Ελλάδα

25/02/2015 - 17:03

Μπροστά σε χρηματοδοτικό γκρεμό η κυβέρνηση - Εφιάλτης 20 δις το 2015 πάνω από τα κρατικά ταμεία

style="text-align: justify;">Χρηματοδοτικός γκρεμός ανοίγεται στο δρόμο της κυβέρνησης καθώς έχει να καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με κλειστές τις κάνουλες της χρηματοδότησης - μέχρι να παρέλθει το τετράμηνο - και τα έσοδα υπό κατάρρευση.
Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που επιβεβαιώνουν το έλλειμμα στο σκέλος των εσόδων κατά 935 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το στόχο.   
Το χρηματοδοτικό πρόβλημα έφερε ήδη σε πρώτο πλάνο η κυβέρνηση δια του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος παραδέχθηκε πως θα έχουμε πρόβλημα αποπληρωμής των δόσεων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ ενώ ο αρμόδιος υπουργός Δ. Μάρδας προσδιόρισε τις ανάγκες για ολόκληρο το 2015 στα 22 δισ ευρώ.      
Την ίδια στιγμή και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναγνώρισε πως οι ανάγκες μας είναι μεγάλες και η χρηματοδότηση μέσα στο τετράμηνο είναι στον «αέρα».
Στον αντίποδα υπάρχουν οι σαφείς προειδοποιήσεις των εταίρων ότι χωρίς αξιολόγηση και εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Αθήνας δεν θα εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ. 
 
 
Βαρουφάκης: Θα έχουμε πρόβλημα αποπληρωμής δόσεων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ  
Η Ελλάδα «δεν θα έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας στον δημόσιο τομέα αλλά είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πρόβλημα αποπληρωμής δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ραδιόφωνο του Alpha.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα πως το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας για την περίοδο των τεσσάρων μηνών που θα διαπραγματεύεται με τους εταίρους δεν έχει εξετασθεί ακόμα. 
 
 
 
Δημήτρης Μάρδας: Για όλο το '15 χρειαζόμαστε 22 δισ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο Βήμα FM για τις άμεσες δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.
«Ξέρω ότι έχουμε την περίοδο του Ιουλίου ή Αυγούστου, σύμφωνα με αυτά τα οποία που έχουν ανακοινωθεί από το παρελθόν, ότι οφείλουμε να επιστρέψουμε γύρω στα 11 δις. Όλη η χρονιά κλείνει με 22 δις αν θυμάμαι καλά» ανέφερε ο κ. Μάρδας.    
Ως εκ τούτου πως βγαίνουν αυτοί οι υπολογισμοί και αυτές οι εκτιμήσεις, καλό είναι να μας τους στείλουν και σε μας, για να τους ξέρουμε.
 
 Σκουρλέτης: Δεν έχουμε συζητήσει για την χρηματοδότηση . 
«Με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες» παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας δεν έχει συζητηθεί.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το θέμα της οποιασδήποτε χρηματοδότησης αυτούς τους τέσσερις μήνες. Είναι στον αέρα κάτι τέτοια. Άρα η διαπραγμάτευση επ' αυτού του ζητήματος και η συσχέτισή του με το μεγάλο θέμα που λέγεται βιωσιμότητα χρέους είναι κάτι που θα κινείται παράλληλα με το κυβερνητικό έργο αυτούς τους τέσσερις μήνες» είπε μιλώντας στο Mega.  
 
Σόιμπλε: Ούτε ευρώ στην Αθήνα πριν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της  
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «Ούτε ένα ευρώ δεν θα δοθεί, πριν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αν εκπληρώσουν (τις δεσμεύσεις τους), τότε θα μπορέσουν να λάβουν τις δόσεις που απομένουν» επέμεινε και πρόσθεσε: «Και αν δεν τις εκπληρώσουν, οι δόσεις δεν θα καταβληθούν».
 
 
 
Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο 20 δισ. γράφει ο γερμανικός τύπος  
 Εκτενή δημοσιεύματα στον Γερμανικό τύπο που βασίζονται σε εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών στο Βερολίνο αναφέρουν πως όταν λήξει η τετράμηνη παράταση η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας που θα αγγίζει τα 20 δισ. Ευρώ.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 20 δισ. ευρώ. Με την παράταση η Ελλάδα κέρδισε λίγο χρόνο, η Αθήνα όμως χρειάζεται από τον Ιούλιο πολύ περισσότερα χρήματα. Ένα είναι σίγουρο, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt.
 
 
Ντάισελμπλουμ: Λεφτά στην Ελλάδα στο τέλος του τετραμήνου 
 Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ανέφερε ότι οι προγραμματισμένες δόσεις θα καταβληθούν στην Ελλάδα στο τέλος του τετραμήνου. Διευκρίνισε, ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και πως το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία των φορολογικών εσόδων και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.
Για το θέμα της κάλυψης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας αναμένεται να ερωτηθεί το απόγευμα και ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος μαζί με τους Γιουνκέρ και Τούσκ θα ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές για την Ελλάδα και τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.
Στην επιστολή του προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ  για την λίστα Βαρουφάκη ο Μάριο Ντράγκι αναφέρεται ευθέως πως η βάση για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, και επίσης για οποιεσδήποτε περαιτέρω ρυθμίσεις, θα είναι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις στο τρέχον Μνημόνιο.
 
 
thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!