Ελλάδα

12/08/2012 - 11:24

Ως το τέλος Αυγούστου η λίστα με τα μέτρα στην τρόικα

Ως το τέλος Αυγούστου η λίστα με τα μέτρα στην τρόικα

Όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τις περικοπές δαπανών, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου να δοθεί στην τρόικα η πλήρης λίστα. Με αντικείμενο τις περικοπές στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήθηκαν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αντώνης Μανιατάκης, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι συζητήθηκε επίσης το θέμα της εφεδρείας και οι σκέψεις για ένα νέο πιο αποτελεσματικό μοντέλο.
Επικαιροποιημένη λίστα με περισσότερες διευκρινίσεις για το κομμάτι των μέτρων που έχουν ήδη κλειδώσει έφυγε από το Υπουργείο Οικονομικών προς τους επικεφαλής της τρόικας. Η λίστα αναγράφει μέτρα που αφορούν στα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών, Άμυνας και ένα μέρος του Υπουργείου Εργασίας ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση των δύσκολων μέτρων 3,5 δισ. ευρώ που απομένουν.
«Ολόκληρο το πακέτο πρέπει να δοθεί στην τρόικα προς το τέλος Αυγούστου. Βέβαια, δεν θα δοθεί λεπτομερώς γιατί δεν είναι δυνατόν περικοπές δαπανών που θα πάρουν αρκετά χρόνια, να δοθούν τώρα με λεπτομέρειες. Θα δώσουμε, όμως, συγκεκριμένες κατευθύνσεις για αυτά τα 11,5 δισ. γιατί αυτό είναι το minimum που δέχεται η τρόικα και στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με όλα τα υπουργεία», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο των περικοπών από τομείς του Υπουργείου. Οι περικοπές που πρέπει να συντονίσει φέτος το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα υπόλοιπα Υπουργεία φτάνουν τα 630 εκατομμύρια ευρώ.
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα της εφεδρείας για το οποίο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης μιλώντας στον Αντένα τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί το θέμα της συνταγματικότητας.
Γιάννης Στουρνάρας και Αντώνης Μανιτάκης επιβεβαίωσαν πως η εφεδρεία υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης αναζητείται όμως ακόμα το μοντέλο που θα είναι πιο αποτελεσματικό και σύννομο, το οποίο πάντως δεν θα μοιάζει με την εφεδρεία που εφαρμόστηκε στο παρελθόν.
«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις περιπτώσεις και όλες τις δυνατότητες για να εξοικονομήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Προφανώς θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κι ενώ η διαπραγμάτευση για τα 11,5 δισ. συνεχίζεται, τα ισοδύναμα μέτρα για τον φετινό προϋπολογισμό βρέθηκαν και έτσι η κυβέρνηση πέτυχε:
- τη μη περικοπή αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, τουλάχιστον για το 2012
- αύξηση δόσεων για εξόφληση φόρου εισοδήματος από 3 διμηνιαίες στις 7 μηνιαίες
-διατήρηση της εξισωτικής αποζημίωσης κτηνοτρόφων για 70.000 αγρότες, ύψους 160 εκατ. ευρώ
-επίδομα θέρμανσης για οικογένειες που το έχουν ανάγκη, λόγω της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης από τον Οκτώβριο.
Την ίδια ώρα ο ΟΟΣΑ με έρευνα του χτυπά καμπανάκι προς την Ελλάδα λέγοντας πως τα κτήρια στα οποία διασκορπίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υπερβολικά πολλά.
Σύμφωνα με την μελέτη το κράτος για τις διοικητικές του ανάγκες νοικιάζει 1552 κτήρια με το κόστος ενοικίων να ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα υπογράψει σύμβασης με τον ΟΟΣΑ για τον υπολογισμό του συνολικού διοικητικού βάρους της δημόσιας διοίκησης.
 
πηγη: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο!