Ελλάδα

21/02/2021 - 13:15

Στη ΓΑΔΑ κρατείται μέχρι την Τετάρτη ο Δημήτρης Λιγνάδη (φωτο)

Στην ΓΑΔΑ επέστρεψε μετά τον εισαγγελέα ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του του Εθνικού Θεάτρου με εντολή του εισαγγελέα θα κρατηθεί στην Ασφάλεια Αττικής, μέχρι την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία, σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του.

 

   

O ηθοποιός-σκηνοθέτης που τελεί υπό κράτηση για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή ενώ διευρύνεται από αύριο η εισαγγελική έρευνα σε υποθέσεις σεξουαλικής βίας εντός του χώρου του θεάτρου .

Ο καλλιτέχνης που μέσω του συνηγόρου του έχει διαμηνύσει πως αρνείται την κατηγορία, θα λάβει , αύριο, αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έτσι ώστε να οργανώσει την άμυνα του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες το "κατηγορώ" των εισαγγελέων που άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος του, εστιάζεται σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που έχουν τελεστεί το 2010 και το 2015.

Ο κατηγορούμενος την Τετάρτη το μεσημέρι θα αναπτύξει τις θέσεις του στην ανακρίτρια της υπόθεσης και θα ακολουθήσει ,μετά από διαδικασία που αναμένεται πολύωρη, η κρίση των δικαστικών αρχών για την ποινική μεταχείριση του κορυφαίου θεατρικού προσώπου για τις πράξεις που του καταλογίζονται σε βάρος ανηλίκων ή οριακά σεξουαλικά ενηλίκων, δηλαδή 15 ετών, παιδιών.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, που εκτιμάται πως κρίθηκε απαραίτητο από τις εισαγγελικές αρχές λόγω πιθανής συρροής περισσότερων από μία περιστάσεων που προβλέπει ο νόμος, φαίνεται πως θα έχει βαρύνουσα σημασία στην απόφαση που θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του καλλιτέχνη.

Παράλληλα αύριο έχει προγραμματιστεί μία σημαντική κατάθεση στους Εισαγγελείς που ερευνούν συνολικά τις καταγγελίες ηθοποιών και μη, για πράξεις εξουσιαστικής σεξουαλικής βίας πίσω από τις κουίντες .

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο αύριο το πρωί . Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του ΣΕΗ . Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να έχει ζητήσει από τον μάρτυρα και καταγγελίες που αφορούν τον ήδη κατηγορούμενο κορυφαίο του θεάτρου αλλά και όσες άλλες διαθέτει σε βάρος άλλων ηθοποιών.

Η κατάθεση και το υλικό που θα παραδώσει στον Εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας όσον αφορά το αποκαλούμενο me too στον θεατρικό χώρο .

Πώς πέρασε τις ώρες πριν τη σύλληψη του

Από την Παρασκευή το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης ήξερε ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει…

Λέγεται μάλιστα ότι τελευταίες ημέρες είχε αφήσει το σπίτι του στο Μεταξουργείο και είχε καταφύγει στην οικία πρώην υπουργού. 

Η είδηση της μήνυσης, που κατατέθηκε από έναν 25χρονο σήμερα άντρα για βιασμό όταν ήταν 14 ετών, σήμανε την αρχή του τέλους των φημών και την έναρξη μιας μεγάλης δικαστικής περιπέτειας για τον άλλοτε κραταιό διευθυντή του Εθνικού Θέατρου.

Λίγο μετά, άκουγε την υπουργό Πολιτισμού να τον αποκαλεί επικίνδυνο. Το τηλέφωνό του χτυπούσε ασταμάτητα. Απαντούσε σε όλους τους δημοσιογράφους δείχνοντας ψυχραιμία.

Σε ανοικτή γραμμή με τον δικηγόρο του, προσπαθούσε να ετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.

O Δημήτρης Λιγνάδης διάβαζε από το πρωί τις πληροφορίες ότι επίκειτο η σύλληψη του. Σε συνεννόηση με το δικηγόρο του, πήγε στη Γενική Αστυνομική διεύθυνση Αττικής για να δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αρχών. Ένα μήνυμα προς την εισαγγελία ότι δεν είναι ύποπτος φυγής. Άλλωστε το επόμενο που θα κριθεί είναι η προφυλάκισή του.

Την ώρα που ο ηθοποιός κρατείται στα γραφεία της Γ.Α.Δ.Α, δεν  σταματούν να έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την δράση του που τον έφερε αντιμέτωπο με την Δικαιοσύνη.

Τρεις καταγγελίες σε βάρος του Λιγνάδη

Σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη έχουν υποβληθεί τρεις μηνύσεις και σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατάθεση που έλαβε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, πιθανότατα από γυναίκα, η οποία φέρεται να γνωρίζει συγκεκριμένα γεγονότα χωρίς να έχει την ιδιότητα του θύματος. Μάλιστα, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κλήθηκε και κατέθεσε στον Εισαγγελέα ένας μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να γνώριζε και να ήταν και ο ίδιος «παρών» με άλλους ανηλίκους και κατήγγειλε πως ο σκηνοθέτης τούς προσέφερε ναρκωτικά και αλκοόλ και τους πρότεινε να προχωρήσουν σε ερωτικές πράξεις.

Ο 25χρονος μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι η παρέα έφυγε αμέσως από το σπίτι και ο ίδιος δεν ξαναπήγε ποτέ.

Μοιράσου το άρθρο!