Ελλάδα

09/07/2013 - 06:33

Σε τρεις δόσεις τα 6,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup

Τμηματική θα είναι η καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, όπως αποφάσισε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. με το ποσό των 6,8 δισ. να καταβάλλεται μέχρι το φθινόπωρο και τα υπόλοιπα χρήματα ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του οργάνου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP).

Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης, επεσήμανε ότι οι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να τηρήσει τα προαπαιτούμενα τις επόμενες μέρες, υιοθετώντας το πολυνομοσχέδιο και τις νομοθετικές πράξεις για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις.

Διαβεβαίωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ ερωτηθείς γιατί το συνολικό ποσό είναι 6,8 δισ. ευρώ, ενώ γίνονταν λόγος για 8,1 δισ. ευρώ, απάντησε ότι "εμείς βαδίσαμε σε σχέση με τα συμφωνηθέντα και αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα".

Σχετικά με την εκκρεμότητα που υπάρχει με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται και πως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα.

Τέλος, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. H ίδια είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα προαπαιτούμενα» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, στο τέλος του έτους, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει ελαφρύ πλεόνασμα συμπληρώνοντας ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ευρωζώνη και πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ.

Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είπε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο δημοσιονομικό τομέα, φέτος θα εμφανίσει μικρό πλεόνασμα και όλα δείχνουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος». Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχει δέσμευση των εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014.

«Πρέπει να επισπευσθεί η φορολογική μεταρρύθμιση όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να γίνει η μεταρρύθμιση στο δημόσιο όχι μόνο για οικονομίες αλλά για να υπάρξει ένας πραγματικός δημόσιος τομέας που θα προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες. «Οι τιμές δεν μειώνονται στην Ελλάδα εξαιτίας των εμποδίων που υπάρχουν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και οι πολίτες πληρώνουν το κόστος».

Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ενώ ζήτησε να υπάρξει μια δυναμική το επόμενο διάστημα.

Για «δύσκολη συμφωνία» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στη συνένευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση.  

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Σε ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και την τρόικας σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές «σε καλό δρόμο» και πως η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή φορολογικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αν και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.

Ακόμη ζητεί από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε αξιόλογη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ εκφράζει επίσης την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες.
 
newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!