Ελλάδα

28/05/2013 - 12:55

Το Μαξίμου και το στοίχημα των ευρωεκλογών

Το Μαξίμου και το στοίχημα των ευρωεκλογών

Οι ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2014 θα γίνουν, τέτοιες ημέρες σε έναν ακριβώς χρόνο, σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον από αυτό που ξέρουμε. Με βάση αυτό το δεδομένο επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου διάφορες προτάσεις πολιτικού σχεδιασμού καθώς η μάχη των ευρωεκλογών θεωρείται ιδιαίτερα κομβική. Αν και είναι πολύ μακριά και μεσολαβούν αρκετά κρίσιμα στάδια ως τότε, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς προετοιμάζεται για αυτή τη δύσκολη πολιτική αναμέτρηση, η οποία κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει υπό ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθεί.
 
Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έχει γίνει αποδέκτης αρκετών και διαφορετικών εισηγήσεων, ορισμένες εκ των οποίων κατέληγαν στο σενάριο των «τριπλών εκλογών», δηλαδή των ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών και των βουλευτικών, δεν έχει λάβει καμία απόφαση.
 
Ουδείς εκ των συνομιλητών του κ. Σαμαρά αποκομίζει την εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός δείχνει την πρόθεση να ενεργοποιήσει αυτό το σενάριο. Εξάλλου είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Αλλά εκ των πραγμάτων μόνο το γεγονός ότι η συζήτηση επί του θέματος παραμένει «ανοιχτή» για κάποιους εντός της κυβέρνησης δίνει την εντύπωση ότι σταθμίζονται πολλά στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
 
«Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι δυνατόν να συζητήσουμε για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό;» λένε στο «Βήμα» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που επιμένουν ότι προέχει η οικονομική ανάκαμψη και τα άλλα έπονται.
 
Βέβαια το γεγονός ότι επεξεργάζονται διάφορες προτάσεις για τον πολιτικό σχεδιασμό της επόμενης περιόδου, που έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τις ευρωεκλογές του 2013, όχι μόνο κλείνει οριστικά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά δίνει λαβή για ποικίλα σενάρια.
 
Εξάλλου για ορισμένους κορυφαίους υπουργούς η ταυτόχρονη εκλογική αναμέτρηση έχει πολλαπλά οφέλη, κάτι το οποίο δεν δείχνει να ασπάζονται μέχρι στιγμής στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Το σίγουρο για τον Πρωθυπουργό, που έχει ως στόχο την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2014, είναι ότι απαιτείται και επιβάλλεται η συνολική πολιτική αντεπίθεση της ΝΔ με ανανέωση του ιδεολογικού και πολιτικού λόγου της.
 
Παράλληλα σε μεσοπρόθεσμο στάδιο και μετά το συνέδριό της σε έναν μήνα χρειάζεται η αναδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση από την αυστηρά μνημονιακή πολιτική και να τεθούν στην κορυφή της ατζέντας της και ζητήματα καθημερινότητας.
 
Η στρατηγική του κ. Σαμαρά κινείται εντός του πλαισίου των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χάρτη, όπως περιέγραψε «Το Βήμα της Κυριακής», που μπορεί να οδηγήσει σε νέες συνεργασίες και συμμαχίες που δεν στηρίζονται στα μεταπολιτευτικά πρότυπα.
 
Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός συνεχίζει έναν μαραθώνιο που έχει βασικό σταθμό την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, που χρονικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση της οποίας ηγείται θα έχει ακριβώς δύο χρόνια ζωής. Τι θα γίνει ως τότε κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει, αλλά το σίγουρο για πολλούς είναι ότι η προεδρία της ΕΕ είναι ένα δυνατό προεκλογικό χαρτί για τον Πρωθυπουργό και κανείς δεν ξέρει αν θα το αξιοποιήσει.
 
Ωσπου να φθάσει στην έναρξη της προεδρίας της ΕΕ προέχει να κερδίσει το στοίχημα τους επόμενους κρίσιμους μήνες και κυρίως η κυβέρνηση να αρχίσει να καταγράφει θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά τομείς.
 
Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και καταγράφονται αρκετές αρρυθμίες στην κυβέρνηση, η οποία πιθανότατα θα ανασχηματιστεί στις αρχές Ιουλίου, μετά το συνέδριο της ΝΔ, που είναι προγραμματισμένο για το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου.
 
Αυτό το νέο σχήμα ουσιαστικά θα οδηγήσει και την κυβέρνηση στον σταθμό των ευρωεκλογών, της αναμέτρησης για την αυτοδιοίκηση και ίσως και των βουλευτικών εκλογών.
 
πηγη: tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!