Ελλάδα

21/06/2022 - 07:56

Πώς έπνιξαν τα παιδιά της Πάτρας: Την Μαλένα με το χέρι, την Ίριδα με το πανάκι

Η Μαλένα με κλείσιμο αεροφόρων οδών (μύτη και στόμα), με το… χέρι, μέσα στο νοσοκομείο. Η Ίριδα με το πανάκι, στο σπίτι της οικογένειας. Εκεί καταλήγει το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα.

Η Μαλένα με το… χέρι, η Ίριδα με το… πανάκι. Ασφυκτικός θάνατος με διαφορετικό μηχανισμό. Η Μαλένα με κλείσιμο αεροφόρων οδών (μύτη και στόμα), με το… χέρι, μέσα στο νοσοκομείο. Η Ίριδα με το πανάκι, στο σπίτι της οικογένειας. Σε αυτό το συμπέρασμα, καταλήγει με αναλυτικό τρόπο, σε 20 σελίδες, το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα, χωρίς να αφήνει αμφισβητήσεις, πως πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες από… εξωγενή παράγοντα.

 

Οι ιατροδικαστές εξηγούν, πως, συνδυαστικά απέκλεισαν όλα τα παθολογικά αίτια θανάτου και ανέδειξαν αυτά του βίαιου μηχανισμού θανάτου.

Κακώσεις και πανάκι έδειξαν ασφυξία

Στην 3,5 χρονών Μαλένα, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πάτρας, η "διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου", όπως περιγράφεται στο πόρισμα. Η ασφυξία επιβεβαιώνεται σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, από τις εκδορές στο ριζορίνιο (μύτη) και ένα εντύπωμα-εκχύμωση στη δεξιά παρειά (μάγουλο). Τα συγκεκριμένα ευρήματα και οι κακώσεις στην Μαλένα, αποδεικνύεται από τους ιατροδικαστές, ότι δεν έχουν προκληθεί κατά την διαδικασία ανάνηψης ή από τα νύχια του παιδιού, όπως επικαλείτο η Ρούλα Πισπιρίγκου. Επίσης, αποδεικνύουν, ότι η εκφύλιση των υπατικών κυττάρων προέρχεται από παρατεταμένη υποξία, και όχι από ηπατική ανεπάρκεια, η οποία αναφερόταν ως αιτία θανάτου του παιδιού.

 

Στην 6 μηνών Ίριδα, ο θάνατος είναι και σε αυτή την περίπτωση ασφυκτικός και αναδεικνύεται, όπως εξηγείται στο πόρισμα των ιατροδικαστών, από τις κακώσεις που είχε εν ζωή, στο στοματικό βλεννογόνο και στο άνω χείλος του στόματος, σε συνδυασμό με πανάκι που είχε ικανή ποσότητα αίματος από τις κακώσεις.

Από τις ιστοχημικές χρώσεις, εξειδικευμένες τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι παθολογοανατόμοι, στην περίπτωση της Ίριδας και συγκεκριμένα στην καρδιά της, εντοπίστηκαν ίχνη, που είτε είχαν προέλθει από ασφυξία, είτε από αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Από την διαφορο-διάγνωση που έγινε, όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι ήταν ασφυξία. Επίσης, στο πόρισμα αναφέρεται η ύπαρξη ασφυκτικών κηλίδων σε όργανα του παιδιού, όπως και ανοξυγοναιμικές κηλίδες στον εγκέφαλο της Ίριδας, σαφή δείγματα έντονης έλλειψης οξυγόνου, συνέπεια ασφυκτικού θανάτου.

 

Η ικανή ποσότητα αίματος έχει προέλθει από το τραύμα στο στοματικό βλεννογόνο και το χείλος, συνέπεια βίαιου τρόπου εισχώρησης του πανιού, προερχόμενη από χέρι, δάκτυλα ή νύχια… Σημειώνεται ότι Ρούλα Πισπιρίγκου, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής μηνυμάτων με τον Μάνο Δασκαλάκη, ζητούσε το τηλέφωνο της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα, προκειμένου να πάρει πίσω το πανάκι, γιατί είχε δει ένα… κακό όνειρο.

Ο θάνατος του μωρού είχε αποδοθεί σε πνευμονικό οίδημα και σε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβοκόμβου, με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως η ομάδα κυττάρων που λειτουργεί ως φυσικός βηματοδότης. Τα ίχνη αίματος φαίνεται ότι είχαν διαγνωστεί ως οροαιματηρό υγρό που προερχόταν από τους πνεύμονες, συνεπεία του πνευμονικού οιδήματος.

"Τελευταία" η Δήμητρα Πισπιρίγκου

Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, που έχουν αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση, και σε αυτούς διαβιβάστηκε το πόρισμα των ιατροδικαστών, έχουν λάβει περίπου 30 καταθέσεις συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, όπως και από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτές οι καταθέσεις φαίνεται να λειτουργούν ενισχυτικά του πορίσματος των ιατροδικαστών, όχι όμως με σαφήνεια για το τι έγινε και ποιος το έκανε στα δύο παιδιά.

Σήμερα και αύριο θα ληφθούν κάποιες συμπληρωματικές καταθέσεις από γιατρούς των νοσοκομείων της Πάτρας, προκειμένου να ισχυροποιήσουν το ιατροδικαστικό πόρισμα και τα στοιχεία της έρευνας. Οι γιατροί, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, αναμένεται να τοποθετήσουν χρονικά, τι συνέβη πριν και μετά τον θάνατο της Μαλένας, τον ακριβή χρόνο ειδοποίησης τους και φυσικά ποιοι, το κρίσιμο χρονικό διάστημα, βρίσκονταν κοντά στο παιδί.

Ήδη οι περισσότεροι γιατροί, έχουν καταθέσει ότι η Μαλένα ήταν απολύτως υγιής, και μάλιστα είχε εξεταστεί λίγο πριν το παιδί πεθάνει. Το ίδιο συνέβη και με την Ίριδα, η οποία είχε εξεταστεί ιατρικά, λίγες ημέρες πριν το μικρό παιδί πεθάνει στο σπίτι της οικογένειας, και ήταν απολύτως καλά.

Τελευταία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θα καταθέσει η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα, προκειμένου να αναφερθεί με λεπτομέρειες για την νύχτα θανάτου της Ίριδας. Η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν μαζί με την αδερφή της στο διαμέρισμα, φέρεται να ήταν αυτή που εντόπισε νεκρό το μικρό κορίτσι και εκείνη που παρέδωσε το μοιραίο πανάκι στους αστυνομικούς.

Το πόρισμα των ιατροδικαστών μαζί με τις καταθέσεις μαρτύρων, θα διαβιβαστούν την Πέμπτη, από τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα κρίνουν αν τα στοιχεία είναι ικανά προκειμένου να ασκηθούν επιπρόσθετες ποινικές διώξεις στην Ρούλα Πισπιρίγκου ή και σε άλλα πρόσωπα ως φυσικοί αυτουργοί ή για συνέργεια στις δολοφονίες των δύο παιδιών.

Η Μαλένα δολοφονήθηκε σε έναν κλειστό θάλαμο νοσοκομείου χωρίς να υπάρχει ορατότητα στο εσωτερικό του, η Ίριδα στο σπίτι της οικογένειας, και οι δύο με ασφυκτικό θάνατο. Η Τζωρτζίνα, νοσηλευόταν σε έναν θάλαμο του νοσοκομείου Παίδων, με τζάμια στις δύο πλευρές του και συχνότητα κίνησης νοσηλευτών, γιατρών και συνοδών ασθενών. Οι ιατροδικαστές και οι αστυνομικοί που έκαναν αυτοψία σε αυτούς του χώρους, θεωρούν πως στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο σκότωσε και τα τρία παιδιά, άλλαξε μεθοδολογία θανάτου με την χορήγηση κεταμίνης, γιατί ήταν "επικίνδυνο" να την δουν…

 

thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!