Ελλάδα

14/11/2016 - 18:16

Ο Ομπάμα, το "αφήγημα" για το χρέος και η επώδυνη αξιολόγηση

yle="text-align: justify;">Τρέχει και δεν φτάνει το Μαξίμου για να αποφύγει το σημείο 0 που αναμένεται να είναι στις αρχές του 2017: εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου που υπογράφηκε το 2015, κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και νέο τσουνάμι μέτρων κυρίως στα εργασιακά και νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ έναντι σκληρών μεταρρυθμίσεων.

 
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και πως η υπερδύναμη δεν αναμένεται να αλλάξει στάση στο ελληνικό ζήτημα λόγω της εκλογής Τραμπ.
Σε ρυθμούς Ομπάμα κινείται η κυβέρνηση και η πολιτική ζωή του τόπου καθώς ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα. Οι συμβολισμοί της επίσκεψης του απερχόμενου Πλανητάρχη στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν παραδώσει την Προεδρία των ΗΠΑ στον Ντ. Τραμπ και η προαναγγελία των δηλώσεων του Μ. Ομπάμα μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρατούν ζωντανό το αφήγημα της διευθέτησης του χρέους για την ελληνική κυβέρνηση.
 
Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή ότι «θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους. Αν αυτό γίνει, δεν θα βοηθηθεί μόνο η ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει την οικονομία της να δουλέψει για όλους», υπογράμμισε ο  απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.
 
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και πως η υπερδύναμη δεν αναμένεται να αλλάξει στάση στο ελληνικό ζήτημα λόγω της εκλογής Τραμπ στην ηγεσία της χώρας. Είναι προφανές ότι το Μ. Μαξίμου επιδιώκει να αξιοποιήσει τις δηλώσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Τι λέει όμως επί της ουσίας ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ και ποια είναι τα εμπόδια για την ουσιαστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Η προεδρία των ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ μιλούν για διευθέτηση του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπου στην οικονομική γλώσσα των Αμερικανών σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, νέες περικοπές στις συντάξεις.
 
Όλα τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην  πρόταση του ΔΝΤ για να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα μέσω του Μνημονίου 3+ που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του Διεθνούς Οργανισμού. Παράλληλα όμως το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους «κολλάει»  στην άρνηση της γερμανικής ηγεσίας να συζητήσει επί του ζητήματος καθώς εκτιμά ότι δεν έχουν γίνει όσα απαιτούνται για την μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας.
 
Παράλληλα ο Β. Σόιμπλε έχει απαντήσει σε ανύποπτο χρόνο που οι ΗΠΑ έθετε το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους καλώντας την υπερδύναμη να βάλει λεφτά στην Ελλάδα για να αποφασίσει για το χρέος της. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους αφορούν παραμετρικές αλλαγές με μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για ένα μικρό τμήμα του χρέους- περίπου το 10%-  που εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία.
 
Το Μ. Μαξίμου όμως επιμένει να καλλιεργεί το αφήγημα του χρέους σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα ο πρωθυπουργός μετά την λήξη του αγώνα Ελλάδας Βοσνίας που παρακολούθησε χτες, φέρεται συνομίλησε με τον διεθνή ποδοσφαιριστή Β. Τοροσίδη μετά το τέλος του αγώνα ο οποίος του είπε: «Τώρα που έρχεται ο Ομπάμα, δώσ' του πρόεδρε τα χαιρετίσματά μου κι επίσης ζήτα του να βοηθήσει μπας και μειωθεί το ελληνικό χρέος». Ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε και απάντησε: «Μην ανησυχείς, θα το βάλουμε κι εμείς γκολ στο 93'!».
 
Όλα τα μέτρα που έρχονται
Το Μαξίμου τρέχει και δεν φτάνει για να κλείσει σύντομα την β΄ αξιολόγηση προκειμένου να αποφύγει το «σημείο 0» που θα είναι τον Γενάρη του 2017. Τότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή διατάξεων του Μνημονίου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες με καταβολή του 100% προκαταβολής φόρου και αυξημένες εισφορές στα ταμεία.
 
Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η διαπραγμάτευση για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπου θα μπουν επί τάπητος οι περικοπές στις κύριες συντάξεις και ο αφανισμός της προσωπικής διαφοράς που θα σημάνει μειώσεις από 5-20% στις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την περαιτέρω πίεση από την μη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης η οποία αναμένεται να φέρει τσουνάμι αλλαγών στα εργασιακά όπως για παράδειγμα:
 
Την αύξηση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% των εργαζομένων κάθε μήνα. Η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων  ευνοεί κλάδους και μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης όπως ο τραπεζικός τομέας στον οποία αναμένεται να γίνουν χιλιάδες απολύσεις. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων  μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχει τεθεί και το θέμα της δυνατότητας να μην αυξηθεί το ποσοστό απολύσεων σε ένα εργασιακό χώρο αλλά με την σύμφωνη γνώμη του Συνδικάτου ή του σωματείου να μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως είναι η μείωση ωραρίου ή η μείωση αποδοχών.
 
Σε περίπτωση απεργίας η κυβέρνηση συζητά την ισχύ των απεργιών  μόνο εάν ψηφίζουν το 50%+1 των εργαζομένων σε έναν εργασιακό χώρο υπέρ της κινητοποίησης ενώ παράλληλα προωθεί διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες όποιοι δεν θέλουν να απεργήσουν θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους για να πληρωθούν.
 
Μπαίνει «πάγος» στην επεκτασιμότητα των συμβάσεων έτσι όπως την είχε ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά με την επαναφορά της μετενέργειας. Η ισχυροποίηση των  συμβάσεις εργασίας σε επίπεδο επιχείρησης – όπως ζητά το ΔΝΤ-αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τα συνδικάτα καθώς είναι προφανές ότι οι συμβάσεις εργασίας που θα υπογράφονται σε επίπεδο επιχείρησης, διαμορφώνονται σε ένα περιβάλλον όπου οι εργοδότες θα είναι πιο ισχυροί στην διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση των τελικών αποδοχών.   
 
Η κυβέρνηση προωθεί την δημιουργία μητρώων εργαζομένων και επιχειρήσεων ανά κλάδο. Συνδικαλιστές όμως υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο που προωθεί η κυβέρνηση την δημιουργία Μητρώων εργαζομένων και εργοδοτών συμβάλλει στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αφού για να τεθεί σε ισχύ μία κλαδική σύμβαση εργασίας – δηλαδή να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου- θα πρέπει να έχει υπογραφεί από ένωση επιχειρήσεων στην οποία να συμμετέχουν το 50%+1 των επιχειρήσεων του κλάδου.
 
Τέλος για τον συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει όσον αφορά τα δικαιώματα και τις άδειες των συνδικαλιστών, συζητείται ακόμα και η δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών υπό προϋποθέσεις με διευθυντικό δικαίωμα. Για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις πιέζει ασφυκτικά το κουαρτέτο και κυρίως το ΔΝΤ.
 
 
πηγή: www.thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!