Ελλάδα

31/07/2012 - 16:44

Independent: Ελληνικές «σπατάλες» στο Λονδίνο

Lesvosnews

pan style="font-family: Georgia, Times, serif; font-size: 15px; line-height: 21px; ">Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπολύει με δημοσίευμα της  η βρετανική εφημερίδα Independent, κατηγορώντας τους Ελληνες ότι, στο πλαίσιο εμπορικών-επενδυτικών εκδηλώσεων στο ολυμπιακό Λονδίνο, παρά την κρίση στη χώρα τους, ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες λίρες για να κλείσουν ολόκληρο το Carlton Club στο Σεντ Τζέιμς Λονδίνο, για να το μετατρέψουν σε «Σπίτι των Ελλήνων».

Η εφημερίδα γράφει ότι μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να ενοικιάσουν το πριβέ κλαμπ και να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του για την «προώθηση της ελληνικής κουλτούρας», όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι διοργανωτές.

Σε ένα ιδιαιτέρως επικριτικό δημοσίευμα, ο Independent γράφει ότι ενώ οι περικοπές έχουν επηρεάσει πολλά αθλήματα, δόθηκαν 150.000 λίρες για την ενοικίαση του πολυτελούς χώρου. Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι 75.000 λίρες θα δοθούν από χορηγίες ιδιωτικων εταιρειών και τα υπόλοιπα από τον ΟΠΑΠ. 

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο αναφέρει πάντως ότι ο λόγος που νοικιάστηκε το Carlton Club ήταν ότι επρόκειτο για τον μοναδικό χώρο που ήταν διαθέσιμος, μετά τις εκλογές. Η πρώτη προφανής επιλογή θα ήταν το Ελληνικό Κέντρο στο Marylebone το οποίο διατίθετο σε πιο χαμηλή τιμή, στις 1.800 λίρες την ημέρα.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Μάρκ Μπλούντεν «τη στιγμή που η Ελλάδα συνεχίζει να υποφέρει από "καταστροφικά" οικονομικά μέτρα οι έλληνες αξιωματούχοι που βρίσκονται στην βρετανική πρωτεύουσα ξοδεύουν χιλιάδες λίρες σε ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου… 

Στο άρθρο επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι χορηγοί, πολιτικοί και επίσημοι θα «σμίξουν» με τους αθλητές στη λέσχη, όπου σερβίριρονται πανάκριβα «γκουρμέ» πιάτα. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα οι διοργανωτές θέλουν να προωθήσουν την ελληνική κουλτούρα, ιστορία, την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη. Η λέσχη, όπως σημειώνεται στο άρθρο, χρησιμοποιείται συνήθως από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος αλλά είναι κλειστή για ένα μήνα κατά το καλοκαίρι. 

Οι ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες, από την συγχρονισμένη κολύμβηση μέχρι το στίβο και την σκοποβολή, έχουν όλες επηρεαστεί από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς τους και υπήρχε φόβος ότι μερικές από τις ομάδες θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το Λονδίνο. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως η Ελληνική Ομοσπονδία Κολύμβησης έκανε περικοπές της τάξης του 40% στην Ολυμπιακή ομάδα και ότι αθλητες της υδατοσφαίρισης προειδοποίησαν ότι θα εγκατέλειπαν τους Αγώνες εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης από την Πολιτεία.

Πάντως το Ελληνό-Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που διοργανώνει την εκδήλωση, δήλωσε ότι ελπίζει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις «για να διασκεδάσει τους επισκέπτες και να προωθήσει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».

Το «Σπίτι των Ελλήνων» άνοιξε το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα είναι ανοικτή από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, μέχρι την Παρασκευή. 

Στο άρθρο παρουσιάζεται δήλωση του κ. Χάρη Οικονομόπουλου, προέδρου του Ελληνό-βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με την οποία «ήταν χρέος του ιδιωτικού τομέα να οργανώσει και να φιλοξενήσει την εθνική ολυμπιακή αποστολή έστω και για ένα μέρος των Αγώνων».

Ο κ. Οικονομόπουλος συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο το λίκνο του Ολυμπισμού και της δημοκρατίας, αλλά και τη μητέρα των πανευρωπαϊκών ιδεώδη. Το Carlton Club βρίσκεται σε κομβικό μέρος και αποτελεί σημαντικό χώρο όπου έχουν παρθεί πολλές κρίσιμες αποφάσεις για τη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα».

Ακόμη Έλληνας μετανάστης που διαμένει στο Λονδίνο δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να κάνουν μια πιο «συντηρητική επιλογή». 

Από την πλευρά του ο 28χρονος δημοτικός σύμβουλος Σπίρο Βαν Λέεμνεν από το Χάκνεϊ είπε ότι «πρόκειται για μια πολυτελή εκδήλωση που διοργάνωσαν Έλληνες εκατομμυριούχοι και γραφειοκράτες με μοναδικό στόχο να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους». 

Πρόσθεσε επιπλέον ότι «οι ελληνικές οικογένειες καλούνται τώρα να πληρώσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Επέστρεψα από την Ελλάδα πριν από τρεις ημέρες και η κατάσταση για τους ανθρώπους εκεί είναι αφόρητη». Όπως είπε «οι μισοί από τους νέους ανθρώπους είναι άνεργοι και αυτοί που έχουν δουλειά με δυσκολία βγάζουν 400 ευρώ το μήνα. Ακόμα και τα παιδιά στερούνται ιατρικής περίθαλψης σε δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των περικοπών».

 

πηγη: Το ΒΗΜΑ

Μοιράσου το άρθρο!