Ελλάδα

30/01/2019 - 11:39

Κόντρα κορυφής στη ΝΔ με φόντο το "Μακεδονικό"

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας με το δίδυμο Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη με αποδέκτη αυτής της κόντρας τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον από την συζήτηση στη Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών δέχεται τα πυρά της ακροδεξιάς τάσης της ΝΔ. Για ορισμένους πολιτικούς φίλους του Νίκου Δένδια η κόντρα αυτή έχει παρελθόν και ενδεχομένως πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Επισήμως η εσωκομματική αντιπαράθεση άρχισε με την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια κατά της Χρυσής Αυγής στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Προ ημερών λοιπόν και με αφορμή την ένσταση περί αντισυνταγματικότητας που κατάθεσε η ΧΑ ο Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει τα εξής :

«Θέλω να σας πω ότι από την πλευρά της ΝΔ αρνούμαι να τοποθετηθώ στην ένσταση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος του οποίου οι πολιτικοί και ιδεολογικοί πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος που φέρει τον αγκυλωτό σταυρό. Αρνούμαι τους εθνοκάπηλους. Αρνούμαι αυτούς που στο παρελθόν πρόδωσαν τον τόπο, τη Μακεδονία, το έθνος και το λαό. Η Χρυσή Αυγή όταν χρησιμοποιεί την ελληνική σημαία αντιποιείται εθνικό σύμβολο».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε θερμό χειροκρότημα από την αριστερή πτέρυγα της Βουλής.

Αναφορικά με αυτήν την «θερμή» αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε διευκρινήσεις την 27η Ιανουαρίου με συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»

 

Είπε λοιπόν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης :

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εγώ δεν ήμουν στη Βουλή απλώς ως Βουλευτής. Είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κόμματος και αρχηγού. Με ορίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δια του στόματός μου όταν μιλώ, μιλώ σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, όχι ως Βουλευτής. “Μιλάει” ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άρα, η τοποθέτησή μου για τη Χρυσή Αυγή ήταν η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό δε με κάνει ούτε “δελφίνο” ούτε επικεφαλής τάσης και ομάδος. Είναι η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Είναι ηλίου φαεινότερο πως με αυτήν του τη δήλωση ο Νίκος Δένδιας επιχειρεί να «σύρει» τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε θέσεις που δεν εφάπτονται εκείνων που εκφράζουν οι κκ Βορίδης και Γεωργιάδης.

Για του λόγου το αληθές ο Μάκης Βορίσης το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιανουαρίου δήλωσε στη Βουλή :

«Να χλευάζετε την πατριωτική ευαισθησία βουλευτών όταν αναφέρονται στην κατάπτυστη συμφωνία που ψηφίσατε πάει πολύ. Μίλησα για εθνική μειοδοσία ,είναι κάτι λιγότερο ακόμη και από αυτό που εννοούσατε ως κόκκινη γραμμή έστω αν για κάποιους από εμάς η γραμμή αυτή δεν είναι σωστή».

Είναι προφανές πώς το σχόλιο του Μάκη Βορίδη με το ελάχιστα κεκαλυμμένο «αν και για κάποιους από εμάς η γραμμή αυτή δεν είναι σωστή» απευθύνεται ξεκάθαρα στον Νίκο Δένδια.

Την Τρίτη το μεσημέρι ωστόσο κυκλοφόρησε ευρύτατα η πληροφορία πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία εξαιρετικά έντονη αντιπαράθεση με τον Νίκο Δένδια με επίκεντρο «τον χώρο που έχει παραχωρηθεί εντός της Νέας Δημοκρατίας σε ακροδεξιές φωνές». Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ωστόσο περίεργο πώς το επίσημο πολιτικό ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας απέφυγε να ασχοληθεί με αυτές τις πληροφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr η έντονη αντιπαράθεση είναι γεγονός και διαδραματίστηκε από τηλεφώνου.

 

Στην συνέχεια ο Νίκος Δένδιας προέβη σε ανασκευαστική δήλωση στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Μετά την έκταση που πήρε η χθεσινή μου συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, επισημαίνω το αυτονόητο. Η Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη που ιστορικά επεκτείνεται από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι την εντός του συνταγματικού τόξου Δεξιά. Οσάκις παρέκκλινε συρρικνώθηκε. Εγγύηση ότι το κέντρο βάρους του ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού της παράταξης παραμένει σταθερό, επαναλαμβάνω ότι είναι ο Πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συντεταγμένα δίνουμε τη μάχη για να απαλλαγούμε από την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Τα λοιπά εκ του πονηρού…».

Όμως η ανασκευαστική αυτή δήλωση έρχεται να αντικαταστήσει προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Δένδια η οποία δεν προσφέρεται για ερμηνείες αφού ξεκάθαρα αναφέρεται σε θέσεις που εκφράζουν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης αλλά και γενικότερα το αποκαλούμενο «Σαμαρικό Μπλοκ». Η τοποθέτηση αυτή είναι η ακόλουθη :

«Η κυρίαρχη τάση μέσα στη ΝΔ είναι η κεντροδεξιά. Η τάση του μέτρου και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου με προσεγγίσεις στα λαϊκά στρώματα αλλά χωρίς αυτό να συνδυάζεται κ με εθνικιστικές υστερίες και λαϊκισμούς. Η αντίληψη μας για την Μακεδονία είναι βαθιά πατριωτική, μια αντίληψη φιλίας προς όλους και με γέφυρες προς τα Βαλκάνια. Δεν είναι μια αντίληψη αμυντικής κραυγής ενός ανασφαλούς πολιτικού κόμματος που δε βρίσκει άλλο λόγο ύπαρξης και το ρίχνει στον εθνικισμό. Δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς. Αυτή η γραμμή της κεντροδεξιάς πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όμως υπάρχουν όρια.»

Στα πολιτικά γραφεία ωστόσο καθώς και στους διαδρόμους της Βουλής οι πάντες γνωρίζουν πως η συζήτηση επί της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όσο και στην Ολομέλεια είχε διασπαστικές συνέπειες, όσο και αν δεν το ανέμενε κανείς, στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

zougla.gr

Μοιράσου το άρθρο!