Ελλάδα

15/07/2013 - 08:36

Ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα του ευρώ και ο Τσίπρας… αρχηγός

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης /newpost.gr
 
Απόλυτα ικανοποιημένα από την πορεία του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ  εμφανίζονται τα στελέχη της Κουμουνδούρου μετά και την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην θέση του προέδρου με  ποσοστό 74,04%.
 
Οι συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολογώντας τις μέρες που πέρασαν θεωρούν ότι το κόμμα τους βγήκε πιο ενισχυμένο από αυτή την διαδικασία, αφού ξεκαθαρίστηκαν απόψεις και θέσεις συζητήθηκαν ιδεολογικά θέματα και τραβήχτηκαν κόκκινες γραμμές απ όλες τις πλευρές.
 
Ο μεγάλος νικητής αυτής της διαδικασίας είναι αναμφισβήτητα ο Αλέξης Τσίπρας αφού πέρα από την αύξηση των ποσοστών του στην εκλογή του προέδρου κατάφερε μέσα από συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις αλλά και συμβιβασμούς να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που ήθελε.
 
Στην μετεξέλιξη του σε ενιαίο κόμμα αλλά και στην διαμόρφωση συγκεκριμένων ρεαλιστικών πολιτικών θέσεων για το πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μνημόνια, το χρέος και τους δανειστές μας.
 
Στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να υιοθετήσει το συνέδριο πολιτικές απόψεις όπως:
 
-  Η παραμονή της χώρας στο Ευρώ
 
-  Στην περίπτωση εκλογικής νίκης να ζητηθεί από τους εταίρους μερική διαγραφή του χρέους και όχι στάση πληρωμών όπως ήθελε το Αριστερό Ρεύμα
 
-  Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένας ενιαίο κόμμα
 
-  Ο πρόεδρος να εκλέγεται από τους συνέδρους και όχι από την ΚΕ
 
Σε ότι αφορά την διάλυση των συνιστωσών ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους κάνοντας έναν μικρό συμβιβασμό λέγοντας ότι θα πρέπει να αυτοδιαλυθούν σε εύλογο χρόνο.
 
Η  Κουμουνδούρου πάντως ξεκαθάρισε και γραπτώς το τι πάει να πει εύλογο χρονικό διάστημα  στην πρώτη της γραπτή αξιολόγηση των διαδικασιών του συνεδρίου.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε και προχωρά με βασικό αξιακό και οραματικό πλαίσιο την ενότητα της Αριστεράς, την κοινή δράση και τη σύνθεση όλων των διαφορετικών απόψεων και ιδεολογικών ρευμάτων που τον συναπαρτίζουν.
 
Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχικό φορέα σε ενιαίο φορέα των μελών του, όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αλλά ενισχύει την πλουραλιστική και δημοκρατική του λειτουργία και φυσιογνωμία.
 
Η λειτουργία θα στηρίζεται στην αρχή “ένα μέλος, μια ψήφος.
 
Καμία τάση, ρεύμα, οργάνωση δεν θα έχει ειδικά προνόμια έναντι του μέλους.
 
Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύει απολύτως.
 
Η δημόσια παρουσία και δράση, οι δημόσιες εκπροσωπήσεις και οι συμμαχίες είναι υπόθεση αποκλειστικά του όλου ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ήδη μια σειρά από συνιστώσες αποφάσισαν την τυπική παύση της λειτουργίας τους και την ελεύθερη ένταξη των μελών του στις ιδρυτικές διαδικασίες του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όσες εκ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποφάσισαν, δεσμεύονται να παύσουν την ξεχωριστή δημόσια δράση ώστε να δοθεί έμφαση στην ενιαία δράση, στις κοινές εμφανίσεις χωρίς ξεχωριστή παρουσία, στη βάση των καταστατικών αρχών και των συλλογικών αποφάσεων  του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λογικό να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις από τις συνιστώσες.
 
Πέρα πάντως από το ποιες θέσεις πέρασαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι « δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Από σήμερα το πρωί το συνέδριο είναι παρελθόν. Και τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν».

Μοιράσου το άρθρο!