Ελλάδα

01/02/2015 - 20:57

"Νέο συμβόλαιο" μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης

style="text-align: justify;">"Πρέπει να περάσουμε σε ανάπτυξη, ώστε όλοι να πάρουν πίσω τα χρήματά τους", δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Έτσι, συνέδεσε για μία ακόμη φορά την αποπληρωμή του χρέους με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη -χωρίς, παράλληλα, να κάνει αναφορά σε "κούρεμα" του χρέους. Επίσης, τόνισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι "να υπάρξει ευημερία για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς".
Από την πλευρά του, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι είναι υπόθεση της ΕΚΤ να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο. Ανάλογη ήταν η θέση και του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος τόνισε ότι υποχρέωση της Αθήνας είναι να διαβεβαιώσει τον κ. Ντράγκι για τους όρους που θα γίνει αυτή η χρηματοδότηση.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Βερολίνο και συνάντησής του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι αυτό θα γίνει, με πρωτοβουλία είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς. Απαντώντας δε σε ερώτημα για το πόσο η Ελλάδα έχει ανάγκη την επόμενη δόση, είπε ότι ασφαλώς υπάρχει τεράστια ανάγκη για χρήματα, όμως η χώρα πρέπει να σταματήσει να μοιάζει "σαν εξαρτημένη που ζητά διαρκώς τη δόση της". Τάχθηκε δε υπέρ ενός "νέου κοινωνικού συμβολαίου" με τους Ευρωπαίους, για το κοινό καλό, ενώ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα έχει αποτύχει.
Για "νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης" έκανε λόγο και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε λόγο για "επείγουσα κατάσταση" καθώς ο χρόνος τρέχει και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και να φροντίσει ώστε να υπάρχει τις επόμενες μέρες "ήρεμο και εποικοδομητικό κλίμα", έτσι ώστε η Ελλάδα να πάρει χρόνο να αναπνεύσει. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα και θα παίξει τον ρόλο της ως φίλη χώρα.
 
 
πηγή: www.imerisia.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee