Ελλάδα

07/03/2014 - 21:34

Συγκλονίζει η Γιαννιώτισσα που θα δει τον Γκάουκ

style="text-align: justify;"> 
Ο γερμανός πρόεδρος μου είναι αδιάφορος. Τί να του πω και τί να καταλάβει; ανέφερε η ενενηντάχρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, Γιαννιώτισα Εσθήρ Κοέν, η γυναίκα που ζήτησε να συναντήσει ο Γιοακίμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Κοέν περιέγραψε εφιαλτική σκληρότητα που δέχτηκε από τους Ναζί, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να δώσει αποζημιώσεις. "Αυτοί μας κοροϊδεύουν" ανέφερε.
 
Σε μία συγκλονιστική κατάθεση ψυχής η κ. Κοέν συνέχισε: "Δεν μπορώ να του μιλήσω ελληνικά για να του πως τον πόνο μου και να τον καταλάβει - αν τον καταλάβει. Τί να του πω; Όλα έχουν ειπωθεί. Αυτό που έχουμε εμείς στην καρδιά μας, αυτό που βιώσαμε κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι δυνατό να το καταλάβει".
 
"Τί φταίξαμε; Ποιος ο λόγος που μας ξεκλήρισαν;" αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: "Είμαστε στη θαλπωρή του σπιτιού μας, στα μαγαζιά μας και μας πήραν σαν τσουβάλια, σαν ζώα".
 
Μιλώντας για τη μεταφορά στο Άουσβιτς με τα γερμανικά τρένα ανέφερε ότι "το μωρό της αδελφής της έπινε το αίμα της μάνας του γιατί εκείνη δεν είχε γάλα". 
 
"Η νύφη μου ήταν στην ώρα της και δεν είχαμε κερί να την ξεγεννήσουμε. Βγαίνοντας από τα βαγόνια στο Άουσβιτς δεν ξέραμε που βρισκόμασταν. Εκείνη ούρλιαζε, το μισό παιδί είχε βγει και το μισό ήταν μέσα της. Την πήρε ο Γερμανός της έδωσε μια κλωτσιά και την πέταξε έξω από το βαγόνι. Δεν ξέρω τί απέγινε", είπε η κ.Κοέν.
 
"Πώς να περιγράψω με λόγια τις εικόνες αυτές;" πρόσθεσε.
 
Περιγράφοντας πώς πήραν τους Εβραίους της πόλης, η κ. Κοέν μίλησε για σκηνές αλλοφροσύνης όπου άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους με τις παντόφλες και τις πιτζάμες, τα μωρά έκλαιγαν, οι γέροντες φώναζαν. Ανέφερε πως άδειασαν τα γηροκομεία και ότι πήραν ακόμη και τους ανάπηρους του αλβανικού μετώπου. 
 
Όπως ανέφερε, οι Γερμανοί πήραν 2.000 Εβραίους και επιβίωσαν μόνο 113. Εκείνη δεν αισθάνεται "τυχερή" ή ότι "τα κατάφερε" απλά υποστηρίζει ότι "έτσι τα έγραψε η μοίρα". 
 
Ερωτηθείσα για το θέμα των αποζημιώσεων ανέφερε ότι η Γερμανία δεν θα τις δώσει. "Αυτοί μας κοροϊδεύουν. Σήμερα που μας κάνουν οικονομικό πόλεμο θα δώσουν αποζημιώσεις; Δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ το γεγονός ότι η μικρή Ελλαδίτσσα σταμάτησε τους Γερμανούς για δύο ημέρες στο Γοργοπόταμο και έγινε η απόβαση στη Νορμανδία". 
 
Υπογράμμισε ότι από όλα όσα έζησε περισσότερο την πόνεσε που δεν χύθηκε ένα δάκρυ για εκείνους, Μιλώντας στην Καθημερινή για τη στάση των Ελλήνων είπε σχετικά: "'Οταν μας έβγαζαν από τα σπίτια μας και μας έσερναν στους δρόμους για να μας πάνε στην Γερμανία, δεν τράβηξε κανένας γείτονας ούτε το κουρτινάκι για να δει τι γίνεται".
 
Για την στάση του υπόλοιπου κόσμου στους Ναζί είπε πως κανείς δεν θορυβήθηκε γιατί κυνηγούσαν τους Εβραίους και τους Τσιγγάνους κ.α.. "Όταν έφτασαν στην πόρτα της Αγγλίας και της Γαλλίας , τότε κατάλαβαν", τόνισε.
 
πηγή: www.nooz.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!