκρυα» και πρόσθεσε ότι «η Παναγία είναι η γέφυρα που μας βοηθάει να ανέβουμε προς τον ουρανό, γι' αυτό και πρέπει να λέμε "χαίρε των δακρύων του καθενός από εμάς η λύτρωση"».

 

Κατόπιν, μίλησε για την εθνική εορτή και υπογράμμισε ότι οι ήρωες της πατρίδας μας διάλεξαν αυτήν την ημέρα να θεμελιώσουν τον αγώνα τους, αφού η Παναγία είναι η γέφυρά μας προς τα πάνω.

Καταληκτικά, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κάλεσε τους πιστούς «να φύγουμε από αυτόν τον χώρο ακούγοντας και εμείς στα αυτιά μας αυτά τα λόγια: "'Αγγελος πρωτοστάτης εστάλη από τον ουρανό για να δώσει θάρρος, την δυνατότητα για το καλύτερο σε όλους μας"».

Ακολούθησε, η λιτάνευση της ιερής εικόνας με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου και χιλιάδων πιστών.

Συγχοροστάτησαν ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος και ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ενώ τελετάρχης ήταν ο προϊστάμενος του ναού π. Ελευθέριος Μίχος.

Το παρών έδωσαν οι τοπικές αρχές, βουλευτές, πολιτευτές, κληρικοί από όλη τη Μητροπολιτική Περιφέρεια, ενώ πλήθος πιστών συνέρρεε από όλο το νομό για να προσκυνήσει την εικόνα της.

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

φωτο Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β΄ (2Δ), συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αργολίδος, Νεκτάριο (2Α) και τον Επίσκοπο Θεσπιών, Συμεών Βολιώτη (Δ), παρευρίσκεται στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας για τον μέγα πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό, παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Ναύπλιο, Κυριακή 24 Μαρτίου 2019. Μετά από τον εσπερινό ακολούθησε λιτάνευση της θαυματουργού ιεράς εικόνας της Ευαγγελιστρίας, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων. Προηγήθηκε αγιασμός κατάθεσης θεμέλιου λίθου ανέγερσης κτιρίου συσσιτίων ιερού ναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!