Ελλάδα

31/10/2013 - 01:32

Ο νόμος για τα ακίνητα «αχαρτογράφητο ναρκοπέδιο» για την κυβέρνηση

Ο νόμος για τα ακίνητα «αχαρτογράφητο ναρκοπέδιο» για την κυβέρνηση

yle="text-align: justify;">Κυριολεκτικά σε ναρκοπέδιο, γεμάτο νάρκες, κινείται η δικομματική κυβέρνηση, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την προγραμματισμένη έλευση της τρόικας, καθώς αυξάνεται το μέτωπο των αντιδρώντων βουλευτών για το νόμο σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων.

Το κλίμα στην συνάντηση των περίπου 70 βουλευτών της ΝΔ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που έγινε το βράδυ της Τετάρτης ήταν ιδιαίτερα βαρύ και ενισχύθηκε η εκτίμηση έμπειρων πολιτικών παραγόντων πως η κυβέρνηση θα περάσει δύσκολες στιγμές μέχρι να ψηφιστεί.

Στον τρίτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Νίκης, η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι εξ αρχής. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, που συναντούσε για πρώτη φορά, τόσο μεγάλη ομάδα βουλευτών, άκουσε πλήθος επικρίσεων, παρατηρήσεων και ενστάσεων για τη φορολόγηση των ακινήτων, ενώ διέγνωσε και το διχασμό μεταξύ βουλευτών που εκλέγονται σε αστικές περιοχές και σε συναδέλφους τους αγροτικών νομών.

Τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός κ. Γ. Μαυραγάνης, διαπίστωσαν ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη για την κυβέρνηση που κυριολεκτικά, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, θα περάσει από... σαράντα κύματα.

Η ένταση κυριάρχησε από την πρώτη στιγμή, με τους βουλευτές κκ. Ι. Τζαμτζή και Γ. Βλάχο να είναι αρκετά επιθετικοί, ενώ χαρακτηριστικές ήταν και οι επικριτικές τοποθετήσεις της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, της κυρίας Φωτεινής Πιπιλή, του κ. Ανδρ. Ψυχάρη, κ.α. με τον τελευταίο να σημειώνει αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία στη ΝΔ λέει, ότι δηλαδή δεν μπορεί να τιμωρείται ο αστικός κόσμος.

Δεν υπήρξε ούτε ένας βουλευτής να υπερασπιστεί το σχέδιο του υπουργείου, ενώ στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ανοικτός -αν και δεν γίνεται πιστευτός από τους περισσότερους βουλευτές- σε βελτιώσεις.

Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών έθεσε την προϋπόθεση της δημοσιονομικής ουδετερότητας και ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ τις προτάσεις τους. «Στείλτε μου τις προτάσεις, θα τις δω με πολύ δημιουργικό τρόπο αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες» είπε, ώστε να γίνουν οι όποιες αλλαγές κριθούν αναγκαίες.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, διότι όπως επισημάνθηκε, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί έως το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας, προγραμματισμένης ημέρας έλευσης της τρόικας.

Αυτή η πίεση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους βουλευτές που θεωρούν ότι οι δυνατότητες αλλαγών παρά τις αδικίες του νέου φόρου είναι περιορισμένες. Στη σύσκεψη, παρά την γκρίνια και το πολύ βαρύ κλίμα δεν φάνηκε ότι θα καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, αν και θεωρείται σίγουρο όπως έλεγαν ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε άρθρα εάν δεν γίνουν αλλαγές.

 

Πηγή: www.tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!