Ελλάδα

11/03/2021 - 14:57

Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης από κορονοϊό

Ένας θρυλικός συνθέτης του λαϊκού τραγουδιού άφησε την τελευταία του πνοή από κορονοϊό . Ο Τάκης Μουσαφίρης έγραψε τραγούδια για καλλιτέχνες όπως οι Τόλης Βοσκόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Μητροπάνος.

Ο Τάκης Μουσαφίρης γεννήθηκε στα Γιάννενα και σε μικρή ηλικία βρέθηκε στην Αθήνα όπου και έκανε τις πρώτες του μουσικές δουλειές. Αρχικά εργάστηκε σε μπουάτ της Πλάκας όπου έπαιζε κιθάρα και ερμήνευε τραγούδια δικά του και άλλων συνθετών. Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του `80 έγραψε τις πρώτες του μεγάλες επίτυχίες.

 

Το 2019, ο Τάκης Μουσαφίρης είχε βρεθεί στη ραδιοφωνική εκπομπή "Ένα Μύθο Θα Σας Πω" του News 247 88.6 FM, με οικοδεσπότη τον Ηλία Μπενέτο. Μεταξύ άλλων, είχε πει για το ξεκίνημα του: "Ήρθα στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του '70. Δούλεψα αρχικά σε μια μπουάτ στην Πλάκα. Έλεγα τα τραγούδια μου κι ερχόταν κόσμος πολλής, είχα επιτυχία. Άλλοι έλεγαν σε φίλους και γνωστούς να έρθουν να με δουν και άλλοι θαμώνες με ήθελαν για τον εαυτό τους. Είχα χορωδία είχα τσέλο, είχα σπουδάσει μουσική και έγραφα και τις παρτιτούρες. Πολλά τραγούδια που είχα πει τότε δεν γυρίστηκαν ποτέ.

Ένα από αυτά τα τραγούδια, που το έλεγα ο ίδιος στην μπουάτ μαζί με μια καταπληκτική κοπέλα, τη Βένια Παπά (τότε την έλεγαν Βαρβάρα), ήταν η "Μπαλάντα μου". Σε ένα στίχο έλεγα "και τώρα που πάω για ψηλά και νιώθω στην καρδιά πολλά, και όλοι μου λένε και γεια σου και αντίο και χαίρετε, εγώ δεν έχω κανέναν δικό μου να χαίρεται". Όταν άκουγε αυτόν τον στίχο το κοινό σηκωνόταν και φώναζε "έχεις εμάς". Έτσι ξεκίνησα".

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Τάκης Μουσαφίρης έγραψε εκατοντάδες πασίγνωστα κλασσικά κομμάτια όπως το "Εγώ ο Ξένος" που ερμήνευσε ο Στράτος Διονυσίου, το "Μυστικέ Μου Έρωτα" που έκανε γνωστό η Κατερίνα Στανίση, το "Κάνε Κάτι Να Χάσω το Τρένο" και το "Πες μου που πουλάν καρδιές" που απογείωσε με την ερμηνεία του ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε παλαιότερα η Πίτσα Παπαδοπούλου πως "Αν δεν ήταν ο Μουσαφίρης, εγώ θα ήμουν απλά μια τραγουδίστρια που ίσως να μη με ήξερε κανείς σήμερα".

 

---

 

Δείτε  στο βίντεο :Ενα μεγάλο αφιέρωμα στον Τάκη Μουσαφίρη ο συνθέτης, στιχουργός και μουσικός Τάκης Μουσαφίρης, που έχει δώσει μεγάλα τραγούδια σε εκλεκτούς καλλιτέχνες μας, μας καθηλώνει με τον λόγο του και τα τραγούδια του. Μοναδικές ερμηνείες με τους :Πίτσα Παπαδοπούλου, Θέμη Αδαμαντίδη, Στέλιο Διονυσίου, Άγγελο Διονυσίου, Νίκο Μακρόπουλο, Χρήστο Δάντη, Κώστα Καραφώτη, Ζωή Παπαδοπούλου και Αγνή Καλουμένου. Μαζί τους οι: Μαρίνα Ψάλτη, Τάσος Γιαννόπουλος, Νίκη Παλληκαράκη, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Χρήστος Σπανός, Μιχάλης Μαρκάτης, οι δημοσιογράφοι: Νικόλας Βαφειάδης, Αμέλια Αναστασάκη και Γιώργος Κοντογιάννης, η παρουσιάστρια Μαρία Φραγκάκη, ο επιχειρηματίας Σταύρος Γαλανάκης, ο ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας Στέλιος Ελληνιάδης, και οι συγγραφείς Μαρία Παναγοπούλου και Φιλομήλα Λαπατά.

Μοιράσου το άρθρο!