Ελλάδα

04/08/2014 - 20:36

Reuters: Εξετάζεται η κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα

style="text-align: justify;"> 
Σχέδιο των Βρυξελλών για την κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα και την αντικατάστασή της με μια ομάδα δράσης η οποία θα διενεργεί εξαμηνιαίους ελέγχους, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της χώρας μας σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια του οποίου η επίτευξη των στόχων θα επιβραβεύεται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αποκαλύπτει το Reuters.
Ειδικότερα όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους οι Βρυξέλλες μελετούν την κατάργηση της τρόικα στην Ελλάδα προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει με το  σχέδιο εκείνο που πιστεύει ότι είναι το ορθότερο για την τόνωση της οικονομίας της.
Η συζήτηση, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, βρίσκεται στα πρώτα στάδια και θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς όσο η Ελλάδα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη χαράζουν την νέα πορεία της χώρας που θα εφαρμοσθεί όταν λήξει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, προς τα τέλη του 2014. 
Η διάλυση της τρόικας, η οποία όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένοι την παρομοιάζουν με την ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, πιθανότατα να αποτελέσει το βασικό σημείο στο νέο σχέδιο για την Αθήνα.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, έπειτα από την έξοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσης, η επιθεώρηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ισχύουν μόνο στην Ελλάδα και τη Κύπρο και πολλοί εκτιμούν πως η Αθήνα θα ζητήσει περαιτέρω βοήθεια.
Η στροφή σε ένα σχήμα «μεταρρύθμιση για ανακούφιση από το χρέος» με πιο ήπια επίβλεψη θα μπορούσε να εξευμενίσει τη δημόσια δυσαρέσκεια και να ενισχύσει την κυβέρνηση συνασπισμού ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και όπως αναφέρει το Reuters έχει υποσχεθεί το σκίσιμο των μνημονίων.
Οι εθνικές εκλογές μπορούν να προκύψουν ακόμη και έως τις αρχές του επόμενου έτους και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη, σημειώνει το πρακτορείο.
Το σχέδιο
Με το νέο σχέδιο, συνεχίζει το Reuters, η αστυνόμευση της τρόικας θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια ειδική ομάδα δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δύο ετήσιους ελέγχους αντί αυτών που διενεργούνταν κάθε τρίμηνο, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.
Από την πλευρά της  η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευθεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όπου τα ορόσημα θα μπορούσαν να επιβραβεύονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως παράταση της διάρκειας αποπληρωμής αντί να δίνονται επιπλέον δάνεια.
«Δεν θα υπάρχει τρόικα» αναφέρει αξιωματούχος που επικαλείται αλλά δεν κατονομάζει το Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ευθύνη (η ιδιοκτησία όπως χαρακτηριστικά λέει) θα πρέπει να είναι ελληνική.
«Έως τον Οκτώβριο οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν  καταλήξει σε ένα πρόγραμμα το οποία θα πρέπει με τη σειρά του να εγκριθεί έως τον Δεκέμβριο για να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2015» είπε.
Επίσης, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, στη διάθεση της Ελλάδας θα δοθεί μια γραμμή προληπτικής χρηματοδότησης η χρήση της οποίας θα συνεπάγεται την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς  αυστηρής επιτήρησης.
Όσον αφορά στο ΔΝΤ αυτό θα συνεχίσει το πρόγραμμα διάσωσης έως το 2016, διατηρώντας την επιρροή του στην Ελλάδα.
Το Reuters συνεχίζει σχολιάζοντας πως η κατάργηση της τρόικας θα σηματοδοτήσει τη λήξη ενός μοντέλου το οποίο είχε δεχθεί οξεία κριτική από την Ελλάδα αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον τρόπο που επέβαλε σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Είναι σημαντικό, συνεχίζει το πρακτορείο, ότι το νέο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση αντί στις δημοσιονομικές περικοπές όπως ισχύει μέχρι τώρα. Επίσης το σχέδιο αυτό θα σχεδιαστεί, τονίζει το Reuters, από την Αθήνα και όχι από τις Βρυξέλλες ή αλλού.
 
 
πηγή: www.naftemporiki.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!