Ελλάδα

18/02/2014 - 19:15

Πιο αυστηρές οι ποινές για την παιδική πορνογραφία

style="text-align: justify;"> 
Της Μαρίας Δήμα
 
Την πάταξη του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας, όπου αθώες ανήλικες ψυχές πέφτουν στα δίχτυα και στις οθόνες διεστραμμένων, επιχειρεί σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου.
 
Σε αυτό προβλέπονται βαριές ποινές, που φτάνουν μέχρι και κάθειρξη δέκα ετών, ενώ τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν αρχίζουν από τα 20.000 ευρώ και φτάνουν στα τρία εκατ. ευρώ.
 
Ευνοϊκή αντιμετώπιση αλλοδαπών
Μάλιστα για πρώτη φορά προβλέπεται ότι αν τα θύματα είναι αλλοδαποί και συμβάλουν στην εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας, ακόμα και αν δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα μας, προστατεύονται από τις Αρχές μέχρι να αποφασίσει αμετάκλητα η Δικαιοσύνη για τις πράξεις που κατήγγειλαν. Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, «δεδομένης της σπουδαιότητας του προτεινόμενου νομοσχεδίου», να συμμετάσχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Ειδικότερα, τροποποιούνται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
● Οποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο να γίνει μάρτυρας συνουσίας ή άλλης γενετήσιας πράξης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ακόμα κι αν ο ανήλικος δεν συμμετέχει σε αυτές, ενώ με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών τιμωρείται όταν ο ανήλικος γίνεται μάρτυρας γενετήσιας κακοποίησης.
 
● Οποιος με πρόθεση παράγει, προσφέρει, πωλεί ή με οποιονδήποτε τρόπο διαθέτει, διανέμει, διαβιβάζει, αγοράζει, προμηθεύεται ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει πληροφορίες μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 50.000-300.000 ευρώ.
 
● Οποιος με πρόθεση, μέσω της τεχνολογίας, προτείνει σε ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη να συναντήσει αυτόν ή τρίτον με σκοπό τη διάπραξη σε βάρος του αδικημάτων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 50.000 έως 200.000 ευρώ.
 
● Οποιος εν γνώσει, έχοντας καταβάλει σχετικό αντίτιμο, παρακολουθεί πορνογραφική παράσταση στην οποία συμμετέχουν ανήλικοι, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών.
 
● Εάν αδικήματα σε βάρος ανηλίκου τελέστηκαν προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου, μεταξύ άλλων, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 20.000 έως 3.000.000 ευρώ.
 
πηγή: www.efsyn.gr
 
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!