Ελλάδα

09/08/2013 - 02:09

Σαμαράς: Η Ελλάδα θα πετύχει - Ομπάμα: Δεν είναι λύση η λιτότητα

Στήριξη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα προς το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική που ακολουθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «μονομερής λιτότητα δεν είναι λύση». Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η «Ελλάδα θα πετύχει» και ότι οι «θυσίες του λαού δεν θα πάνε χαμένες».
 
Σε δηλώσεις του ο Μπαράκ Ομπάμα ο τόνισε ότι η οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι βαθύτατες και συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.
 
Ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε «τολμηρές» τις ενέργειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι «δεν είναι λύση η μονομερής λιτότητα».
 
Αναφέρθηκε εξάλλου στο ζήτημα του χρέους, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για τη διαχείρισή του»
 
«Η Ελλάδα θα πετύχει», είπε ο Ομπάμα και συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα του θα στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας.
 
Αναφέρθηκε εξάλλου στο ζήτημα του χρέους, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για τη διαχείρισή του»
 
Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι «μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή, να επιλυθούν συγκρούσεις δεκαετιών στην περιοχή. Είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα, που έρχονται από την ελληνική και τουρκική κοινότητα».
 
Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας παρέχοντας βοήθεια ενώ χαρακτήρισε ισχυρή τη σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.
 
Κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό.
 
Σαμαράς: Δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού
 
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες, ελευθερία ανεξαρτησία και δημοκρατία.
 
Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα είναι μάταιες, επεσήμανε μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση προσπαθεί να εστιάσει στη δημιουργία θέσων εργασίας, και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «προσπαθούμε να εστιάσουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας».
 
«Είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: 
 
«Εάν η Ελλάδα πετύχει, κάτι που θα γίνει, η επιτυχία θα είναι και ευρωπαϊκή».
 
 Για το Κυπριακό, είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό ενώ αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «βρήκαμε τεράστια αποθέματα» στην ευρύτερη περιοχή. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.
 
Τέλος, δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει να κάνει όσα περισσότερα μπορεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
 
«Προσπαθούμε να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να σταθεροποιήσουμε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούσαμε» υπογράμμισε και τόνισε ότι τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η παράνομη μετανάστευση, οι εσωτερικές αναταραχές σε κοντινές χώρες και η τρομοκρατία.
 
 Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στον Λευκό Οίκο και η οποία διήρκησε μία ώρα, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολαϊν Ατκινσον (ως πρώην επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό Μνημόνιο) και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ (ειδική βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Λευκό Οίκο) και Μάικλ Σέσαμς (διευθυντής του Γραφείου Ε.Ε. και νότιας Ευρώπης του NSC).
 
Επίσης παρόντες ήταν ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
 
newpost.gr/

Μοιράσου το άρθρο!