Ελλάδα

25/10/2019 - 06:28

Συνάντηση Πάπα με Υπουργό Εξωτερικών και η... ανάμνηση της Λέσβου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε σημερινή του συνέντευξη αποκάλυψε για το τι είπε με τον Ποντίφικα στην τελευταία του επίσκεψη στο Βατικανό.

Ο κ. Δένδια μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠαραπολιτικάFM» ανέφερε ότι «Η επίσκεψη στο Βατικανό δεν ήταν μια επίσκεψη θρησκευτική, έγινε υπό την ιδιότητα του Πάπα και του αντικαγγελάριου και του υπουργού των Εξωτερικών ως πολιτειακών αρχών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ευρύτατη εμπειρία του Βατικανού και οι απόψεις και η επιρροή την οποία έχει σε συγκεκριμένες περιοχές, και δεν σας κρύβω ότι υπήρχε και ένα ειδικό θέμα συζήτησης που αφορούσε τον ευρύτερο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων και ιδίως τις χώρες όπως τη Βοσνία –Ερζεγοβίνη και την Κροατία όπου το Βατικανό έχει ρίζες, απόψεις και πιθανόν θα εκδηλώσει και μια πρωτοβουλία τους επόμενους μήνες».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Για το μεταναστευτικό ο Πάπας έχει πολύ ζωντανή τη μνήμη της παρουσίας του στη Λέσβο αλλά το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα όπου η καθολική εκκλησία, όπως και η ορθόδοξη εκκλησία, έχουν δείξει ανθρωπιστικό ενδιαφέρον. Υπήρξε όμως και ένα κομμάτι της συζήτησης που αφορούσε και το πολιτικό κομμάτι του μεταναστευτικού δηλαδή το πώς η Τουρκία το χειρίζεται, πως επιχειρείται υπό όρους να γίνει εργαλειοποίηση όλων αυτών των θεμάτων και σε αυτά έπρεπε να συνεννοηθούμε. Το Βατικανό δεν πρέπει να το βλέπει κανείς ως Εκκλησία, πρέπει να το βλέπει ως αυτό που είναι. Το κράτος του Βατικανού έχει ένα τεράστιο και εκτεταμένο δίκτυο, δεν είναι οι πρεσβείες του μόνο το δίκτυο, το δίκτυο είναι η ίδια η Καθολική Εκκλησία».

Σε ότι έχει να κάνει με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Δένδιας τόνισε ότι θα πρέπει επιβληθούν κυρώσεις κατά των χωρών-μερών εάν αρνούνται να συμμετέχουν και να πάρουν ένα μικρό ποσοστό.

Μοιράσου το άρθρο!