Ελλάδα

11/11/2013 - 07:27

Καταψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση.

Ψήφισαν 294 βουλευτές με 124 εξ αυτών να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης, 153 κατά και 17 «παρών».

«Η κυβέρνηση βγήκε απόψε περισσότερο ενισχυμένη, συνεχίζουμε την πορεία μας. Εκλογές το 2016» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος της Βουλής.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη υπερψήφισε την πρόταση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Νωρίτερα, προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγόρησε ότι έχει «χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας».

«Ξεκινήσατε την πρόταση μομφής για να μας ρίξετε και στο τέλος μας ζητάτε να πέσουμε μόνοι μας; Δε θα σας κάνουμε τη χάρη» είπε ο κ. Σαμαράς και βεβαίωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τη συμπλήρωση της τετραετίας, το 2016, ενώ κατηγόρησε  τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «παίζει επικίνδυνο παιχνίδι την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με τους δανειστές».

«Φτάσατε να ζητάτε από μαθητές να ρίξουν την κυβέρνηση. Απ' όλα τα θέματα που μπορούσε να επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής καταθέτει για εκείνο για το οποίο είναι απομονωμένος.  Δεν βρίσκετε ανταπόκριση από τον κόσμο. Παίζεται θέατρο με μια πρόταση μομφής που ξέρετε ότι δεν πρόκειται να περάσει» είπε μεταξύ άλλων.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως απέτυχε, επισημαίνοντας: «Κυβερνάτε 15 μήνες τώρα με τη βοήθεια των ΜΑΤ, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με επιστρατεύσεις απεργών» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η βάρβαρη πολιτική θέλει και βάρβαρα μέτρα για να υλοποιηθεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το μνημόνιο μπορεί να ακυρώσει μόνο ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποτακτική συμπεριφορά» λέγοντας πως τελειώνουν τα ψέματα, η μομφή είναι εκεί έξω που χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια και τρώνε από σκουπίδια». Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ακόμα: «Εξευτελίσατε τη χώρα με το "μαύρο" στην ΕΡΤ. Ούτε τα δικτατορικά καθεστώτα δεν αποφασίζουν έτσι».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αναστολή συνταγματικών διατάξεων, λέγοντας ότι το νομοθετικό έργο της Βουλής έχει αντικατασταθεί από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

Για ομολογία πολιτικού αδιεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του. «Η πρόταση μομφής αποδεικνύει την εθνικά ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιβεβαιώνει την ταύτισή του με τους ΑΝΕΛ» σημείωσε.

Συγκρουστήκαμε με τη ΝΔ για το «μαύρο» της ΕΡΤ. Ήταν λάθος και αυταρχισμός η επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο. Ήρθαμε σε ρήξη με αυταρχικές επιλογές. Δεν έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας διότι η ΝΔ εκβιάζει ως πρώτο κόμμα. Ωστόσο, η πρόταση δυσπιστίας αποδυναμώνει τη διαπραγμάτευση της χώρας» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Διμέτωπη επίθεση κατά του κυβερνητικού πόλου ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα κατά την παρέμβασή της. «Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις», τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.



newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!