Ελλάδα

06/05/2012 - 18:44

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά τις 10 το βράδυ - Νύχτα εκλογικού τρόμου

yle="text-align:justify;">Νύχτα εκλογικού τρόμου προδιαγράφεται το βράδυ της Κυριακής. Το πολιτικό τοπίο που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές θα είναι εντελώς διαφορετικό απ' όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και το κλίμα που κυριαρχεί δείχνει να εντείνονται τα σενάρια ακυβερνησίας, προς επιβεβαίωση των όσων έγραψε στο πρωτοσέλιδό του την Κυριακή το Πρώτο Θέμα. 
  
Με καθυστέρηση από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί θα ανακοινωθούν τα πρόωρα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο λόγος είναι κυρίως η ρευστότητα του αποτελέσματος, αφού υπάρχει έντονη αίσθηση ότι όλα τα κόμματα θα έχουν πάρα πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους, χωρίς να αποκλείονται και «τεκτονικές» ανατροπές για το πολιτικό σύστημα.

Να σημειώσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, αρχικά, είχε γίνει γνωστό πως τα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 9 η ώρα το βράδυ, ενώ τώρα ίσως στις 10 να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Έτσι, ίσως, η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση αποτελεσμάτων να μη γίνει στις 11 το βράδυ, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά μετά τα μεσάνυχτα

Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως και στα κεντρικά γραφεία όλων των κομμάτων, οι επιτελείς είναι προετοιμασμένοι για το μεγαλύτερο ολονύχτιο πολιτικό θρίλερ των τελευταίων πολλών χρόνων. Η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που θα δοθούν απασχολεί ιδιαίτερα τις υπηρεσίες του υπ. Εσωτερικών, ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία στους  χαμένους της βραδιάς να εγείρουν ενστάσεις επί της εκλογικής διαδικασίας.

Ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τασος Γιαννίτσης, ενδέχεται να προβεί σε μια πρώτη δήλωση την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, στις 7 η ώρα το απόγευμα. Σε γενικές γραμμές μέχρι στιγμής οι εκλογές διεξάγονται κανονικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και σοβαρές καταγγελίες για τη διαδικασία. 

Η αγωνία του αποτελέσματος 

Εκ των πραγμάτων, οι σημερινές κάλπες έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αποτυπωθεί στα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων η αντίφαση που -σύμφωνα με τα γκάλοπ- θέλει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να επιθυμούν την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, εκτιμώντας παράλληλα ότι το μείγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής που έχει οδηγήσει το λαό στα όριά του και έχει δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους πρέπει να αλλάξει.

Θα υπάρξει πολιτική αστάθεια και ακυβερνησία; Θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο αρχηγός του κόμματος που θα αναδειχθεί πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών; Σε αντίθετη περίπτωση ποια κόμματα θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;
 
Ποια θα είναι η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης και των υπολοίπων εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα αποφασίσει το Βερολίνο να ενεργοποιήσει τις "συνέπειες" για τις οποίες προειδοποίησε -αποφεύγοντας όμως να τις προσδιορίσει- ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητήσει να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα επί τη βάση των οποίων υλοποιείται το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας;
 
Για πρώτη φορά, οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για να επιλέξουν την επόμενη ηγεσία του τόπου, γνωρίζοντας ότι από το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψουν πολύ περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που ενδέχεται να επιλυθούν.
 
"Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει..." είναι η απάντηση που δίνουν ακόμη και τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων, καταδεικνύοντας τη ρευστότητα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό.

Μοιράσου το άρθρο!