Ελλάδα

03/03/2021 - 12:29

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Θεσσαλία - Αισθητός σε πολλές περιοχές

Ο σεισμός έγινε 21 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της Ελασσόνας - Επιφανειακός με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - Το Ευρωμεσογειακό δίνει τον σεισμό στα 6,9 Ρίχτερ , με εστιακό βάθος δυο χιλιόμετρα

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Θεσσαλία το μεσημέρι της Τετάρτης και έγινε αισθητός μέχρι και την Αττική.

Ο σεισμός σημειώθηκε μεταξύ Ελασσόνας και Λάρισας και συγκεκριμένα 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της πρώτης.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

 

up date 1

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ που αναστάτωσε τη Θεσσαλία στις 12:16 σήμερα το μεσημέρι. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

 

up datec 2

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση. Ο κόσμος όλος έχει τρομάξει και πανικοβληθεί με αποτέλεσμα να παραμένει εκτός σπιτιών, οι μαθητές στα προαύλια. Επικράτησε μια αναστάτωση ωστόσο θεωρώ πως μέχρι ώρας δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία. Ο σεισμός όχι μόνο ήταν αισθητός αλλά είχε και διάρκεια τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. Όλα τα κλιμάκια του δήμου είναι έτοιμα να κάνουν όλους τους ελέγχους στα κτίρια, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Μέχρις ώρας δεν έχουμε αναφορές για ζημιές και πτώσεις» είπε για την κατάσταση στην περιοχή της Ελασσόνας, ο δήμαρχος Νίκος Γάτσας.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου, Χριστόφορος Κατσαρός είπε: «Ο σεισμός ήταν μεγάλος και δυνατός, κάνουμε αυτοψίες να δούμε τι ζημιές υπάρχουν ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης… Ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του και μαζεύτηκε στις πλατείες ενώ αμέσως εκκενώθηκαν τα σχολεία και μεταφέρθηκαν τα παιδιά σε ασφαλές μέρος… Από πρώτη ματιά έχουν πέσει μάντρες σπιτιών».

 

 

up date 3

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές. 

Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να έιναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχουν θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Μοιράσου το άρθρο!