Ελλάδα

29/03/2020 - 14:32

Κορονοϊός - Ικαρία: Αναζητούν όσους ταξίδεψαν με το Blue Star Myconos

Πανικός έχει δημιουργηθεί στην Ικαρία, όπου ο γιος επιχειρηματία αποκαλύφθηκε ότι ήταν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νησί.

Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, ο γιος επέστρεψε στις 12 Μαρτίου από το Λονδίνο και αποφάσισε στις 20 Μαρτίου να… σπάσει την καραντίνα και φύγει με τους φίλους του για το νησί, ώστε να βρεθεί στη βίλα που διαθέτει η οικογένεια του.

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, επιβλήθηκαν τα μέτρα ολικής απαγόρευσης από την κυβέρνηση, ενώ τα εμπορικά καταστήματα είχαν κλείσει από τις 16 του ίδιου μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και είχε βγει εντολή για 14 μέρες καραντίνας σε όποιον έρχεται από το εξωτερικό, εκείνος αλλά και η παρέα του, αποφάσισαν να μην την τηρήσουν και να ρισκάρουν το ταξίδι τους, με το πλοίο Νήσος Μύκονος. Φτάνοντας στην Ικαρία μάλιστα, τόσο ο ίδιος αλλά και οι φίλοι του, έκαναν ψώνια από τα τοπικά καταστήματα, ενώ πήγαν και το φαρμακείο, αφού ο ίδιος είχε αρχίσει να βλέπει τα συμπτώματα του ιού.

Μάλιστα ο 25χρονος βρέθηκε και στο φούρνο της περιοχής, όπου και ο ιδιοκτήτης του έδωσε το ψωμί με το χέρι, ενώ άμεσα μετά τα όσα έγιναν γνωστά, κατέβασε ρολά στο μαγαζί του.Οι αρχές ήρθαν σε επαφή με τον νεαρό και προσπάθησαν να ιχνηλατήσουν τις επαφές που είχε, ενώ στη συνέχεια του ζήτησαν να παραμείνει στο σπίτι του για 14 μέρες. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. Αναμένεται δε να μεταφερθεί σήμερα με Super Puma σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος στην Ικαρία, ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να δείξουν υπομονή, αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός στο νησί για να ανταπεξέλθουν σε περιστατικά. «Η μόνη λύση είναι η αεροδιακομιδή. Γι αυτό ζητώ από τους Ικαριώτες να τηρήσουν τα μέτρα με υπομονή και επιμονή», τόνισε.

Η χθεσινή  ανακοίνωση από το Δήμο Ικαρίας  μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση:

Το μεσημέρι της 27 Μαρτίου 2020 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί μας. Πρόκειται για νεαρό άνδρα που έχει έρθει στο νησί μας την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 με το πλοίο BLUE STAR MYCONOS και διέμενε στην περιοχή του Αγίου Πολυκάρπου Ραχών.   Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η  άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, η έγκαιρη λήψη μέτρων  αποφυγής διασποράς του ιού και η βοήθεια για την ταχύτερη ιχνηλάτηση των επαφών του σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Το Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ικαρίας  (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π), απευθύνει θερμή παράκληση  σε όλους όσους ταξίδεψαν την Παρασκευή 20/03 με το πλοίο BLUE STAR MYCONOS, σε όλους όσους ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τον νεαρό άνδρα αλλά και σε όλους όσους έχουν έρθει στο νησί το τελευταίο διάστημα να παραμείνουν στη οικίες τους για 14 ημέρες. Ας αναλογιστούμε την εθύνη που μας αναλογεί και ας βοηθήσουμε στην αποφυγής διασποράς του ιού.

Η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, το Αεροδρόμιο και η Πυροσβεστική καλούνται να ενημερώνουν τους πολίτες  κατά την άφιξη τους  στο νησί όσον αφορά την υποχρεωτική διαδικασία κατ’ οίκον περιορισμό  που πρέπει να ακολουθήσουν στην οικία τους για 14 ημέρες καθώς και τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του περιστατικού με covid 19 και η ενημέρωση των κατοίκων που ήρθαν σε επαφή μαζί του καθώς  και των επιβατών που ταξίδεψαν με το δρομολόγιο του πλοίου Νήσος Μύκονος την Παρασκευή 20/3/20020 από Πειραιά προς Ικαρία.

Όπως ξαναείπαμε το μόνο αντίδοτο στη μετάδοση της λοίμωξης του κορωνοϊού και η μόνη έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στους γύρω μας είναι η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή στο σπίτι.  

 

 

Ανακοίνωση και από τον Ιατρικό Σύλλογο Λήμνου

«Κατόπιν ανακοινώσεων στον τύπο διαπιστώθηκε ότι ασθενής ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου Covid-19, επέβαινε στο πλοίο "Blue Star Mykonos", το οποίο στις 20 Μαρτίου εκτέλεσε το δρομολόγιο Πειραιά-Ικαρία συνεχίζοντας βόρεια και αποβιβάζοντας στην Λήμνο 16 επιβάτες.

Παράκληση, όσοι επέβαιναν στο εν λόγω δρομολόγιο να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων (εμπύρετο βήχας, δύσπνοια , κτλ) και να εφαρμόζουν τους κανόνες απομόνωσης που επιβάλλει ο ΕΟΔΥ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Κατόπιν ανακοινώσεων στον τύπο διαπιστώθηκε ότι ασθενής ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου Covid-19, επέβαινε στο πλοίο "Blue Star Mykonos", το οποίο στις 20 Μαρτίου εκτέλεσε το δρομολόγιο Πειραιά-Ικαρία συνεχίζοντας βόρεια και αποβιβάζοντας στην Λήμνο 16 επιβάτες.

Παράκληση, όσοι επέβαιναν στο εν λόγω δρομολόγιο να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων (εμπύρετο βήχας, δύσπνοια, κτλ) και να εφαρμόζουν τους κανόνες απομόνωσης που επιβάλλει ο ΕΟΔΥ σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Μοιράσου το άρθρο!

εοδυ