Ελλάδα

02/10/2012 - 08:12

Ο νέος τραπεζικός χάρτης μετά το deal Alpha - Εμπορικής

Ο νέος τραπεζικός χάρτης μετά το deal Alpha - Εμπορικής

 

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά την πρόκριση της Alpha Bank στην τελευταία φάση του διαγωνισμού πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole.
 
Πρόκειται για μία εξέλιξη που ανατρέπει τις ισορροπίες στον κλάδο και αναμφίβολα βελτιώνει τη θέση της Alpha Bank στην εξελισσόμενη αναδιάταξη που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με την απόκτηση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς.
 
Οι έτεροι διεκδικητές της Εμπορικής, Εθνική Τράπεζα και Eurobank, αναμένεται να δώσουν τώρα μάχη για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο συμμετέχουν με μονοψήφια ποσοστά.
 
Εξάλλου, από ημέρα σε ημέρα αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για την απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας από την Πειραιώς, η συμφωνία για την οποία θεωρείται «τελειωμένη».
 
Η καθυστέρηση των Γάλλων
 
Η συγχώνευση Alpha Bank και Εμπορικής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ώστε από τις αρχές του 2013 να ξεκινήσει η λειτουργική αναδιάρθρωση του νέου σχήματος.
 
Οι Γάλλοι πάντως, έκαναν γνωστή την απόφασή τους κυριολεκτικά στο νήμα, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, που έληγε το βράδυ της Κυριακής.
 
Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή έπαιξαν με τα νεύρα των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες ανέμεναν μάταια ως αργά το βράδυ κάποιο σήμα από το Παρίσι.
 
Αυτή η στάση της Credit Agricole ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένδειξη ότι η διοίκησή της θέλει να καθυστερήσει την πώληση της θυγατρικής της ή ακόμη και να τη ματαιώσει.
 
Τελικώς, η Credit Agricole γνωστοποίησε τις προθέσεις της στις ελληνικές αρχές το μεσημέρι της Κυριακής, για να ακολουθήσουν χθες οι επίσημες ανακοινώσεις.
 
Το τίμημα
 
Το ενιαίο σχήμα Alpha Bank - Εμπορικής Τράπεζας θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια και συνολικό ενεργητικό 78 δισ. ευρώ.
 
Η μεταβίβαση της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank γίνεται με συμβολικό τίμημα ενός ευρώ, και αφού προηγουμένως η γαλλική θυγατρική θα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με συνολικά 2,85 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό τα 2,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισφερθεί από την Credit Agricole από τον περασμένο Ιούλιο. Βάση της συμφωνίας, πέρα από αυτήν την ενίσχυση, ο γαλλικός όμιλος θα στηρίξει το νέο σχήμα με την αγορά ομόλογων μετατρέψιμων σε μετοχές που θα εκδώσει η Alpha Bank, ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ.
 
Το ποσοστό της CA
 
Η λύση αυτή επιλέχθηκε ως η πλέον κατάλληλη για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Credit Agricole στο νέο σχήμα, με δεδομένες τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος.
 
Το ποσοστό των Γάλλων στην ενιαία τράπεζα εκτιμάται ότι δε θα ξεπερνά το 5%, ωστόσο το τελικό του ύψος θα ξεκαθαρίσει μετά την οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης.
 
Όπως έγινε γνωστό, τα επιπλέον 700 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει ο γαλλικός όμιλος θα αφαιρεθούν από τη γραμμή χρηματοδότησης που ήδη παρέχει στη θυγατρική του. Από την πλευρά της, η Alpha Bank έχει αναλάβει τη δέσμευση να επιστρέψει τη ρευστότητα που χορηγεί η Credit Agricole σε τρεις δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται το 2014.
 
Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η επιλογή της Alpha Bank εξυπηρετούσε καλύτερα τη στρατηγική εξόδου από την ελληνική αγορά, που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η Credit Agricole.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η Alpha Bank κέρδισε σημαντικούς πόντους έναντι των άλλων δύο διεκδικητών της Εμπορικής, 
 
 
πηγη: Το ΒΗΜΑ

Μοιράσου το άρθρο!